Gå til sidens indhold

Verden er ikke kun vejsidebomber

Nyhedschef i Danmarks Radio Ulrik Haagerup mener, at nyheder om snevejr, juleferie og store byttedag har sin berettigelse, fordi det handler om vores hverdag. Og journalister bør være mere løsningsorienterede end konfliktsøgende.

Hvad er formålet med TV Avisens indslag?
- 85 procent af danskerne får deres nyheder fra DR inden for de næste 24 timer, så vi har stor indflydelse. Vi har især to opgaver. At bringe det vigtigste fra både ind- og udland i forhold til samfundet og i forhold til den enkelte. Vi skal gøre folk klogere på den verden, de er en del af, så de er i stand til at træffe beslutninger. TV Avisens opgave har ændret sig, tidligere så man TV Avisen én gang i døgnet for at blive orienteret. I dag ved de fleste godt, hvad der er sket i dagens løb, så nu handler det om at rydde op i nyhedsstrømmen for seerne – Hvad er vigtigt? Hvad er rygter? Hvad er facts? Vi skal bringe det væsentligste.

Hører nyheder om kinesiske hunde, der kan matematik, og indslag om sjap til det væsentligste?
- Sjap er ikke i sig selv vigtigt, men hvis toget ikke kører på grund af sjap, så er det vigtigt. Snevejr har betydning for rigtig mange mennesker. Jeg kørte til Frederikshavn i går og hørte regionalradio hele vejen, fordi de holdt øje med vejret for mig. Det er relevant, og vi har en forpligtigelse til at dække det på samme måde, som vi dækker det amerikanske eller kinesiske valg.
Verden er ikke kun vejsidebomber, vi skal også forholde os til det, der er aktuelt og relevant for mange danskere: at de skal købe julegaver, at vi ofte køber det forkerte, at det snart er juleferie og så videre. Hvis vi kun skulle beskæftige os med, hvad der var livsvigtigt, så skulle vi hver aften fortælle om AIDS og malaria.

Hvad er din vision for TV Avisen?
- Der har været en tendens til at mene, at den »fine journalistik« var den med en konflikt eller den kritiske, der har fokus på problemerne, hvor vi skaber et verdensbillede fuld af skurke. Den »gode historie« har været den, hvor det var synd for nogle.
Men det er også »fin journalistik« at lave et indslag om den nye lukkelov, der betyder, at butiksansatte ikke kan få passet deres børn, og at journalisten så tager til Sverige og ser, hvad de gør der. Det er et konstruktivt indspark til debatten.
Det er ikke et angreb på den kritiske journalistik, men jeg mener, at journalister i langt højere grad skal inspirere til løsninger og lave »konstruktive« nyheder, som et supplement til vanetænkningen, for selvfølgelig skal vi også afsløre svindel og korruption.

Ofte er der er dansk vinkel på internationale nyheder, hvorfor?
- Der skal ikke nødvendigvis være en dansk vinkel på nyhederne, det kan også blive søgt. Men ofte kan man se det små i det store og omvendt. En international nyhed kan sige noget om det lokale, eller en lokal nyhed kan være almen. Vi skal også rapportere om livet, som det leves i Danmark.

Nogle efterspørger længere og mere dybdegående indslag?
- Jeg synes ikke et indslag på otte minutter er kort, men vi har lagt de længste indslag i vores magasiner om penge, udenrigs- og indenrigspolitik og så videre. Magasinerne, der ligger i den bedste sendetid, hvilket du ikke ser andre steder i verden.