Gå til sidens indhold

Hvad er eMusik.dk?

I januar lancerer en håndfuld biblioteker en ny musiktjeneste – eMusik.dk. Men hvad er det? Hvem står bag? Hvorfor nu? Og hvad koster det? Vi har spurgt folkene bag tjenesten og den pæne perleplade.

Hvad er eMusik.dk?
- Et biblioteksdrevet musikforum, der skal sætte skub i formidlingen af musik til biblioteksbrugerne. eMusik.dk søger ned i maven på de forskelige musiktjenester, både kommercielle og ikke kommercielle, og trækker søgeresultaterne tilbage til brugerne.

Hvordan skal det sætte skub i formidlingen?
- Ved at give brugerne et overblik over alle de steder, hvor de kan finde den musik, de søger, både på de kommercielle tjenester, men også på Bibzoom og på bibliotek.dk, hvor der er tusindevis af musikposter. Det betyder, at ud over den direkte henvisning til musikken, får brugerne informationer om CD’er, noder og bøger om musik. Sitet bliver krydret med professionelle og semiprofessionelle bloggere, der skriver om musik, og musikanbefalinger delt ind efter genre og kunstnere. En collaborativ filtrering af smag. 

Hvem skal stå for filtreringen og anbefalingerne?
- Det skal biblioteksfolk over hele landet, der brænder for musik. De fem deltagende biblioteker; Aarhus, København, Gladsaxe, Viborg og Helsingør, etablerer platformen og garanterer, at der er musikformidling på sitet, men alle er velkomne til at bidrage. Der er i forvejen masser af biblioteker, der skriver om musik og kommer med anbefalinger på deres hjemmeside og Facebook. Det vil vi gerne have skubbet ind omkring eMusik.dk.

Hvorfor skal vi have en ny musiktjeneste?
- Aarhus har sparet Bibzoom væk, og det samme har København, fordi der var for få brugere i forhold til, hvad det kostede. Det betyder, at der er brug for at gøre noget andet. Det har længe kogt i gryden på Musikformidling.NU, hvad man kunne lave af alternative musiktjenester. Nu har vi så kastet os ud i eMusik.dk. 

Hvordan adskiller eMusik.dk sig fra Bibzoom?
- Med få undtagelser er hensigten ikke at købe adgang til musikfiler til brugerne. Det er ikke en downloadtjeneste, men en side der leder brugerne hen til, hvor de kan finde musikken, og her kan de vælge deres foretrukne player. eMusik.dk samler ressourcer fra mange kilder og supplerer med formidling og aktiviteter. Et særligt fokus i formidlingen vil være dansk og klassisk musik for at understøtte dansk sprog og opprioritere den digitale klassiske musikformidling, der har været underprioriteret i forhold til populærmusik. 

Koster det noget for bibliotekerne at være med?
- Ikke i første omgang. Det er frivilligt at bidrage, og det koster ikke noget at være med. Der er heller ikke noget log in for brugerne, og det er tilgængeligt for alle. eMusik.dk betaler ikke noget til de tjenester, vi trækker på. Måske – hvis vi når til at udvikle eMusik.dk version 2 – vil vi gerne stille musik til rådighed, og det vil måske kræve en form for betaling fra bibliotekerne, men det bliver aldrig 10 millioner numre og ikke som en pendant til Bibzoom, men igen med fokus på det smalle og nichemusikken.

Hvem har eMusik.dk forhandlet med?
Vi sikrer os, at det er ok med de tjenester, vi trækker på. De fleste services har beskrevne vilkår for eksterne træk på deres services, andre – som for eksempel WIMP – har vi været i dialog med og fået accept af. 

Kilde: Bo Fristed, CIO Aarhus Kommune - Kultur og Borgerservice og medinitiativtager til eMusik.dk