Gå til sidens indhold

Biblioteker og sandheden

Medierne skal efterstræbe at finde frem til sandheden og ikke blot referere alle stemmer i en sag, mener eksperter. Hvad med bibliotekerne?

Indimellem bliver biblioteker anklaget for at lade » de forkerte komme til orde« på biblioteket. I juni 2012 blev Husum Bibliotek kaldt »uanstændig« for at udstille koranvers af en tidligere terrordømt, og der blev sat spørgsmålstegn ved bibliotekets dømmekraft.

I december 2012 krævede flere politikere og historikere, at det Det Kongelige Bibliotek valgte side og ikke gav stemme til to modstridende udstillinger om det, der kaldes det armenske folkedrab. Og året før, i starten af 2011, var sindene i kog, da Det Kongelige Bibliotek lagde hus til et møde for foreningen Hizb-ut-Tahrir.

Skal ikke svaje i vinden
Professor i formel filosofi ved Københavns Universitet Vincent F. Hendricks siger, at bibliotekerne skal gøre det, de vurderer, er det rigtige i forhold til deres formål – oplysning, dannelse og vidensgenerering.  Så længe de har argumenterne i orden, skal de ikke bøje sig for, hvad der er comme il faut på et givent tidspunkt.

- Biblioteket skal ikke være ambassadør for provokationer, eller noget folk ikke bryder sig om, men heller ikke for det folk bryder sig om. De skal være rollemodeller for korrekt informationshåndtering og vidensgenerering. Så når Hizb-ut- Tahrir får lov til at holde møde i Den Sorte Diamant, så gør biblioteket jo det, det er sat i verden for. De giver os mulighed for at få flere informationer og på den måde afdække, hvilke præmisser der  ligger bag en organisation som Hizb-ut- Tahrir, siger Vincent F. Hendricks.

Selv om han ikke mener, at biblioteket skal følge folkeopinionen, så skal de heller ikke undervurdere den. Bibliotekerne skal have gode grunde til det, de gør, og til hver en tid kunne argumentere for det.
- Hvis et bibliotek siger: »Godt, vi lader en tidligere terrordømt udstille sine malerier«, så kan det være på sin plads, hvis de har overvejet det og afgjort, at det er en del af bibliotekets oplysnings- og dannelsesprojekt. Men det er ikke nødvendigvis en triviel affære at godtgøre.  

Ingen smagsdommer
I Husum lød argumenterne fra Jan Lindboe, chef for Kultur Nord, som biblioteket hører under, at biblioteket ikke skal være smagsdommer, men afspejle lokalområdet. I ytringsfrihedens navn valgte de at udstille Said Mansours kalligraferede koranvers.

Det Kongelige Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen, lod den tyrkiske ambassade få lov til at lave en modudstilling til den armenske ambassades udstilling Det armenske folkedrab og den skandinaviske reaktion med det argument, at det er en omdiskuteret sag både politisk og forskningsmæssigt, og at Det Kongelige Bibliotek er en institution, der formidler sådanne ting.

Ifølge Vincent F. Hendricks er der mere brug for biblioteker end nogensinde, og bibliotekarernes ypperste opgave er at destillere informationer for borgerne.
- Informationerne vælter ud mod os som vand fra en åben brandhane, og bibliotekarerne skal filtrere, hvad der er sandfærdigt i masserne. Biblioteket er en af de eneste samlende, almene, fysisk tilgængelige institutioner, hvor viden udstilles og udveksles og dermed gør os i stand til at tage oplyste beslutninger i vores demokrati.