Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Perspektiv nr. 3

I dette nummer stiller Perspektiv spørgsmålet: Er det hykleri eller moralsk pligt, når politikerne blander sig i bibliotekernes arrangementer? Læs hvad politikerner, bibliotekslederne og ekspernerne svarer og mød Erland Kolding Nielsen, der stod fast på Hizb-ut-Tahrirs ret til at bruge Det Kongelige Biblioteks mødelokaler på trods af kulturministerens indblanding.
 • Når politikerne blander sig - Hykleri eller moralsk pligt

  Armslængdeprincippet er krympet, og politikerne markerer deres holdninger ved at blande sig i bibliotekernes arrangementer. Uprofessionelt og hyklerisk lyder det fra organisationer og oppositionspartier. Men kulturministeren mener, det er politikernes moralske pligt.

  Læs mere
 • Jeg forvalter ikke ud fra smag

  Hademails, politianmeldelser og en ophidset kulturminister har ikke fået Erland Kolding Nielsen til at rokke sig. Hizb-ut-Tahrir har ret til at leje Dronningesalen på Det Kongelige Bibliotek. Om han havde lyst til at smide håndklædet i ringen undervejs, vil han ikke svare på. Faktum er, at han ikke gjorde det. Og er klar til at tage kampen for ytringsfriheden igen.

  Læs mere
 • Enhver arbejdsplads skal have en primadonna

  Primadonnaer på arbejdspladsen kan være forfærdelige. Men de kan ikke undværes, og hvis man behandler dem rigtigt, er de fantastiske.

  Læs mere
 • Hvorfor har vi ikke tænkt på det her noget før?

  Brugerne elsker at kunne gå på biblioteket, også når bibliotekarerne er gået hjem. Flere og flere kommuner etablerer derfor åbne biblioteker.

  Læs mere
 • Manden der ikke tager et nej for et nej

  Flemming Munch forhandler stædigt nye og bedre aftaler hjem til folkebibliotekerne.

  Læs mere
 • Biblioteket som sted

  Biblioteket er i stigende grad en af Danmarks mest benyttede kulturinstitutioner. Det antal besøg i bibliotekerne, der ikke resulterer i udlån, overstiger besøgstallet for samtlige statstøttede museer og teatre i Danmark – og det offentlige tilskud til teatre og museer er på knap 3 milliarder kroner, skriver Rolf Hapel, Århus, i Perspektivs kronik, hvor han også forholder sig til udmeldingen fra Det Digitale Råd, der som en mulighed foreslår en lukning af det fysiske bibliotek i løbet af de næste 10 år.

  Læs mere
 • Meget, men ikke alt, er til diskussion i fremtidens digitale bibliotek

  Jeg var midt i en diskussion af fremtidens digitale bibliotek. Pludselig indskød en biblioteksmedarbejder, at han syntes, at bibliotekets digitale formidling faktisk var »god nok«. Et for mig overraskende og tankevækkende indspark - jeg synes nemlig, at biblioteker ne kan gøre det meget bedre.

  Læs mere
 • Mere kontrol mindre uro

  I 2009 prægede trusler og hærværk flere biblioteker. På Greve og Avedøre biblioteker blev sikkerhedsvagter og overvågning en del af hverdagen. I dag er situationen mere fredelig, fordi man har indført mere kontrol og indgår i samarbejder med for eksempel kommuner og boligforeninger.

  Læs mere