Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Har du styr på pensionen?

Nu er pensions-ordningen varetaget af Sampension, og her har du nu mulighed for at vælge et såkaldt markedsrenteprodukt. Vi har forsøgt pædagogisk og ikke-kedeligt at finde tre helt konkrete eksempler på, hvordan man som medlem skal forholde sig. En professor ser på tallene. Og flere gange lyder det kloge mantra: Du bør kontakte en pensionsrådgiver før du beslutter dig.

Et yndet samtaleemne til mange parmiddage har i årevis været den kære friværdi. Altså hvor meget er huset steget i værdi? Mere sjældent er det vist pensionen og pensionsopsparingen, der er er det store samtaleemne. Hvorfor?

Nok fordi, det emne er for langt væk i hverdagen. For abstrakt og for indviklet. Nogle gange kunne man mistænke pensionsselskaberne for det, mobiltelefonselskaberne er så gode til: At gøre det hele fantastisk indviklet og uigennemskueligt. At bundle folk, som det hedder i marketingsprog. Når vi er bastet og bundlet betyder det, at virksomheden har sørget for, at det er meget svært for os at vikle os ud af aftalen igen – at de håber, vi ikke får læst det med småt. Opsparing og pension er noget mærkeligt noget – man kan spare op et helt liv uden at få særligt meget ud af det. Eller man kan være heldig og købe et hus, som så stiger vildt i værdi.
Som tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen for nylig sagde til Kristeligt Dagblad: Der er noget sygt i det danske samfund, når jeg har tjent mere ved blot at bo i mit hus end jeg sammenlagt har tjent i de 11 år, jeg var udenrigsminister.
 
Ikke desto mindre sætter vi i dette nummer af Bibliotekspressen fokus på din pension. Tidligere har vi her på bagsiden kritiseret ordningen i det gamle KP – også kaldet Kikset Pension af de hårdeste kritikere. Nu er ordningen varetaget af Sampension, og her har du nu mulighed for at vælge et såkaldt markedsrenteprodukt. Vi har forsøgt pædagogisk og ikke-kedeligt at finde tre helt konkrete eksempler på, hvordan man som medlem skal forholde sig. En professor ser på tallene. Og flere gange lyder det kloge mantra: Du bør kontakte en pensionsrådgiver før du beslutter dig.

Det er op til den enkelte at konkludere ud fra tallene. At sjusse sig frem til, hvor meget man gerne vil have til rådighed, når arbejdslivet er forbi og den tredje alder begynder – hvor der for alvor skal rejses og køres på motorcykel og meget andet. Mange faktorer er stadig uvisse, især for de unge. Er der nogen efterløn? Er der noget, der hedder folkepension til den tid? Der jo også mange pekuniære – nogle vil sige nærmest uetiske forslag: Eksempelvis at melde sig ud af Folkekirken og i stedet spare kirkeskatten op på en privat pensionsopsparing. Eller i stedet for at rejse ud i verden for SP – den særlige pensionsopsparing, der nu kan hæves – så kan du sætte pengene ind på en ratepension og dermed få penge tilbage i skat. Husk at spare op, det er klogt. Men det er også værd at overveje, hvor meget – et ordsprog siger apropos aktienedturen, at den der gemmer til natten gemmer til katten.