Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Husk at du sætter fodspor på nettet

Løber vi alle snart som lemminger efter sociale medier som Facebook og strør om os med data om os selv – viser fotos fra den sjove fest med fjollehat og høj promille og efterlader spor, vi senere fortryder bitterligt?

Løber vi alle snart som lemminger efter sociale medier som Facebook og strør om os med data om os selv – viser fotos fra den sjove fest med fjollehat og høj promille og efterlader spor, vi senere fortryder bitterligt? Mange gør i hvert fald, for Facebook er brolagt med eksempler på især unge under udførelse af eskapader. Men også med gode eksempler på grupper, der finder sammen for at dyrke en interesse og en faglighed. Både lys og mørke i cyberspace. Hvad mange måske ikke ved er, at mændene bag Facebook kan skalte og valte med folks personlige data. Alt hvad du gør på nettet – også på Facebook – kan spores og i visse tilfælde bruges af andre. I yderste konsekvens vil det sige, at et foto af barnebarnet pludselig kan dukke op i en reklame for bleer. Eller det, der er værre.

Uanset hvad vi gør på Facebook og andre steder på nettet, kan alt hvad vi foretager os spores og bruges af andre. Det kan bruges positivt, men også negativt. Chefen – eller den måske kommende chef – kan se de ansatte på Facebook og følge med. Tilmed afgiver man alle rettigheder til personlige data – herunder fotos – når man er hoppet med på legen på Facebook. Men det gælder også en søgemaskine som Google, der også gemmer data om dig. Der er mulighed for at bruge en søgemaskine, der sikrer dig anonymitet, men hvor mange sætter sig ind i det? I virkeligheden handler det slet ikke om at blive bange og skræmt, men over at tænke over sin adfærd, når man bevæger sig rundt i det elektroniske moderne Wild West, som internettet i virkeligheden er. På visse områder er det nærmest lovløst og det er meget svært at bede sheriffen om hjælp. Men hvis vi tænker, før vi surfer eller lægger noget ud på nettet, er meget forebygget. Skal der filtre på computeren, eller skal vi hellere lære os god adfærd? I fascinationen over, hvad teknikken nu kan, glemmer vi ofte det opdragende og advarende element. Hvem kunne drømme om at lade børnene cykle i trafikken, før de har fået en grundig instruktion og oplæring, og vi har cyklet med dem mange gange? Bibliotekspressens tema om, hvad du efterlader dig af spor på nettet fortæller, at tre ud af ti danskere ikke aner, at de selv ret nemt kan lukke døren efter sig ved blot at klikke på privacy settings og stille på sikkerheden og dermed adgangen til personlige oplysninger.

Summa summarum: Der er behov for læring. Vi er i en tidslomme, hvor mange er digitale analfabeter og det er en af biblioteksvæsenets opgaver at undervise i god adfærd på nettet.

 

Henrik Hermann hermann@bf.dk