Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Skal vi vende den anden kind til ?

Hasle, Greve og Avedøre er tre steder i landet, hvor bibliotekarerne har oplevet meget voldsomme konfrontationer med især utilpassede unge drenge.

Hasle, Greve og Avedøre er tre steder i landet, hvor bibliotekarerne har oplevet meget voldsomme konfrontationer med især utilpassede unge drenge. Som en bibliotekar siger i Bibliotekspressens aktuelle tema om konflikter på bibliotekerne: Vi har ikke før oplevet sådan en stemning af konstant vrede. En anden siger meget indfølende og forstående: Jeg har et filter, der hedder 15 år, drenge og testosteron – læg hertil mangel på omsorg og kærlighed.

Det er ingen hemmelighed, at mange af de unge ballademagere er indvandrere, som ikke har nogle andre steder at være end biblioteket. De må ikke være andre steder, ikke være sammen derhjemme – de keder sig, og så laver de ballade.

At netop flere bibliotekarer har haft voldsomme og ubehagelige oplevelser med dem, der ofte kaldes utilpassede unge, er urimeligt. Det kalder på politisk handling og en løsning på de eskalerende problemer. Muligvis vender bibliotekarer og andre faggrupper den anden kind til, men det duer ikke, at politikerne vender ryggen til.
At det ofte er indvandrere, der er problemer med på biblioteket, er nærmest skæbnens ironi. For netop bibliotekarer og bibliotekerne har i mange år gjort rigtig meget for at fremme integrationen – og gør det stadig. Men opgaven er ikke enkel, for en af grundene til den dårlige integration og hadet er jo – helt ærligt – at mange danskere ikke ønsker at have noget som helst med indvandrere at gøre. At blive mødt med ligegyldighed og fordomme er ikke frugtbart. Tryk avler som bekendt modtryk.

Men selvfølgelig skal bibliotekarer eller andre faggrupper ikke invalideres, fordi en flok unge ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt – eller fordi deres forældre ikke har magtet at opdrage dem til at kunne fungere i det danske samfund – det er vel også en del af historien?

I eksempelvis Hasle har bibliotekarer været sygemeldt – det er naturligvis ikke rimeligt, at man på sit arbejde skal udsættes for så grænseoverskridende og voldsomme oplevelser, at man sygemeldes.

Skal vi vende den anden kind til vold og andre overgreb? Naturligvis ikke. Men ærgerligt er det, at alle danske biblioteker ikke kan få lov til at brande sig som det ultimative anderledes fristed i en fortravlet verden. Et roligt og fredsommeligt sted til fordybelse – et sted hvor videoovervågning er en by i Rusland, fordi det er helt overflødigt. Sådan mener mange ikke længere, at det kan være. Vold og ballade på biblioteket truer med at ødelægge katedralernes fornemme status. Og truer med at ødelægge arbejdsglæden for mange.

Desværre findes der ikke enkle løsninger på det mere og mere alvorlige problem – adfærdsregulering er vanskelig på dette felt, men årsagssammenhænge skal kortlægges – der skal være flere aktiviteter, flere steder at være - fakta kalder på handling.

Henrik Hermann

hermann@bf.dk

hermann@bf.dk

hermann@bf.dk