Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Ny islandsk næstformand

Matthias Eiriksson, 30, er Bibliotekar­forbundets nye næst­formand. Han har blandt andet arbejdet for DONG og Danmarks Biblioteksskole og er nu ansat hos Danmarks Statistik. Hvad vil han?, spørger vi i dette portrætinterview.

Ny islandsk næstformand

 

 

af HENRIK HERMANN

 

Efternavnet Eiriksson antyder aner fra vulkanøen Island. Temperamentet er dog ganske roligt – i hvert fald på møderne i Bibliotekarforbundets hovedbestyrelse.
Ved konstitueringen i januar blev Matthias Eiriksson Bibliotekarforbundets nye næstformand efter at være trådt ind i hovedbestyrelsen 1. januar 2007.

Selv om han er islandsk statsborger, er Matthias Eiriksson født og opvokset i København. Det er faderens familie, der kommer fra Island.

Matthias Eiriksson har tidligere sagt, at han vil arbejde for at udvikle og styrke netværket mellem medlemmerne på tværs af sektorer, så alle får del i den udvikling, der sker inden for fagområdet. Hvordan skal det ske?

- Jeg er trådt ind i hovedbestyrelsen, fordi jeg er blevet bidt af det politiske arbejde. Jeg vil gerne være med til at sætte mit fingeraftryk og arbejde for, at det BF tilbyder er attraktivt for alle medlemsgrupper. Når vi laver Fagligt Landsmøde skal tema og oplægsholdere være interessante for alle på tværs af sektorerne, så det bliver attraktivt at deltage, siger Matthias Eiriksson.

 

I rollen som kronprins?

Nye potentielle medlemsgrupper med anden faglig baggrund end den bibliotekariske uddannelse har også hans bevågenhed.

- Det er vigtigt, at vi arbejder for, at BF bliver attraktiv for eksempelvis cand.it’er og cand.mag’er i litteraturvidenskab, siger han.

Nogle i biblioteksvæsenet har måske spurgt sig selv om, Matthias Eriksson er »den nye kronprins« i BF. Skal han tage over, når Pernille Drost på et tidspunkt ikke længere er formand – Pernille Drost, 37, har siddet på posten, siden hun blev valgt som formand efter kampvalg om formandsposten i efteråret 2004.

Matthias Eiriksson udelukker ikke noget.

- Jeg ser sådan på det, at jeg nu prøver at snuse til de højere luftlag i Bibliotekarforbundet. Jeg regner med, at Pernille Drost har flere gode formandsår foran sig, så jeg har ikke tænkt på det med at være kronprins, men jeg vil da ikke udelukke noget på forhånd, siger han.

Parløb med formanden

- Jeg regner med at køre parløb med Pernille. Vi arbejder godt sammen, men vi er ikke enige om alt, siger Matthias Eriksson.

Da Matthias Eiriksson nu er næstformand træder den hidtidige næstformand Mette Kjeldsen Sloth tilbage. Hun fortsætter – med et stort personligt stemmetal i ryggen – som medlem af forbundets forretningsudvalg, samt som lønansvarlig.

Matthias Eiriksson opfylder på flere områder kriterierne for at udøve alsidigt arbejde i hovedbestyrelsen: Han har været på både private og offentlige arbejdspladser, han er velargumenterende, og så opfylder han et uskrevet »kriterium« i væsenet og bidrager til et vidt forgrenet »stamtræ«: Han danner privat par med en fagfælle, og det er Marie Engberg, der netop er uddannet som cand.scient.bibl.   n

hermann@bf.dk