Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Kom op på konsollen og spil!

At spille er at lære. At spille er at leve. At spille er at vinde. Ovenstående jubeludsagn dækker noget af, hvad computerspil er og kan. Man kunne også sige: At spille er asocialt. At spille er tidsrøveri. At spille spil er ikke en bibliotekars opgave. Sandheden ligger et sted imellem.

At spille er at lære. At spille er at leve. At spille er at vinde.

Ovenstående jubeludsagn dækker noget af, hvad computerspil er og kan. Man kunne også sige: At spille er asocialt. At spille er tidsrøveri. At spille spil er ikke en bibliotekars opgave.

Sandheden ligger et sted imellem. Men en udpræget og forkert fordom må det efterhånden være, at spil er fordummende. Adskillige undersøgelser viser, at spil faktisk er udviklende - på et vist niveau. Vi taler ikke kun her om krigsspillet World of Warcraft, men også spil som SIM City, SPORE, Wii Sport og så videre.

Spil er efterhånden heldigvis meget andet end en flok unge, ensomme mænd med hip-hop-kasketter på en internetcafe blandt pizzabakker og litervis af cola.

Er bibliotekerne med på den bølge, og skal de være det?

Svaret er vel et rungende ja – denne forenings formand har såmænd anmeldt computerspil for Dansk BiblioteksCenter.

Biblioteksloven sidestiller spil med bøger, så enkelt er det. Begrebet »nye medier« er ved at uddø – nu er der kun medier.

Og blandt lektørudtalelser er netop også computerspil – i princippet er spil lige så værdige medier på biblioteket, som bogen er det. Ikke for at starte en diskussion om bogen kontra spillet – eller bogen kontra andre medier som dvd’er eller cd’er.

Tidligere har læselystkampagner været meget populære i væsenet, og det er godt. Men måske kunne man oven i købet få Styrelsen for Bibliotek og Medier med på en spillelystkampagne. Da Bibliotekspressen borede i udlånstal på spil var det i hvert fald ikke muligt at få at vide, hvor mange spil, der bliver udlånt. Heller ikke Københavns Biblioteker kunne lave en top fem over de mest udlånte spil.

Det er der sikkert mulige forklaringer på, men det siger da klart noget om, at opmærksomhedsgraden for spil ikke er høj - på højere sted.

En af Danmarks kulturkæmpere, Poul Henningsen elskede at lege, han ligefrem skrev bøger om drager, hvordan de bygges, og hvordan man flyver med dem. Hvad mon Poul Henningsen i en moderne udgave ville mene om spil – et gæt herfra: Han ville være en stor tilhænger af fænomenet, om ikke andet, fordi det ikke rigtig er helt accepteret på parnasset. Men de unge, og det er vel også dem, der skal bære bibliotekerne videre, vil gerne spille. Nogle biblioteker er langt fremme og arrangerer turneringer mod andre biblioteker og så videre. Det er fint – selvfølgelig er der også debatten om, hvorvidt bibliotekerne overhovedet skal hoppe med på bølgen – om ikke folk blot kommer på et bibliotek for at »låne sig en pause« – her er et frirum fra stress og jag – her kan man læse en avis eller en bog – eller spille et spil – i fred og ro.

Henrik Hermann

Hermann@bf.dk

Hermann@bf.dk