Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Undskyld, er det her et bibliotek?

Herning Bibliotekernes nyeste bud på fremtidens konceptbibliotek skaber rum, tid og inspiration til at dykke langt ned i en brusende nyhedsstrøm. Men bøger er der ikke mange af. 

 Jeg tror nok, at jeg er kommet det rigtige sted hen. Det er biblioteket, ik?, spørger manden, der lige er kommet ned ad trappen.
Det lettere forvirrede udtryk i hans ansigt er ganske på sin plads. For det nye Biblioteket i Midtbyen, der ligger i Mediehusets kælder på gågaden i Herning, ligner langt fra et bibliotek.
Bøger er der i hvert fald ikke mange af. I en firkantet søjlereol er 15 titler stillet så fint op, at brugerne i begyndelsen spurgte, om man nu også kunne låne dem.
- Og det kan man altså, forsikrer Tomas Hemmer-Hansen, daglig leder på biblioteket.
- Vi har satset på kun at have de mest populære bøger, men til gengæld at have mange af hver. Det betyder, at man kan gå lige herned og låne en af vores 25 eksemplarer af Elsebeth Egholms Vold og magt i stedet for at stå som nummer 50 på venteliste på hovedbiblioteket, siger han.
Men bøgerne er ikke det primære, og de er så langt fra det mest interessante ved Herning Bibliotekernes nye koncept.

Nyhedens bibliotek
I centrum er nyheden. Eller den redigerede virkelighed, som en af de tre informationsvægge hedder.
Her vælger biblioteket en nyhed, typisk med mange aspekter, som kan belyses fra forskellige sider. I øjeblikket er det rydningen af Brorsons Kirken, der er i fokus. En projektor blæser sagens hovedpunkter op på et lærred, hvor videoen fra selve rydningen også har kørt. Udvalgte artikler fra dagspressen står laminerede og klar til læsning i selskab med en række bøger, der med titler som Uro - 25 års gadekamp, Det frontale sammenstød og Folkekirke? på den ene eller anden måde berører emnet.
- Brorson-nyheden var oplagt at vælge, fordi den spænder så bredt. Den drejer sig om asyllovgivning, om politiets ageren, om moral og menneskesyn, og den var noget som alle diskuterede, siger Tomas Hemmer-Hansen.
At den her mere end en måned efter rydningen næppe kan betegnes som den nyeste nyhed, bemærker han selv uden opfordring og har samtidig (for)svaret på rede hånd.
- Sagen har hele tiden taget en ny drejning og derved bevaret sin relevans. Men vi arbejder på at skifte indholdet, så det kommer til at handle om VisitDenmarks falske reklame. Om virale reklamer og nye markedsføringsteknikker, siger han og viser de mange bøger, der står klar i en kasse på bordet i køkkenet.
Mens Brorson-nyheden altså for længst har passeret deadline, er biblioteket anderledes up-to-date med nyheden om Forsvarets kamp mod jægersoldat Thomas Rathsacks bog. Ud over Politikens særudgivelse af hele bogen byder anden inden- og udenlandsk krigslekture forfattet af soldater sig til. Et meget godt billede på nyhedsbibliotekets rolle.

Et nyt perspektiv
- Vores udfordring og opgave er at finde relevant materiale, der kan perspektivere de ofte hurtige nyheder. Aviserne kan og skal ikke skrive om alle vinkler, og dér kan vi komme ind og brede tilgangen til nyhederne ud, forklarer Tomas Hemmer-Hansen. 
Han bilder hverken sig selv eller brugerne ind, at han og de to kolleger på biblioteket kan overtage nyhedsmediernes rolle, men for de brugere som har lyst til at komme et spadestik dybere i udvalgte nyheder, kan biblioteket være et nyttigt supplement, også selvom brugerne i forvejen er skrappe til at finde informationer på nettet derhjemme.
- Vi har alle sammen forskellige måder at arbejde på. Og når vi sidder og diskuterer, hvordan vi skal gribe en nyhed an, oplever vi, hvordan vi åbner øjnene på hinanden. Så mon ikke også brugerne kan finde noget inspiration, smiler han.


Lir og lydbruser
Han er nødt til at hæve stemmen en smule, mens vi går ind under en af bibliotekets to lydbrusere. De sender lyden fra to storskærmes BBCNews og CNBC lodret ned, så man kun kan høre lyden, hvis man står direkte under bruseren. Et kækt, men også nødvendigt indslag, fordi lyden fra de to kanaler ville have skabt en sand nyhedskakofoni, hvis de havde tonet ud i lokalet sammen med TV2 News og DR Update, der vises på to fladskærme lige ved siden af.
Hele set-up’et skaber en dynamisk stemning, uden at det generer for meget til at man kan sætte sig på en af de fine gule Verner Panton designermøbler og læse i en avis, låne en lille notebook til at surfe med eller gå på opdagelse i Library Press Displays pdf-orgie af udenlandske aviser og tidsskrifter. Det sidste foregår på en trykfølsom HP-computer, og i det hele taget har idefolkene bag biblioteket haft fingrene langt nede i den teknologiske kreativitetshat.
Op har de også trukket en tankstation, hvor benzinhanen er skiftet ud med USB-stik. Tilslutter man sin mp3-afspiller, er man kun et par tryk fra at downlåne indhold fra blandt andet netlydbog.dk, netmusik.dk og podcasts fra Danmarks Radios arkiver.
- Den trykfølsomme skærm i stationen er mere pædagogisk end en mus, så den er rigtig god til at vise brugerne, hvordan de bruger de mange nye internettilbud, siger Tomas Hemmer-Hansen.


Overbo med indhold
Det er ikke bare indretningen og de mange tekniske dingenoter, der er gennemtænkt. Også placeringen i Mediehuset sammen med Herning Folkeblad åbner for interessante tiltag.
Allerede på åbningsdagen var chefredaktøren forbi for at holde foredrag om prioritering og opbygning af avisens forside, og det bliver ikke sidste gang, at overboen inviteres ned i kælderen.
- De fleksible møbler kan let flyttes rundt, så hele lokalet bliver til en foredragssal. Og vi håber på, at vi løbende kan tage fat i de lokale historier, der skaber debat, og i samarbejde med Herning Folkeblad skabe rum til debatten og videreudvikle den. Det kunne være alt fra det nye hospital i Gødstrup til kommunal- og regionsvalget til november, siger han.
Lignende arrangementer vil også være med til at øge kendskabet til det nye bibliotek, og det er der i den grad behov for. I gennemsnit har biblioteket kun omkring 100 besøgende pr. dag, og under Bibliotekspressens rundtur i timerne omkring middag holdt besøgsraten sig på sølle én bruger pr. time. Og der har da også været et par kritiske røster fremme blandt brugerne.
- En del har svært ved at forstå, at de ikke kan afhente deres reserverede materialer her, men det skyldes to ting. Hele ideen med nyhedsbiblioteket er, at vi skal være anderledes end det almindelige bibliotek, så det ville simpelthen stride imod vores koncept. Og så er der helt praktisk slet ikke plads til at opbevare alle de bøger, som folk har reserveret, forklarer Tomas Hemmer-Hansen og håber på mere trafik, efterhånden som brugerne vænner sig til, at de i det mindste kan aflevere alle deres biblioteksbøger i det nye midtby-bibliotek.
- Når der så forhåbentligt kommer flere herned, er det op til os at bevise vores berettigelse, siger han.  n

Thomas Schmidt Nørgaard er freelancejournalist