Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Optur på Downham Library

Partnerskab og paradigmeskift: Folkebiblioteket i en fattig del af London er rig på brugere - nærmest døgnet rundt. Biblioteket er det første, man møder i et stort center med både fitness, svømmehal, lægehus og tandlæge – og lidt borgerservice.  

Bibliotekar Sue Court og centerleder Kay Skelton er partnere i Downham Health and Leisure Center i udkanten af London.
Biblioteket er krumtappen i komplekset. Det første, vi ser, når vi træder ind i det store center med svømmehal, lægehus, tandlæge, fitness-center og et hjørne med borgerservice er bibliotekets forpost. Transparent som et akvarium er bibliotekets Quickservice i stueetagen, og det er tæt forbundet med cafeen med storskærms-tv og godt med besøgende, der spiser, drikker kaffe og læser bøger på cafeen eller slæber bøgerne ud i sensommersolen på terrassen.
Her er ikke noget »Shhhhh« og hvis der var, ville man næppe kunne høre det for snak og lyde fra det store tv på væggen i cafeen. Holdningen blandt bibliotekarerne og de øvrige ansatte matcher snarere et »goddag og velkommen – hvad kan vi gøre for dig«.
Biblioteket her i stuen er forposten og lillesøster til det meget større bibliotek på 1. salen. Her bliver brugerne fanget ind, og ideen er at henvise brugerne – ikke alene til biblioteket oven på, men også til de mange andre faciliteter og muligheder, der åbenbares.
- Partnerskab er nøgleordet for os. Og et godt personligt samarbejde. Det er det tætte samarbejde og gode relationer, som får det hele til af fungere, forklarer bibliotekar Sue Court, mens Kay Skelton nikker hen over eftermiddagsteen her i cafeen under den store fjernsynskærm, der kværner løs med nyheder fra BBC.
Centerleder Kay Skelton er også daglig leder af det store fitness-center og svømmehallen på Downham Health and Leisure Center.
De siger ja til det hele. Næsten. For de har også sagt nej.
- Vi blev spurgt om vi ville huset et afvænningscenter for narkomaner, der er stærkt afhængige af heroin. Det sagde vi klart nej til, og jeg er glad for, at det ikke blev til noget, siger centerleder Kay Skelton. Et privat firma driver centeret, ligesom fitness-center og svømmehal er privatejet. Biblioteket derimod drives af kommunen.
Denne artikel fokuserer på bibliotekarernes nye rolle, mens du på de næste sider kan læse en anmeldelse af biblioteket.

Fra læge til fitness og på bibliotek
Når en borger i Dowham har været til lægen i centeret og fået at vide, at han skal motionere mere, kan borgeren opsøge fitness-centeret og svømmehallen.
Her vil Kay Skelton og hendes personale tale med patienten med henblik på træning og forebyggelse af hjerte- karsygdomme.
- Vi vil så lave et træningsprogram sammen med borgeren, men vi giver ham også litteraturlister og opfordrer ham til at opsøge biblioteket for at kunne læse om forebyggelse og sund levevis, forklarer Kay Skelton.
Bibliotekar Sue Court siger:
- Det er det, der gør rollen som bibliotekar meget spændende. At vi kan henvise til hinanden her i centeret. Jeg går meget op i, at folk skal føle sig velkomne på biblioteket.
Da vi går rundt i det store center møder såvel Sue Court som Kay Skelton kendte ansigter blandt brugerne, og de veksler et ord eller to med de fleste – det relatorienterede er i fokus – centeret og biblioteket arbejder bevidst med »customer focused approach«.

Bibliotekarerne noget skræmte
Ikke alle bibliotekarer syntes i starten, at det var verdens bedste idé med et bibliotek på »ground floor« med quick-service og bibliotekaren i en meget udadvendt rolle.
- Vores automatiske system med chips er meget enkelt, og lånerne kan nemt finde ud af at bruge det. Den slags giver personalet mere overskud, og vi opsøger brugerne og giver dem gode råd, siger Sue Court og erkender, at en del af hendes kolleger skulle vænne sig til en ny, mere udadvendt rolle – hvor det i modsætning til tidligere er tilladt at være højrøstet på biblioteket. Flere af bibliotekarerne var noget skræmte over de nye forhold, forklarer Sue Court, men selv er hun rigtig glad for den udadvendte arbejdsform. Og den skal forstås helt bogstaveligt. Både Sue Court og Kay Skelton har været til gardenparty hos flere af brugerne – bibliotekarer til havefest – ikke kun for festens skyld, naturligvis – men for at bygge relationer op, forklarer de.
Downham Library og resten af centeret åbnede i marts 2007, og biblioteket erstatter et bibliotek fra 1930 fra dengang »hvor man nærmest skulle klæde om, før man gik på biblioteket, og det første man blev mødt med, når man gik ind ad døren var et SSHHHH fra personalet«.

Hele ugen med tryk på
Med 80 timers åbningstid og en stab på 15 bibliotekarer, er der nok at se til i centeret. Biblioteket og centeret har dog også frivillige hjælpere.
Hvad man med det samme lægger mærke til er den imponerende arrangements- og eventkalender.
Et af tilbuddene har eksempelvis været:
Kom og flyv med dine ugler eller ørne i den store sportshal.
- Jeg tror ikke, der er andre biblioteker, der har tilbudt brugerne at komme og flyve med deres ørne og ugler. Men det har vi, fortæller Sue Court. At det kan lade sig gøre skyldes igen samarbejdet i centeret – en sportshal tæt på centerets svømmehal blev brugt til formålet, og arrangementet var en stor succes.
Oktober måned handler om slægtsforskning under overskriften »Black History Month October 2009« – forstå dine rødder. Her vil der være forfattermøder på bibliotekerne, men også vandreture i byområderne, og borgmester Steve Bullock har skrevet forordet i programmet, som på én gang er et samarbejde og en fælles markedsføring.
Af 25 biblioteker i regionen Lewisham under mottoet »Do more, think more, be more.«
Men der er også helt andre typer arrangementer, eksempelvis har Downham Library inviteret tv-stjernen Roberta Taylor, der skal fortælle om sin første roman.
Biblioteket har sin egen filmklub Downham Library Film Club med en mindre biografsal, der også bruges til foredrag. Programmet for september er imponerende og lader ikke meget tilbage at ønske i forhold til en biograf i enhver større dansk by – naturligvis med surroundsound.

No more business as usual
Da vi er på vej ud stopper vi ved en skranke over for biblioteket og den livlige café.
- Det er så vores borgerservice. Her kan folk indberette skat og andre ting. Men det bliver ikke brugt særlig meget, for vi har flere af den slag centre i Downham, forklarer bibliotekar Sue Court.
Den kommercielt tænkende centerleder, Kay Skelton supplerer straks:
- Ja, dette hjørne af centeret kunne vi bruge til meget andet, jeg har da adskillige planer, vi her kunne realisere.
Goodbye til Dowhams bibliotekar og centerleder, som begge er kisteglade for at arbejde i et center, der i den grad markerer »the end of business as usual«.

hermann@bf.dk

Læs på de næste sider mere om Downham. Bibliotekschef Jens Lauridsen anmelder arkitekturen i Downham Health and Leisure Center samt bibliotekets indretning.