Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Mens vi venter på bogens iPod

Det elektroniske papir i form af e-læseren er på vej, men den findes ikke for alvor endnu. Hvad en iPod er for musik og lyd mangler e-bogen i et vist omfang. Det kniber lidt med at få sat strøm til ordene på den helt rigtige måde – så en e-bog ikke »bare« og bogstavelig talt bliver en flad udgave af en computer eller opleves som en dårligt camoufleret computer, som tilmed ikke er særlig nem at håndtere for brugeren. En iPod er en enkel, lækker og genial løsning i lydens verden, e-bogslæseren til øjets fryd skal stadig udvikles, og det bliver den. Det går bare ikke så hurtigt. Men e-bogslæseren er altså lige om hjørnet, og som det fremgår af dette tema i Bibliotekspressen, er der både nysgerrighed og skepsis blandt fagfolk.
En lang række af muligheder, problemer og spørgsmål rejser sig. For eksempel: Når noget er digitalt kan det kopieres, og det vil blive kopieret – alene fordi det kan lade sig gøre – trods alverdens smarte sikkerhedssystemer, så er den kamp tabt på forhånd – til piraterne. Hvordan skal det håndteres? For lånerne, som er ikke-pirater, og det er langt de fleste, er der klare fordele, for eksempel vil der i teorien aldrig mere være ventetid på selv de allermest populære bestsellere. I princippet kan en bog jo udlånes i uendeligt mange eksemplarer, dog med det vigtige aberdabei, at det koster penge at udlåne og at stille til rådighed. Og forfattere og forlag vil med garanti mene, at de mange elektroniske udlån skal kaste noget af sig. Netop ophavsret og rettigheder er en af de helt store udfordringer. Andre udfordringer er formaterne, hvad med de »gamle« bøger og manuskripterne til dem – er de alle klar til at blive udgivet til download på e-bøger? Nej, det er de vist ikke.
For nylig kom forlaget Amazon gruelig galt af sted med nogle af deres Kindle-brugere, da Amazon lidt i panik trykkede på deleteknappen og slettede bøger på brugernes e-læsere – årsagen var et rettighedsproblem. Amazons adfærd med at slette bøger hos brugerne rejste straks en debat. Tilmed var en af de slettede bøger George Orwells 1984, der netop handler om overvågningssamfund og om »Big Brother«-adfærd.
Til Bibliotekspressen siger fageksperter, at diverse udgaver eller udkast til den endelige løsning for e-bogslæseren endnu ikke egner sig til videnskabelige artikler. Men netop til videnskabelige artikler vil e-bogslæseren jo være genial – den vil kunne opdatere en fagbog med den seneste udvikling på brøkdele af et sekund. Som medie kan den vel på et tidspunkt anvendes til mere end læsning og vise både fotos og videoer til glæde for både flymekanikere, læger og mange andre. Læs temaet om e-bogslæsere og e-bøger og læs reporter Sabrine Mønsteds gode og dårlige erfaringer med det nye medie. God læselyst.
Henrik Hermann
hermann@bf.dk