Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Reboot Verden

Det lyder stort, men iværksætter Thomas Madsen-Mygdals opskrift er ret simpel: Genstart det, I er i gang med i stedet for at give det en gang lak.

To procents forbedringer og pragmatiske løsninger kommer der sjældent noget godt ud af, mener Thomas Madsen-Mygdal, der er en sælsom blanding af  idealistisk tænker og teknologifreak. I juni måned var han for 8. gang manden bag Reboot - en konference, hvor netop teknologi, innovation og idealer i to dage bliver kogt sammen i Kedelhallerne i København.

600 kvinder og mænd, der ikke bare er med på den sidste nye teknologi, men også er dem, der opfinder det næste, vi andre skal ride med på, var samlet, og ånden af iværksætteri fyldte hallen. Og netop ånd er det, der driver Thomas Madsen-Mygdal, der på trods af jakkesæt, direktørtitel og medejerskab af fire virksomheder, er blevet kaldt hippie.

For Thomas Madsen-Mygdal handler teknologi nemlig ikke om at finde nye måder at tjene penge på, men om hvordan man kan bruge teknologi til at gøre verden til et bedre sted. Ifølge ham er den årlige Reboot konference netop et fristed, hvor man vender op og ned på teknologien.

- Vi kan være helt ude på kanten og tænke tingene til ende. Hvad er den yderste konsekvens af en delingskultur for eksempel? Er det, at vi deler ting på Facebook eller Flikr, nej det er, at vi deler alt – slut på forbrugskulturen, hvor vi skal eje ting. Reboot er et åndehul for folk der til dagligt arbejder mere pragmatisk, her kan de få lov til at tænke ideerne til ende, siger han og understreger, at deltagerne også er folk som forstår, at værktøjer som Facebook og Google bare er værktøjer.
- Nok er værktøjer med til at skabe os, men vi har magten til at lave dem om, siger han.

Bølgen skal ind på land
På spørgsmålet om, hvad der så kom ud af Reboot 2009?, er det svært for ham at komme op med noget helt konkret.
- Tingene sker når folk kommer hjem. Hvert år er der folk, der skriver, at de har sagt deres job op efter Reboot, startet nye projekter eller virksomheder, siger han.
Temaet på årets Reboot var action.

- I stedet for at surfe på bølgen – være med på det nye - som jeg selv også har en tendens til, så skal vi nu tage bølgen ind på land. Vi ved nok nu til at kunne handle, siger han.
Reboot betyder at genstarte, og det er det, det hele handler om.

- Grundlæggende tror jeg ikke på forandringer. Jeg tror på at starte forfra, finde ind til kernen og genopfinde tingene. Og den økonomiske krise giver mulighed for at gentænke mange af de ting, vi før tog for givet, siger han.
- Når det hele handler om friværdi, er det svært at tale om at forandre verden. Det er der ikke nogle, der gider høre på, eller tror kan lade sig gøre. Nu er vi i en tid, hvor det eneste vi kan gøre er at handle. Og forhåbentlig gør det, at folk overvejer om banker og kreditforeninger ikke bør være ejet af dem, der låner pengene eller om uddannelse virkelig skal være en pølsefabrik, hvor vi spytter folk ud efter fem år. Vi skal kigge på, hvordan skoler fungerer i dag og vurdere om det passer til virkeligheden.

Hvad kan du selv gøre?
På konferencen blev nye ideer til nye måder at leve på også præsenteret.
Et oplæg handlede om Bottom up cities ved for eksempel at lave små landbrug i byens baggårde.

Og under konferencen havde to mænd udfordret sig selv til at bygge en cykel med solenergifanger, så der altid var strøm til computeren ved hånden. Og alle deltagere skulle op af stolen for at komme med deres bud på, hvordan vi kan reboote verden, hvilket i løbet af otte minutter resulterede i, at der hang 600 forslag til at gøre verden bedre på hallens endevæg, eksempelvis:
»Vote online - brug mindre papir«,
»Smil«,
»Skriv længere og færre post it notes«,
»Brug en uge som frivillig på dit barns skole«,
»Inviter fremmede til at bo hos dig« og »Find fem nye venner«.
Thomas Madsen Mygdal kalder også Reboot-konferencerne for hans personlige dannelsesrejse.
- I 2001 handlede konferencen om blogging. Alle bloggingpionere var på scenen. Ed Williams, som i dag er manden bag Twitter, stod for eksempel med en øl på scenen og talte om blogging foran 500 mennesker, der på det tidspunkt ikke forstod noget.

Minoriteten bliver majoriteten
Når vi laver Reboot, siger folk, at vi også skal have folk med fra den virkelige verden, men jeg tror, at folk som bruger de sociale medier er ved at blive majoriteten. Det er en udvikling, som jeg er ret optaget af i øjeblikket. Den generation der vokser op i dag, vil tage de sociale medier for givet, siger han.
- God Morgen Danmark lavede for nylig et indslag om Wikipedia, hvor de med vilje skrev forkerte oplysninger på siden for at demonstrere, at siden var uredigeret og ikke blev kontrolleret, men i løbet af syv minutter blev det rettet, og deres pointe om, at Wikipedia er et eller andet gratis og useriøst nørderi faldt til jorden og i virkeligheden ses God morgen Danmark kun af en halv million danskere om måneden, hvor Wikipedia bliver besøgt af halvanden til to millioner danskere hver måned.

Blå bog
Thomas Madsen-Mygdal er 31 år og har to børn.
Han er autodidakt iværksætter, konsulent, direktør og virksomhedsejer.
Som 17-årig var han medstifter af én af Danmarks første kommercielle internetvirksomheder Mondo (1995)
Medstifter og direktør for konsulentvirksomheden Radiator (1996-1999)
Stifter af Macplanet og Winplanet (1996-1998)
Stifter af Reboot (1998)
I dag direktør og ejer af forskellige konsulentvirksomheder og projekter.