Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Bogbus med hundeparkering

I Randers kører en topmoderne pink bogbus med indvendigt pirattema. Jens Lauridsen har anmeldt bogbussen og ser en fremtid med rullende biblioteker over det ganske land.

Randers  Biblioteks nye bogbus , der blev indviet den 31. januar 2009,  er et opsigtsvækkende, lyserødt skrig af et køretøj.
På den ene side stadig en bus med bøger, der fragtes rundt fra holdeplads til holdeplads. På den anden side et mobilt udtryk for det nye bibliotek med hele materialespektret, digital formidling, trådløs netadgang, fokus på muligheden for at opholde sig inde i og uden for bussen og sidst men ikke mindst i kraft af eksteriøret: ekspressiv formidling af bussen som et moderne kultur- og bibliotekstilbud.

Bogbus-ekspertise
Efter nogle år, hvor antallet af bogbusser og ikke mindst filialbiblioteker er blevet reduceret, ser det ud som om udviklingen på bogbusområdet er ved at vende. Der er nye bogbusprojekter i Aalborg, Vejle og Esbjerg. I Randers Kommune har man stolte traditioner for bogbusdrift. I en periode før kommunalreformen, var Randers-ordningen med en flåde på seks bogbusser, der betjente yderområderne i Randers Kommune og ni tilstødende kommuner kendt viden om. I dag er der i den nye Randers Kommune blot to bogbusser, men med den know how, der er oparbejdet gennem årene og med det niveau Randers Bibliotek generelt befinder sig på, kan det ikke undre nogen, at den nye bogbus i Randers må betegnes som én af de mest avancerede i verden.

Hvor en bogbus tidligere var et decimeret bibliotekstilbud, så er den nye bogbus et proaktivt udviklingscenter i forhold til det nye bibliotek. Dels indeholder bussen som nævnt såvel de digitale som de fysiske materialer i fuldt omfang. Samtidig kan bussens mobilitet anvendes til at virkeliggøre ambitionerne om at få biblioteket ud til brugerne. Uden for den almindelige driftstid anvendes bogbussen således til virksomheds- og institutionsbesøg, ligesom bussen fra tid til anden er aktiv i forbindelse med PR-fremstød i kommercielle centre med videre.
 
En bus, der fører sig frem

Der er lagt megen energi og mange tanker i det nye køretøj. Set udefra sender bussen mange signaler. En laber sorthåret madonna af en nummerpige viser glad en tavle med bogbussens destinationer frem. Der er en tavle til dynamisk skiltning af forskellige arrangementer, og der er et eksternt udstillingsskab. På bussens bagparti er en et-benet pirat ved at entré biblioteket og anslår dermed det pirattema, der præger interiøret. Vinduet bagtil er dekoreret med et stort søkort over Randers Fjord med angivelse af de dyr og fugle, der lever i området.  Grunddekorationen af bussen er store lyserøde bobler, der følges op med teksten »Tænk – mød – mærk«, og på siderne af bussen fremhæves det, at det er Randers Bibliotek, der fører sig frem.  I øvrigt er bussen, på grund af de mange fine vinduer, meget transparent.

Lyserødt sansebrag
Basisindretningen er klassisk. Betjening, såvel bibliotekarisk som udlån og aflevering foregår i chauffør-enden. Midt i bussen er medier for voksne og større børn, og bagerst finder man småbørnsafdelingen. Udover det faste tema, der markeres med forskellige sørøvermaritime genstande inklusiv en læsekahyt og en skattekiste, er der lagt vægt på dynamisk, digital og fysisk formidling af bussens og biblioteksvæsenets potentiale. Ligesom på bussens ydre er der masser af visuelle detaljer og virkemidler indenfor. Spørgsmålet er om man har givet det lyserøde sansebrag lidt for meget af hele armen så det blevet mere kitch end kunst? Jeg tror, svaret er, at det har man ikke. Bussen er lige præcis så pågående og provokerende, at den fanger alle brugernes og ikke-brugernes opmærksomhed. Og det gælder bussens såvel som bibliotekets arkitektur, at det ikke handler om bedsteborgerlig kunst, men om aktiv formidling.

Formidlingen strækker sig også uden for bussen, hvor borde og stole, fodboldspil med videre stilles frem, når vejret tillader det. Der er ligeledes en omfangsrig arrangementsvirksomhed, herunder undervisning, koblet på bogbussens drift.

Dagslys og behageligt klima
Selv på en skyet dag på holdepladsen ved kirken i Tånum er der ikke behov for at tænde for lyset. Et skylight i hele bussens længde sørger for tilpas med dagslys og ophæver samtidig den kassefornemmelse, der kunne være i tidligere versioner.

Et klimaanlæg sørger for en konstant behagelig temperatur, og når det afslutningsvis kan fortælles, at der uden for ved indgangen er monteret en hundekrog, ja så må enhver kunne forstå, at Randers har fået en bogbus, hvor der tilsyneladende er tænkt på alt.
Min vurdering er, at bogbusserne med afsæt i eksemplet i Randers og med udgangspunkt i talrige filialnedlæggelser landet over, vil få en renæssance: biblioteker over hele landet!  n

Jens Lauridsen er bibliotekschef i Tårnby Kommune