Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Tid til at se fremad

Hvad er det med det der nytår? Hvert år konkluderer man, at nytåret egentligt er lidt opreklameret og overvejer at tage en stille aften. Men man kan dog ikke helt lade være med at købe en flaske champagne, en smule fyrværkeri og tage pænt tøj på – lidt skal nyåret jo fejres

Hvad er det med det der nytår? Hvert år konkluderer man, at nytåret egentligt er lidt opreklameret og overvejer at tage en stille aften. Men man kan dog ikke helt lade være med at købe en flaske champagne, en smule fyrværkeri og tage pænt tøj på – lidt skal nyåret jo fejres

På jobbet rydder man op før ferien og forsøger at reducere mængden af bunker på skrivebordet, så man kan starte på en frisk i det nye år. Man nulstiller det mentale ur og ser frem mod foråret og muligheden for snart at tage hul på et nyt ferieår. For ikke at glemme alle de nytårsfortsætter man skal huske at gennemføre.

Nytåret er muligheden for at skue tilbage på året, der gik og håbe på, at de gode tider fortsætter. Eller måske et stille håb om, at tingene vil gå fremad eller blive bedre i det nye år. Livet må forstås baglæns, men må leves forlæns. Et lidt vel slidt men rammende Søren Kierkegaard citat som har sin berettigelse i mange sammenhænge. Ser man på bibliotekarernes faglige diskussioner og kritikken af den manglende økonomiske prioritering af de offentlige biblioteker, vil man opleve, at mange af diskussionerne og argumenterne går igen fra tidligere år. Men faktum er, at det er nødvendigt, at vi vedholdende forklarer og demonstrerer tydeligt, hvor vi som informationsspecialister og kulturformidlere gør en forskel.

I Bibliotekarforbundet er nytåret også tiden til at afslutte mange af årets aktiviteter samtidig med, at vi forbereder det kommende år, hvor vi i år skal tag fat på et nyt Princip- og arbejdsprogram og konstituere den nye hovedbestyrelse. Det er altid spændende at se, hvordan hovedbestyrelsen kommer til at arbejde, og hvordan de enkelte hovedbestyrelsesmedlemmer hver især vil vælge at løse opgaverne. Oveni kommer, at den nye hovedbestyrelse også afspejler det generationsskifte, som specielt er begyndt i den offentlige sektor. Det er betryggende og godt at opleve, at der står nye kræfter klar til at arbejde i Bibliotekarforbundet og samtidig rykker det ved opfattelsen af, at de yngre generationer ikke vil engagere sig i fagforeningsarbejde. Den nye hovedbestyrelse viser det modsatte. Det er afgørende, at vi får blandet kortene mellem de, der har været medlemmer i Bibliotekarforbundet i mange år, og de der forhåbentligt kommer til at være det længe fremover.

Den afgåede hovedbestyrelse anbefalede et navneskifte i efteråret 2008, der ikke blev stemt hjem af medlemmerne. Man kan diskutere, hvorfor et navnskifte ikke blev modtaget mere positivt – nogen mente ikke, det rigtige navn var fundet endnu, hvor andre ikke mente, det var nødvendigt at ændre navnet. Men uanset hvad så skabte debatten og indlæggene her i Bibliotekspressen en højere grad af erkendelse af de væsentlige forandringer, der sker på vores traditionelle arbejdsmarked. Udover at vi ser en slankning i sektorerne, ansættes der også i langt højere grad fra andre fagområder, og det er afgørende, at Bibliotekarforbundet kan være en attraktiv fagforening for de nye kolleger. At sikre Bibliotekarforbundets medlemstal og dermed kunne stabilisere kontingentet er en udfordring, som er meget aktuel, og som skal løses uanset om Bibliotekarforbundet skifter navn eller ej.

På vegne af hovedbestyrelsen vil jeg gerne ønske alle medlemmer, samarbejdspartnere og interessenter et rigtig godt nytår med ønsket om, at alle er kommet godt fra start.

Pernille Drost