Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

YES jeg skal til ordskælv

Historierne udvikler sig fra gang til gang, og det er fedt at få chancen for at fortælle. Det siger Anastasia på 14 og Jawad på 15, der begge er en del af Ordskælv.

Unge på Nørrebro har masser af historier fra hverdagen, som de bruger i projektet Ordskælv. Anastasia på 14 år fortæller for eksempel om at vælte på cykel foran en gruppe hårde drenge, om at blive antastet af fulde mænd og om hvordan racisme kan gå begge veje. Men også om, at virkeligheden måske ikke altid er, som den ser ud – og at »dem fra Jylland«  ikke behøver være så bange for at komme til Nørrebro.
- Det er fedt at være med til projektet, fordi man lærer noget, og fordi det er sjovt at fortælle historier. Jeg har fået god feedback og inspiration til, hvordan jeg kan fortælle bedre. For eksempel et trick som at overdrive helt vildt, når man skriver, det virker rigtig godt. Hjælperne er søde og har lyst til at hjælpe, det betyder meget, fortæller Anastasia Theodoru.
De er i alt 12 unge som mødes mindst to gange om ugen for at skrive. De fleste kommer sammen med en ven eller veninde, men med tiden er der skabt et rigtig godt fællesskab.
- Jeg kom sammen med tre veninder fra klassen, men nu har jeg mødt en masse søde mennesker som jeg ikke kendte i forvejen. Det er lidt som at få en ny familie, og det er fedt at få en chance for at skrive. Når bogen er udgivet, skal vi ud og læse højt forskellige steder, det glæder jeg mig også til, siger Anastasia.
Direkte fra Mjølnerparken
15-årige Jawad Zahid bor i Mjølnerparken. Han kommer tit på Nørrebro Bibliotek og hørte om Ordskælv fra flere bibliotekarer her.
- Da min lærer så også fortalte om projektet, og at hun syntes det lige var noget for mig, så var jeg næsten nødt til at prøve, fortæller Jawad.
Og det har han ikke fortrudt. Han bruger sin historie til at nuancere synet på Nørrebro. For når medierne går i den ene grøft og kammer over i negative historier, så kan det være svært at få sandheden frem.
- Jeg forsøger at skrive fra en Nørrebro-vinkel. Det påvirker mig meget, alt det medierne skriver om det sted, jeg bor. Og det gør, at jeg får lyst til at fortælle en anden historie. Derfor er Ordskælv et rigtig godt projekt – det giver os chancen for at fortælle historier. Og så har en af de frivillige hjulpet mig med at skaffe en fed praktikplads på Frederikssund Hospital til min 9 klasses erhvervspraktik. Jeg har udviklet mit sprog, og jeg er blevet bedre til at skrive. Nu går jeg ikke længere i stå, når jeg skriver dansk stil. Jeg har fået nogle værktøjer, og jeg har mødt mange andre unge fra Nørrebro, fortæller Jawad.
I begyndelsen var det en lidt underlig fornemmelse at møde op to gange om ugen for at skrive. Men så udviklede det sig.
- Nu har jeg det sådan »Yes, jeg skal til ordskælv – gad vide hvordan min historie udvikler sig i dag«, siger Jawad. 
kejser@bf.dk