Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Otte trin mod lederjobbet

Førleder Du er førleder, når du har gjort dig klart, at du vil være leder, men du endnu ikke har fået et lederjob.

1. Kend de typiske karriereveje
Det er en god idé at finde ud af, hvordan ledere bliver udvalgt i din kommune/region og inden for dit fagområde. Er dem, der bliver ledere, typisk medarbejdere, der har bestemte stillinger, viser gode resultater, efteruddanner sig, markerer sig fagligt – eller noget helt femte? Det kan du som regel finde ud af ved at spørge i personale/HR-afdelingen i kommunen.

2.Søg mere viden om ledelse
Når man påtager sig et lederjob, tager man samtidig hul på en ny faglighed: ledelsesfaget. Derfor er det en god idé at begynde at orientere sig i den generelle litteratur, der findes om ledelse.

3.Læs stillingsopslag
Selvom du ikke er helt klar til at søge en lederstilling, er det en god idé at læse stillingsannoncer. Det giver et vist indblik i, hvad forskellige organisationer lægger vægt på, når de søger nye ledere. Det kan tit give et større udbytte at læse og drøfte dem sammen med en anden. Det gør det ofte lettere at reflektere over, hvilken ledertype, der efterspørges – og hvilke forventninger du har til din egen fremtidige lederrolle.

4.Find en sparringspartner
De færreste organisationer har egentlige mentorprogrammer til førledere. Så hvis du endnu ikke er leder, kan det være en god idé selv at finde en mentor, coach eller en anden form for sparringspartner.Det skal være en leder, du har tillid til, og som også har tiltro til dine evner – eksempelvis en, som du i andre sammenhænge har talt godt med. Vælger du en sparringspartner fra en anden del af organisationen – eller fra et helt andet sted - er det ofte lettere for begge parter at tale frit om de temaer, I ønsker at drøfte. Bibliotekarforbundet tilbyder sine medlemmer en sådan ordning gennem Mentornetværket.

5.Find ud af, om din egen leder bakker dig op
Nogle gange er det let og uproblematisk at fortælle sin egen leder, at man har lyst til selv at blive leder. Andre gange er det mere kompliceret. Din leders indstilling kan nemlig være afgørende for, om du får chancen for at blive leder i din egen organisation. Hvis du for eksempel fornemmer, at din egen leder ikke ser en fremtidig leder i dig, må du overveje, om du skal skifte job internt i organisationen – eller søge et helt andet sted hen.

6.Sig til andre, at du er klar til et lederansvar
Føler du, at du er ved at være klar til en lederstilling, så sig det til næste MUS-samtale og i andre sammenhænge, hvor det er relevant. Spørg din leder til råds om, hvilke opgaver og ansvarsområder der vil være de rigtige at påtage sig, inden du søger et regulært lederjob. På den måde kan du kvalificere dig som leder og have bedre kort på hånden, første gang du søger en lederstilling.

7.Tag ansvar, vis dit engagement
Har du »en leder i maven«, finder du det sikkert naturligt at tage ansvar og vise engagement i hverdagen på arbejdspladsen. Men får du også gjort det i praksis? Er dit engagement for helheden synligt for andre? Påtager du dig opgaver, der kræver ansvar? Tager du ordet, når der er vanskelige fælles temaer på dagsorden? Den slags kan være godt at overveje med sig selv. Men det er ofte nyttigt også at høre, hvordan nære kolleger og eventuelt din egen leder oplever det.

8.Find sammen med andre førledere
Det er en god idé, at mødes med andre, der også overvejer at blive ledere. Det kan for eksempel være kolleger på din nuværende arbejdsplads, tidligere studiekammerater eller deltagere på et førlederkursus.
Selvom I senere skal konkurrere om de samme stillinger, kan I få meget ud af at udveksle tanker og overvejelser om lederjobbet.
Kilde: Væksthus for ledelse