Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Ordene skælver på Nørrebro

Forfattere, journalister og andre kreative hoveder hjælper 12 unge fra Nørrebro til at skrive deres historier. Det bliver til en bog som udgives til februar.

Årets første strejf af frost er i luften, og efterårsmørket smyger sig langs Bragesgades bygninger. Midt på gaden lyser Nørrebro Biblioteks mandshøje vinduer op. Bag dem er der børnefamilier, som  hygger sig, folk, der låner bøger og mænd, der læser avis. Og så er der lige de 12 teenagere der siden september har brugt hver tirsdag og torsdag på projektet Ordskælv.
Bevæbnet med brød, frugt og rød saftevand har de to projektledere, Karen Siercke og Luise Jørgensen tændt de unges indre iver efter at fortælle historier. De unge kommer hver gang, de holder tidsplanen og de skriver med hjertet og med tungen lige i munden.
Selv Luise Jørgensen og Karen Siercke er lidt overraskede, selv om de om nogen tror på projektet.
- Vi har forberedt det her siden januar, og nu, hvor vi er i gang er det fantastisk at se, at det virker. De unge har et stort engagement og vi har fat på 20 frivillige, som virkelig har noget at byde ind med, fortæller Luise Jørgensen.
Frivilligheden er afgørende i Ordskælv. Inspirationen kommer fra USA, nærmere betegnet San Francisco, hvor Karen Siercke tilbragte et halvt år under sit studie på Danmarks Biblioteksskole.
- Jeg var i praktik på projektet 826 (udtales Aid to Six, red.), der er startet af forfatteren David Eggers, som skrev en bestseller og tjente en del penge. Han kendte mange folkeskolelærere som ikke følte, at de havde tid nok til børnene – men han kendte også en masse forfattere med masser af tid. Derfor startede han et projekt, hvor forfattere og journalister hjælper børn med at skrive historier. Jeg var i praktik over et halvt år, hvor børnene skrev eventyr. Det blev til en rigtig flot illustreret bog, som bliver solgt i butikkerne, fortæller Karen Siercke.
I USA har 826 fået så stor succes, at det er blevet til syv nonprofit-organisationer, der hele året hjælper børn med at skrive og udgive historier.

En stor oplevelse
Frivilligheden er afgørende i Ordskælv, ligesom den er det i den amerikanske forløber. Da Karen Siercke vendte tilbage til Danmark, var hun spændt på, om det var muligt at tage den amerikanske tradition for frivilligt arbejde med sig hjem.
- Men det er gået over al forventning. Vi har sendt mails ud til folk på kreative studier, folk vi kender og lavet opslag rundt omkring i byen. De frivillige, der har meldt sig, er forfattere, journalister og tekstforfattere. Altså mennesker, der virkelig har noget at byde på i de unges skriveproces, fortæller Karen Siercke.
En af de frivillige er Signe Marie Højlund, som har læst litteraturvidenskab. Hun kommer, ligesom de unge, hver tirsdag og torsdag, og følger spændt hvordan historierne vokser
- Det er en udfordring at hjælpe historien på vej uden at styre for meget. Og det er en stor oplevelse at komme tæt på de unge, som på tomandshånd bare er så søde. Når vi sidder med historien, lægger de alt det smarte af sig, og når de skriver, kommer det fra hjertet. De er så åbne og ærlige i deres tilgang til historien. Jeg er imponeret over, at de kommer uge efter uge efter en lang skoledag, men jeg kan se, at projektet tænder noget i dem, og det er en oplevelse for mig at være med, siger Signe Marie Højlund.

Bandekrig på skrift
Umiddelbart er der rigtig langt fra avisernes overskrifter om bandekrig til synet af de oplyste, varme lokaler, som på trods af tidspunktet langt efter spisetid er velbesøgt af områdets beboere.
Men avisernes skriverier fylder alligevel. Det er hårdt at bo et sted, som i aviser og på tv konstant bliver nævnt for dets dårlige sider. Nørrebro kan være en rå del af København – men det er også den bydel, hvor de unge har deres liv, deres venner, familie og skolegang. Udgangspunktet for historien skal netop være det sted, de bor. Derfor afspejles Nørrebro på godt og ondt i den bog, der bliver resultatet af de unges anstrengelser.
- Jeg er træt af hele tiden at høre noget dårligt om Nørrebro. Derfor skriver jeg en historie, som skal få folk til at huske på, at verden er mere nuanceret, end man kan læse i aviserne. Som det er lige nu, hører man kun om de dårlige ting – og det gør folk bange for at komme herud. Det er irriterende at bo et sted, som folk er bange for, fortæller Jawad Zahid på 15 år. 
kejser@bf.dk