Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Morgendagens ledere

De vil gerne være ledere, og de er ikke bange for at sige det højt. I Bibliotekarforbundets mentornetværk er 13 lederspirer koblet på hver deres mentor. Bibliotekspressen har spurgt tre af dem, hvad der gør ledelse spændende.

Christine Bruun, 35 år, koordinator for Centralbiblioteket og udviklingskonsulent på Roskilde Bibliotek
- Ledelse er spændende fordi man skal nå nogle fælles mål i samarbejde med andre, og fordi man har mulighed for at sætte sit præg på en udvikling. Du bruger din person utrolig meget som leder, og det betyder, at man skal kende sig selv godt.
- Det job jeg har nu, har jeg selv været med til at udvikle, så jeg i dag har en del lederopgaver. Jeg kunne godt tænke mig at lære endnu mere om ledelse, derfor meldte jeg mig ind i mentornetværket. Det har blandt andet givet mig indsigt i perspektiver omkring personaleledelse, som ikke indgår i mit eget job, og jeg har været glad for den fortrolighed og sparring, der ligger i en mentorordning. Det har også givet mig lyst til på et tidspunkt at søge mere lederansvar, og i øjeblikket er jeg i gang med at tage en diplomuddannelse i ledelse.

Øjvind Harkarmp, 36 år, teamleder for Team Musik på Musikbiblioteket i Albertslund
- Jeg blev teamleder for et lille team på tre, inklusive mig selv – og det passer fint til det, jeg vil lige nu. Da jeg søgte en lederstilling var det fordi, jeg var nysgerrig. Jeg ville gerne snuse til, hvad ledelse var for noget, og om jeg var god til det. Desuden var jeg nysgerrig efter, hvorfor der er så få bibliotekarer, der gerne vil være ledere. Men jeg har ikke fundet noget, der har afskrækket mig, tværtimod. På et tidspunkt kunne jeg godt tænke mig at få endnu mere lederansvar.
- Det svære som leder kan være at finde ud af, hvilken rolle man har, når man ikke længere er en helt almindelig ligeværdig medarbejder. Det er rart, hvis andre giver feedback på det, man gør, for jeg kan jo også blive i tvivl om, jeg gør det rigtige. Det er også svært, når der skal fyres medarbejdere, som tilfældet lige har været i Albertslund. Som leder er jeg jo en del af ansvaret, selv om jeg ikke har været direkte involveret her.
Men ledelse er sjovt, det er der, tingene sker, og det er der, man får indflydelse. Som en del af min ansættelse tager jeg en diplomuddannelse i ledelse, så jeg uddanner mig undervejs.

Dina Kirknæs, 37 år, webmaster i COOP Danmark IT
- Vi kommer alle i forbindelse med ledelse i vores arbejdsliv, og det har inspireret mig til gerne selv at ville prøve kræfter med det. Jeg har lyst til at skabe resultater og få indflydelse. Og jeg vil gerne være med til at engagere og motivere medarbejdere.
- Ambitionsmæssigt er jeg ikke så struktureret. I første omgang har jeg meldt mig ind i mentornetværket i Bibliotekarforbundet. Det har givet mig meget, fordi bare det at reflektere over ledelse, og hvad jeg selv vil med det bringer mig videre. Et af mine næste mål er at tage et projektlederkursus.