Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Google Wave - revolutionerende eller bare rigtig irriterende?

Google Wave – indtil videre fremtidens internet for en eksklusiv kreds. Men måske en dag allemandseje.

Google Wave – en blanding af mail, instant messaging og dokumenthåndtering – en bølge af kommunikation hvor alle på waven kan se, hvad du skriver, imens du gør det. Sådan kan man beskrive et af Googles kommende flagskibe – og bliver det lige så omvæltende som selve Googles’ søgemaskine var, da den så dagens lys, så vil man om få år måske ikke længere tale om, at skrive beskeder/tekster eller lignende. Så vil man »wave« til hinanden.
Men det er bare gætværk, for endnu ved mændene bag Google Wave ikke engang selv, hvad det vil ende med. Brødrene bag tjenesten, som i øvrigt også er de to danskere Lars og Jens Rasmussen, der har udviklet Google Maps, har givet et eksklusivt interview til PC World og her svarer Lars Rasmussen, da han bliver spurgt om, hvad Google Wave skal bruges til:
»Det ved vi faktisk ikke. Det er op til brugerne selv. Men det, vi kan se ud fra vores analyser, er, at de fleste starter med at anvende det som noget, de allerede kender. Det vil sige enten som en slags instant messaging, som mail eller som tekstbehandling. Først gradvist vænner de sig til, at det er noget nyt.
Så begynder de at samarbejde flere ad gangen om en tekst, afspille samtaler, tilføje bemærkninger tidligere i samtalerne, indsætte billeder og så videre.«
Har du en invitation?
Google Wave er ikke for alle endnu – man skal inviteres ind i de hellige haller, og derfor er erfaringerne om, hvordan Google Wave bruges endnu ikke særligt udbredte. Ligesom diskussionen om Google Waves kvalitet også hovedsageligt foregår uden den store bevågenhed.
Men allerede på youtube kan du få lov at kigge Google lidt over skulderen og følge nogle eksempler på, hvad Google Wave vil kunne tilbyde dig en dag.
Eksemplet som Google viser frem er blandt andet en wave, der drejer sig om en invitation til en grill-fest. Her kan deltagerne melde sig til og fra, gå ind og ændre i hinandens beskeder – for eksempel skrive flere ideer til menuen på, gå tilbage i tid og afspille tidligere ændringer, tildele emneord, spille spil og meget mere. På den måde kunne Google Wave godt ligne endnu et sted på nettet, hvor du kan bruge uendelige mængder af tid på at kommunikere med venner og bekendte. Selv beskriver Google, Google Wave som »sådan som e-mailen ville se ud, hvis vi havde opfundet den i dag og ikke for 40 år siden«.
Om denne mulighed for hele tiden at skrive ind i hinandens beskeder og følge kommunikationen i realtid er en god ting, er det dog ikke alle, der er enige om. Nogle af de mennesker, der allerede har afprøvet Google Wave beskriver det som helt utroligt irriterende, og disse kritikere forestiller sig ikke, at Google Wave kan vælte den traditionelle e-mail af pinden.

Ensom wave-bruger
Andre er mere positive. Til den gruppe hører Erik Høy, Google-ekspert og bibliotekar på Københavns Kommunes Biblioteker. Han ser rigtig mange muligheder i Google Wave, men synes ikke, at det er så sjovt endnu.
- For jeg føler mig lidt alene i dette sociale netværk. Der er få af mine venner, der også er på Google Wave, så da jeg startede en diskussion herinde, var der kun en, der svarede. Men der er en masse funktioner, man kunne bruge, hvis flere havde adgang til Google Wave, siger han.
- Alle kommunikationsformer er kombineret herinde, og alle de sociale netværk er samlet i et medie, samtidig med, at den har hele kontordelen, siger han og vurderer derfor, at Google Wave er et rigtig god ting, selvom han godt kan følge kritikernes bekymring for, at der er lidt for mange muligheder i Google Wave. Selv er han dog helt overvejende positiv over for Googles nye tiltag:
- Google Wave vil være et sted, der samler arbejde og det sociale på en meget brugervenlig og selvinstruerende måde, siger han.
Hvornår Google wave bliver hvermandseje er uvist – de danske brødre bag tjenesten har ikke sat nogen dato for, hvornår alle kan blive inviteret ind, men spørger man Erik Høy, så siger al fornuft, at det bliver snart.
- Jeg er helt sikker på, at Googles konkurrenter som Microsoft Messenger og facebook holder øje med, hvad Google Wave tilbyder og arbejder på at lave noget lignende, så jeg tror, at det vil gå hurtigt, siger han. 

lerche@bf.dk