Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Pallesgavebod - et nyt rum

Indretningen af det fysiske rum på biblioteket er meget omdiskuteret. Hvordan skal det tredje sted være? Forbløffende mange er enige om, at forbløffende mange biblioteker ligner hinanden – forbløffende meget. Nogle stikker ud – Hjørring Bibliotek har fået stor og megen omtale for sin fornemme og fornyende indretning – for nylig dækket af et helt opslag i dagbladet Information. Men den virtuelle verden vokser, og vil de virtuelle rum så ikke kunne påvirke indretningen af det fysiske bibliotek?
 Inden længe lanceres det nye site Pallesgavebod, som er noget nyt i det samarbejdende danske biblioteksvæsen. Et univers hvor over 80 biblioteker arbejder sammen på et børnesite. Det har – undskyld udtrykket – fået en pissegod start. Nemlig opmærksomhed, om end ufrivilligt, da Copenhagen Bombay tog sig sikkert godt og vel betalt for at udvikle navnet Pissegratisk.dk.
Da bibliotekspressen.dk omtalte dette navn, opstod der livlig debat på vores hjemmeside, flere bibliotekarer følte, at navnet var lige friskt nok. Det sårede deres fagliges stolthed. Dette »vådeskud« af et navn er nu droppet, om nogen ved vi jo her i forbundet, hvor vanskeligt det er med navne – og nye navne. Pallesgavebod er et kompromis, og det skal nok blive en succes, for det er i den grad brugerinvolverende og opfordrer de unge til at oprette egne profiler – en rigtig eksponerende »se-mig-hør-mig« tilgang.
De unge kan i universet med Palle og hans venner opbygge deres helt eget ego-univers. Det skal blive en interessant udvikling at følge, og så er vi tilbage ved det fysiske rum på biblioteket – måske kan der ske det, at det virtuelle rum – Pallesgavebod – begynder at styre indretningen af det fysiske rum. Et nyt paradigme, og måske oven i købet tiltrængt.
Bibliotekspressen vil følge Palles »virtuelle« Gavebod tæt, men også den fysiske gavebod. Ideen med projektet er selvfølgelig at give børnebiblioteket et ordentligt boost.
Nogle mener, at børnebibliotekernes udvikling blev lidt glemt i 1990’erne, da teknikfascinationen for alvor satte ind i biblioteksvæsenet. Skal det nye projekt Pallesgavebod for alvor have succes, er det vigtigt, at børnebibliotekarer tager det til sig. Projektet er stort sat op, det skal følges op med større produkter som figurer, merchandise og produktion af møbler, film om universet, der kan bruges på storskærmene på bibliotekerne. Spændende bliver det at se, om Pallesgavebod også kommer til at dominere det fysiske rum på bibliotekerne. Det kan der vist ikke ske noget ved.

Henrik Hermann
hermann@bf.dk