Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Fyringer og kortere åbningstider venter i 2010

Frustrationen er stor på bibliotekerne landet over. 62 kommuner sparer på bibliotekerne, og det betyder fyringer og kortere åbningstider.

To ud af tre kommuner sparer på biblioteksvæsnet. Tendensen til at lukke filialer ser ud til at være stoppet. Til gengæld truer fyringer og betjeningsløse biblioteker.
Kerteminde topper listen på den kedelige top fem over, hvilke biblioteker, der skal spare mest.
- Vi står i et vadested og aner ikke, hvad der skal ske. Men det er ret sikkert, at vi kommer til at fyre medarbejdere og korte i åbningstiderne. Sådan siger Elisabeth Ryge Olsen, tillidsrepræsentant på Kerteminde Bibliotekerne, der står over for at skulle spare godt otte procent på budgettet.
- Først fik vi at vide, at vi skulle spare 1,1 million kroner. Det svarer til 14 procent. Heldigvis fik vi del i nogle penge, der gik til de fattige kommuner, og så blev 500.000 kroner af besparelsen trukket tilbage. Men det er stadig meget hårdt at skulle finde så mange penge på bare tre biblioteker, siger Elisabeth Ryge Olsen.

Betjeningsløse biblioteker
Selv om Kerteminde er hårdest ramt, er de bestemt ikke de eneste, som ser et år i møde, hvor kronerne skal vendes mange gange, før de bliver givet ud. På landsplan sparer 62 kommuner på biblioteksdriften ifølge tal fra Danmarks Biblioteksforening. Cirka halvdelen af dem sparer på personalet, enten gennem fyringer eller ved ikke at genansætte, når en medarbejder stopper.
Oplysningerne fra kommunerne viser, at der ikke længere bliver lukket filialer i lige så stor stil som det tidligere har været tilfældet. I Kolding, hvor man skal spare 5,2 procent på budgettet, gøres tre biblioteker til gengæld betjeningsløse.
- Brugerne får et adgangskort, så de selv kan lukke sig ind, og så vil der være personale seks timer om ugen. Egentlig passer det mig meget godt, at man i denne omgang sparer på noget, der er synligt. Tidligere har man været meget glad for salami-metoden, hvor alle bare skal spare nogle procent og derfor løbe hurtigere. Det kan man ikke blive ved med, siger tillidsrepræsentant Sofie Fredborg.
I Kolding er bibliotekerne bare et af mange steder, som bliver skåret hårdt.
- Lige nu har vi rigtig travlt med at klare alt det praktiske i forhold til de betjeningsløse biblioteker. De skal stå færdige til januar, og det er altså et stort arbejde. Vi er ikke så overraskede over besparelserne, for sådan er det over hele kommunen, siger Sofie Fredborg.

En juhuu-historie
Kun syv kommuner vælger at give bibliotekerne flere penge i 2010. Blandt dem topper Helsingør listen – her stiger budgettet med hele seks procent.
- Vi fik pengene sidste år til at bygge et nyt hovedbibliotek. Det har vi kæmpet for i al den tid, jeg har været leder, fortæller Margrete Haugen, bibliotekschef i Helsingør. Hun oplever en stor velvilje fra politikerne – ikke mindst fordi bibliotekerne har stor opbakning blandt borgerne.
- Vi startede faktisk året med at skulle spare en million kroner, hvilket gjorde at vi blandt andet måtte lukke en filial. Men før det overhovedet kom så vidt var historien i avisen og der kom massive protester fra borgerne. Besparelsen blev på den baggrund sat ned til at være 400.000 som vi skal finde på materialer. Jeg synes, vi oplever en stor velvilje fra politikerne – ikke mindst fordi vi har opbakning i lokalbefolkningen, siger Margrete Haugen. 
kejser@bf.dk