Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

To uddannelser frem for én

Syddansk Universitet er netop kommet i gang med en ny uddannelse med den lidet mundrette titel Bibliotekskundskab og Videnskommunikation, men i gang er de.

Syddansk Universitet er netop kommet i gang med en ny uddannelse med den lidet mundrette titel Bibliotekskundskab og Videnskommunikation, men i gang er de. Og held og lykke med det. Men ret gerne navnet Bibliotekskundskab til Biblioteksvidenskab, for det er det, uddannelsen handler om. Trods hårde odds og en mærkelig forhaling i ansøgningsproceduren med sen godkendelse af Akkrediteringsrådet, er der nu 18 unge mennesker i gang. Læs i dette nummer reportagen fra SDU, men også interviewet med Danmarks Biblioteksskoles rektor Per Hasle, der svarer på en noget hvas kritik fra biblioteksvæsenet. En kritik, der blandt andet handler om, at Danmarks Biblioteksskole tidligere har været relativt lukket om sig selv – og så alligevel ikke helt. Danmarks Biblioteksskole har haft flere fremsynede rektorer, en af dem kæmpede for at få akademiseret Danmarks Biblioteksskole, som nu længe har haft status som universitet og som nu for alvor åbner sig mere og mere op mod hele universitetsverdenen i samarbejdets ånd – og for at tilbyde unge sporskiftemulighed. Akademiseringen af uddannelsen vil fortsætte – både i København og Aalborg hos Danmarks Biblioteksskole – og andre steder. Ud fra en meget enkel betragtning er det godt: En høj uddannelse giver adgang til spændende job, ligesom højere uddannelse giver højere livsløn. Der blev engang lavet et samarbejde med Odense Universitet som det da hed, før det blev muligt at drage til Odense og tage en overbygning i kulturformidling. Per Hasles seneste forgænger som rektor, Lars Qvortrup kastede alle boldene op i luften og udfordrede i den grad organisationen Danmarks Biblioteksskole, som for tid og evighed er ændret – strukturelt og kulturelt. Skolen, som altså er et universitet, åbner sig mere og mere, arrangerer store konferencer og vil samarbejde og i højere grad ud over rampen – også med den vigtige forskning, der bedrives i København og Aalborg. 
Da journalistuddannelsen – uden sammenligning i øvrigt – blev liberaliseret for nogle år siden med uddannelsen i Odense og på RUC betød det nok øget konkurrence for Danmarks Journalisthøjskole, men det betød også det glædelige, at der blev uddannet flere journalister – faget voksede og er i dag mangefacetteret – ligesom bibliotekarfaget også er det.
Uddannelsen på Syddansk Universitet har ikke ligefrem fået den varme skulder, men man kan ikke tro andet end, at en universitetsplaceret uddannelse er velkommen i det samarbejdende danske biblioteksvæsen.Den nye uddannelse under professor Lars Ole Sauerberg har fået en bredt sammensat følgegruppe, hvor Bibliotekarforbundet i øvrigt også er repræsenteret.

Henrik Hermann
hermann@bf.dk