Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Bibliotekar i arabisk fængsel

Under et forretningsbesøg i de Forenede Arabiske Emirater endte Cherif El-Ayoutymed med at blive idømt et års fængsel. Tiden brugte han på at sætte system i fængslets bibliotek, og mødet med fængslets litteratur ændrede hans liv.

I begyndelsen var han bange. Bange for at blive forgiftet. Bange for at blive slået ihjel. Og det er der måske ikke så meget at sige til. Vi er tilbage i november 2006. Muhammed-krisen var på sit højeste – det er omkring en måned siden, at Jyllands-Posten havde trykt en række tegninger af profeten Muhammed. Derfor var det ikke det sjoveste tidspunkt som dansk statsborger at havne i et arabisk fængsel.
Cherif El-Ayouty var i de Forenede Arabiske Emirater for at færdiggøre en stor kontrakt med indenrigsministeriet, som han havde fået i stand for sin arbejds-plads, den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS i Allerød. Det var ikke alle ansatte i ministeriet, der brød sig om, at man skulle samarbejde med Danmark, hjemlandet for Muhammed-tegningerne. Derfor endte Cherif El-Ayouty i fængsel på grund af det, han kalder en uretfærdig dom for forsøg på bestikkelse.
- Der gik ikke lang tid før jeg fandt ud af, at jeg ikke behøvede at være bange. Fængslet var fint, og jeg oplevede ikke noget ubehageligt, selv om jeg var dansk statsborger. Derfor begyndte jeg at tænke på, hvad jeg kunne bruge min tid til. Jeg vidste, at jeg skulle være her i minimum ni måneder, og jeg ville gerne lave noget fornuftigt, siger Cherif El-Ayouty om sin tid lige efter dommen.

Fra kaos til system
For en mand, der levede af at sælge systemer, var mødet med fængselsbiblioteket en udfordring.
- Der var 9.000 bøger som var organiseret sådan, at alt på arabisk stod til højre og bøger på andre sprog til venstre. Når man fik en ny bog, blev det skrevet ind i hånden på en liste. Resultatet var, at ingen vidste, hvilke bøger man havde, og ingen kunne finde noget som helst. Jeg fik lov til at oprette et system, og allierede mig med to tyskere, som kunne lave databaseprogrammer på computeren. I løbet af et halvt år havde vi fået organiseret biblioteket, så alle bøger lå i databasen, med en lille tekst om indholdet. Bøgerne blev delt op efter forfatter og emne – og jeg fik lavet et system, så man nemt kunne finde bøgerne, fortæller Cherif El-Ayouty.

Blev forskrækket over bøgerne
For at få systemet til at fungere, måtte han læse en del i de bøger, biblioteket havde. Erkendelsen af den magt, som bøger har, og hvordan den kan bruges og misbruges, var med til at ændre Cherif El-Ayoutys liv.
- Cirka 7.000 ud af bibliotekets 9.000 bøger var fortolkninger af koranen. Problemet var bare, at rigtig meget af det, der stod i de bøger, ikke havde noget at gøre med, hvad der står i koranen. Koranens budskab om ligeret mellem mænd og kvinder og kærlighed til mennesket blev glemt til fordel for en masse regler om, hvad man skal gøre, hvis man vil være en god muslim. Det forskrækkede mig, for der er faktisk mange mennesker, der læser den her litteratur og tror, at den er sandheden, siger Cherif El-Ayouty.
På det menneskelige plan rykkede oplevelsen noget i Cherif El-Ayouty. Fra at være en livsnyder, der ikke beskæftigede sig med samfundets problemer, sprang han ud som forfatter med bogen »Nutidens muslim – hvordan man opnår respekt, anerkendelse og succes i den vestlige verden«. Målet er at fortælle muslimer i den vestlige verden, at man godt kan leve med sin religion på en måde, der er tilpasset ens nye land.
- Før boede jeg i Vedbæk i et stort hus, langt væk fra alt. Nu er jeg flyttet til byen. Jeg har brug for at få impulser og møde mennesker. Det er vigtigt for mig at forklare, at man er nødt til at have en social vinkel på islam – at man godt kan leve her i Danmark med sin religion på en måde, der passer til arbejdsmarkedet og landet. Derfor blandet jeg mig i debatten, og derfor skriver jeg bøger, siger Cherif El-Ayouty.