Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Drømmen om en ny tids bibliotekar

Tanken er, at en flok sprødbagte bibliotekarer om få år danser ud fra Syddansk Universitets rustrøde bygninger, klar til at reformere landets biblioteker. Men hvad forestiller de unge sig? Bibliotekspressen besøger den nye uddannelse på SDU og perspektiverer på de næste sider over, hvad det betyder, at monopolet på at uddanne bibliotekarer, er brudt

Solen vælter ned på Syddansk Universitet, mens en flok udenlandske studerende vælter ud. Indenfor på gangene bliver der spist, snakket, grinet og læst. Det er frokosttid, og de godt 12.000 studerende fylder pænt i sofaerne og op ad væggene, som er pyntet med opslag om alt fra studenterfodbold til korsang.
17 individer ud af denne kæmpe flok er helt grønne studerende, netop begyndt på SDU´s nyeste uddannelse: Bibliotekskundskab og videnskommunikation.
En lille gruppe af dem sidder uden for undervisningslokale 50. De kommer med vidt forskellige uddannelsesmæssige baggrunde, vidt forskellige ønsker til studiet og vidt forskellige planer for, hvordan de vil bruge det, de lærer i fremtiden. En er bager, en anden har to brudte uddannelser bag sig. Nogle er målrettede, andre stadig lidt i tvivl.
En uformel rundspørge viser, at ikke engang halvdelen er sikre på, at de gerne vil arbejde som bibliotekarer, når studiet er færdigt. Nogle er helt sikre på, at det skal de i hvert fald ikke. Kun et par stykker er her, fordi de gerne vil have, at der skal stå bibliotekar på visitkortet, når de rammer arbejdsmarkedet. De fleste er afventende og glæder sig bare over den brede uddannelse og de muligheder, den kan føre med sig.
- Jeg tror, at det bliver endnu mere vigtigt at kunne finde informationer, strukturere dem og formidle dem til omverdenen. Derfor er jeg her, fortæller Tore.
Hans medstuderende, Stine, har allerede en uddannelse.
- Jeg er cand.mag. i kunsthistorie, og har taget orlov fra mit gymnasiejob, fordi jeg gerne vil gå på uddannelsen her. Jeg vil rigtig gerne ind i bogverdenen og måske være på et fagbibliotek, fortæller hun.

Vi skal uddanne folk i eget system
På universitetsbiblioteket har kommunikationschef Thomas Kaarsted været inde over uddannelsen. Han glæder sig over at være ansat på et sted, der skal til at udklække bibliotekarer.
- Bibliotekerne står midt i et paradigmeskift. Bibliotekarer skal i fremtiden bidrage til processerne og ikke bare levere til dem. Forskningsbibliotekarer skal kunne integrere sig mere i forskningen. Hvis universitetsbibliotekerne skal være med på fremtidens tendenser, har vi brug for medarbejdere, der er uddannet i vores eget system. Her på Syddansk Universitet har vi rigtig mange muligheder for at give de studerende input, der ruster dem til at komme ud og deltage i bibliotekernes udvikling, siger Thomas Kaarsted.
Fra universitetsbibliotekets side underviser man de studerende i bibliotekskundskab og informationskompetencer. Desuden har de studerende været på ekskursion til biblioteket for at opleve, hvordan et universitetsbibliotek fungerer.
- I det hele taget er uddannelsen lagt an på det praksisnære. De studerende skal opleve, hvordan virkeligheden ser ud ved at tage ud  i den. Det tiltaler de unge ikke kun at få deres viden fra bøgerne.
- Vi har været rundt omkring; for eksempel Middelfart Bibliotek og Odense Universitetshospital. Det har været fantastisk, meget lærerigt og spændende at komme ud og opleve hvordan arbejdet foregår, fortæller Robbin fra uddannelsen.
Klokken nærmer sig 13.15. Frokosten er spist og dagens sidste undervisningstimer er på vej. Inde bag lokale 50 venter stole og borde på at endnu et hold. Lige nu er det lektor Finn Wiedemann, som skal fortælle om livslang læring til biblioteksuddannelsens unge. 
kejser@bf.dk