Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Biblioteker og kulturhuse under samme hat i København

En kæmpe strukturændring er på vej i Københavns Kommune. Allerede fra januar lægges fem biblioteker sammen med kulturhuse i nærområdet, og flere sammenlægninger følger efter. Men ledelsen skal passe på ikke at spænde ben for sig selv i ren begejstring, mener fællestillidsmand, Tage Sørensen

I Vanløse glæder man sig. Her er Ole Jensen, der er chef for biblioteket, blevet ansat som leder af det, der fra januar bliver til en sammenlægning mellem kulturhus og bibliotek. I forvejen samarbejder de to institutioner, som ligger lige ved siden af hinanden.
- Jeg ser det som meget positivt. Formålet er at skabe mere kultur til borgerne. Vi får mere pondus, når vi er slået sammen i stedet for, at vi begge sidder og lægger planer for nye tiltag, siger Ole Jensen.
Foreløbig har man besluttet sig for at etablere nye fælles institutioner i fem dele af København: Sundby, Vanløse, Indre Nørrebro, Vesterbro samt omkring det nye ungdomshus og det kommende bibliotek i Nordvest, Dortheavej.

Husk den geografiske nærhed
Der er god fidus i de planlagte sammenlægninger, fordi biblioteker og kulturhuse i netop disse bydele ligger tæt på hinanden. Københavns Kommune har da også slået på, at sammenlægninger kun skal finde sted i de tilfælde, hvor der er en geografisk nærhed. Derfor bliver fællestillidsmand Tage Sørensen lidt nervøs, når man fra forvaltningens side taler om, at flere sammenlægninger er på vej næste år.
- Der er ikke helt sammenhæng mellem, hvad man siger, og hvad man gør. I øjeblikket er der udpeget fem biblioteker, som skal lægges sammen med kulturhuse i lokalområdet. Og det er fint, fordi det hænger sammen geografisk. Men når ledelsen snakker om flere sammenlægninger til næste år, har jeg svært ved at se, hvilke flere der kan blive tale om, hvis princippet om geografisk nærhed skal holdes, siger Tage Sørensen.

Politikerne holder øje
Men netop den problemstilling bliver der holdt øje med fra politisk side. Strukturændringen er administrativt bestemt, og politikerne har derfor ikke taget decideret stilling, men været løbende orienteret, forklarer Jens Kjær Christensen, medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for Enhedslisten.
- Det er en god ide at nedbryde grænser og samarbejde lokalt. Nu skal vi bare holde øje med, at der bliver taget hensyn til lokale forhold. For mig har det stor betydning, at man samarbejder der, hvor der er grund til det – det skal ikke være sådan, at en leder skal cykle rundt til bydelens institutioner. Den fysiske samhørighed er vigtig, siger Jens Kjær Christensen. n
kejser@bf.dk