Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Nød lærer nøgen kvinde at spinde

elene Blowers, kvinden bag konceptet 23 ting, skimter lyspunkter i krisen. Bibliotekerne bliver blandt andet tvunget til at til at se kritisk på deres service og kaste det over bord, der ikke fungerer, mener hun.

Helene Blowers, chef for digital strategi på Columbus Metropolitan Library i Ohio og opfinder af det verdensomspændende læringskoncept 23 ting, blev i 2007 udråbt til én af de 50 mest indflydelsesrige personer, når det handler om at forme fremtidens bibliotek, i magasinet Library Journal.
Hun er ikke i tvivl om, at finanskrisen har ramt de amerikanske biblioteker hårdt, men hendes håb er, at der kommer bedre biblioteker ud på den anden side.
- Jeg tror, at selv om krisen er hård, så er den også fuld af muligheder - »Necessity is the mother of all inventions« (kan oversætte til: »Nød lærer nøgen kvinde at spinde«, red.), siger hun.
- Fordelen ved krisen er, at den tvinger mange biblioteker til at kigge deres servicer efter i sømmene og gentænke eller fjerne det, der ikke virker eller passer ind i deres kernemission eller med det de vil i fremtiden, siger Helene Blowers, der sammen med sine kolleger reelt har mærket krisen ved at måtte gå fem til ti procent ned i løn samtidig med, at biblioteksledelsen på Columbus Metropolitan Library har skåret 20 procent af åbningstiden på alle deres 21 filialer.
- Og det er på et tidspunkt, hvor biblioteksbesøgene faktisk stiger i takt med arbejdsløsheden, der betyder større behov for at få hjælp til at finde job og skrive ansøgninger, siger Helene Blowers.

Kulturelle pionere
Ifølge hende er biblioteker og bibliotekarer i USA ikke trendsættere over en kam, men der er en mindre gruppe af pionerer inden for faget, som formår at sætte deres præg på hele den kulturelle udvikling i forhold til teknologi og sociale medier og som hele tiden udforsker nye måder, hvorpå information og medier kan blive »mashed up«, høstet, skabt, og hvordan brugerne får nye adgange til den.
De trends som er på vej, og som bibliotekarer, ifølge Helene Blowers, skal engagere sig i, er nye måder at kommunikere på. For eksempel ved at give brugerne adgang til nye digitale servicer – som bibliotekskatalogem som en applikation til iPhone eller Facebook, der holder én orienteret om reservationer på biblioteket.
Konvergens mellem mobile teknologier og meget lokal viden bliver også mere efterspurgt, forudser hun. Såsom iPhone applikationer, der hjælper én til at lokalisere den nærmeste metrostation, eller hvor der er billig benzin gennem GPS- tracking.
Og så forudser Helen Blowers det ultimative e-bogsrace.
- Hvad enten det bliver The Kindle, Sony Reader eller som det nyeste rygte et  iTablet-device fra Appel- så tror jeg, at det for alvor vil revolutionere bogen, siger hun, og bibliotekarerne skal være med.

Ny bibliotekartype på vej
Men ét er teknologiske trends, noget andet er de trends, der handler om, hvordan man er som bibliotekar. I Danmark har diskussionen længe gået på bibliotekarens rolle. Om bibliotekarer skal være mere opsøgende i deres arbejde, og om faget trænger til et nyt image. Den samme diskussion foregår i USA.
- Bibliotekarprofessionen er under forandring i takt med, at information bliver mere transportabel, »mash-able« og mere social. Bibliotekskundskab handler efter min mening mindre og mindre om at levere adgang til udgivne bøger og viden og mere og mere om at hjælpe samfundet/brugerne med at samle, filtreret og optage ny viden i en verden, der bliver mere og mere fragmenteret og i bedste fald er løseligt forbundet, siger hun. n
moensted@bf.dk