Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Børn, it og integration er vigtigst

Christiansborgs kulturordførere er enige om, at bibliotekerne er et udviklingsprojekt og ikke et spareobjekt. Signalet til kommunerne er klart: Eksperimenter med udvikling, lad det spire og gro på bibliotekerne.

Hvad er vigtigst: en god lydbog eller et varmt bad?
Spørgsmålet kunne lige så godt lyde, hvad er højest: Et tordenskrald eller Rundetårn?
Ikke desto mindre er det den virkelighed, kommunalpolitikerne opererer i og især prioriterer i. Men den interviewrunde, Bibliotekspressen og Danmarks Biblioteker i fællesskab har lavet forud for kommunalvalget blandt Christiansborgs kulturordførere, bør ikke lade nogen kommunalpolitiker, kommende som nuværende, i tvivl:
Bibliotekerne er et udviklingsprojekt, de er krumtappen i vores demokrati, de er vigtige for børn og unges læselyst, de er vigtige for it-læring, og de er vigtige for integration. På tværs af partiskel er politikerne meget enige, og signalet er lige så klart til kommunalpolitikerne i det ganske land: Biblioteket er ikke et spareobjekt.
Politikerne på Christiansborg forstår dog godt nedlæggelsen af de mange filialer på baggrund af kommunesammenlægningen, og de synes generelt, at det er i orden.
Alligevel giver flere politikerne, heriblandt Socialdemokraternes Mogens Jensen og Dansk Folkepartis Karin Nødgaard udtryk for, at de frygter at yderligere besparelser kan vente forude – når kommunalvalget er overstået. Mogens Jensen opfordrer lokalbefolkningen til at protestere, sådan som det skete for nogle år siden i Aabyhøj, hvor Århus Kommune for første gang nogensinde genåbnede budgetforhandlingerne og droppede den planlagte lukning.

Revision af biblioteksloven?
Mogens Jensen, kultur- og medieordfører for Socialdemokraterne mener, at bibliotekerne er vigtige, og at udvalget om folkebibliotekerne i vidensamfundet, nedsat af kulturminister Carina Christensen (K), kan få stor betydning. Peger udvalget på, at en revision af Biblioteksloven er nødvendig, skal det være sådan, mener Mogens Jensen. Den konservative ordfører Henriette Kjær er enig med Mogens Jensen om, at udvalgets arbejde kan danne grundlag for en lovrevision. Men heri er Venstres ordfører, Troels Christensen dog ikke enig, han mener at en revision af Biblioteksloven ikke står lige for – udvalg eller ej. Troels Christensen er til gengæld en varm fortaler for 100 superbiblioteker, i hvert fald ét i hver kommune frem for mange mindre og mindre funktionelle biblioteker. Han ønsker klapstolene og støvet væk fra bibliotekerne.

Yderligere besparelser  på vej?
At værne om ytringsfriheden og demokratiet er også noget politikerne på Christiansborg lægger meget vægt på.
Adskillige af ordførerne er i venteposition i forhold til den kommende rapport om folkebibliotekerne i vidensamfundet. Baggrunden for rapporten er alvorlig. De mange nedlæggelser. Men Pernille Frahm fra SF frygter, at udvalget er en syltekrukke.
Fra Christiansborg er der flere gode råd til bibliotekerne og kommunalpolitikerne i valgkampen. Et af dem lyder: Arranger debatmøder på bibliotekerne forud for kommunalvalget – og få sat bibliotekerne og bibliotekarens rolle på dagsordenen.
hermann@bf.dk