Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Google Books - vor tids Alexandria?

Bibliotekar Erik Nicolaisen Høy ser en verden af muligheder i søgemaskinen Google Books, der åbner op for fritekstsøgning i millioner af bøger fra hele verden. Men forlag og forfattere kæmper indædt for deres ophavsret.  

af SABRINE MØNSTED

Hellere tilgivelse end tilladelse, synes at være Googles motto. Virksomheden har digitaliseret et utal af bøger uden først at have styr på ophavsrettighederne, og det har fået forfattere og forlag op ad stolen.
Bibliotekar Erik Nicolaisen Høy følger kampen, og problemet er ifølge ham, at lovgivningen om ophavsret langt fra er tilpasset den digitale verden.
Kampen udspiller sig særligt i USA, hvor forfatter- og forlæggerforeninger har lagt sag an mod Google for at udnytte den såkaldte Fair Use paragraf.
Paragraffen Fair Use i det amerikanske ophavsretslovgivning har gjort det juridisk muligt at påstå, at man har ret til at digitalisere og organisere materiale på internettet. Men juristerne kæmper om, hvordan paragraffen, der er skabt længe før den elektroniske tidsalder, præcis skal fortolkes.
- I USA må du indscanne bøger lige så tosset du vil selv dagen efter, at de er udkommet, og det gør man i stor stil på landets universitetsbiblioteker. Men spørgsmålet er, hvem der har ret til den indscannede kopi, og hvad man må bruge den til. Og her er det, at Google mener, at de har ret til kopien, forklarer Erik Nicolaisen Høy.
45 millioners forlig
For at gyde – ikke olie, men penge på de oprørte vande, har Goggle indgået et midlertidigt forlig – Google, Settelement. Forliget består af en fond med 45 millioner dollars, som forfattere og forlag verden over, der føler sig krænket på ophavsretten, kan søge penge fra.
Det har dog ikke stoppet retssagen mod Google, der kører videre.
Indtil videre har Google digitaliseret syv millioner værker på 40 sprog.
De Nordiske forlæggerforeninger har afvist Googles håndsrækning, fordi de ikke mener, at den tager nok hensyn til den europæiske lovgivning om ophavsret, der er markant strammere end i USA.

Kom i gang Danmark
For Danmark har det indtil videre ikke været det store problem, at Google er i gang med at digitalisere millioner af bøger. Ifølge bibliotekar Erik Nicolaisen Høy er det kun ganske få ældre danske bøger, som Google har fået fingre i. Men han håber, at danske forlag med tiden vil åbne op for muligheden for at uploade deres bøger til Google Books.
- Som bibliotekar er det fantastisk, at man rent faktisk kan søge i bøgerne. Problemet med de søgemaskiner vi normalt bruger er, at vi ikke kan søge i andet end forfatter, titel og emneord. Google Books åbner op for fritekstsøgning, siger Erik Nicolaisen Høy.
Han synes, at Googles tilbud til forlagene virker fordelagtigt.
- De får tilbudt, at uploade deres bøger til Google Books, og kan selv vælge om læserne skal kunne se hele bogen, et uddrag eller kun den linje, som indeholder det ord, de har søgt på, siger han.
Han tror, at det på sigt vil give en eksplosion i salget af bøger, fordi folk pludselig kan se, hvad bøgerne egentlig handler om, og dermed gøre forlagenes frygt for at miste penge og trafik på deres hjemmesider til skamme.
- Det vil åbne op for nye markeder, at hele verden kan søge i danske bøger, siger han.

Google –det ny Alexandria
Forlaget Museum Tusculanums er et af de eneste danske forlag, der frivilligt lader Google Books scanne alle nye og gamle bøger.
- I 2005 sendte vi dem alle vores titler og ret hurtigt fik vi 5.000 besøg i vores tekster, siger administrerende direktør Marianne Alenius. I dag er der 50.000 besøg om måneden i teksterne.
Samarbejdet med Google har betydet, at forlagenes bøger lever længere og når langt brede ud.
- Vi sælger også noget andet, end vi troede. Det er ikke kun nye bøger eller dem, der står i kataloget. Så det er ikke vores markedsføring eller nyheder, der sælger, men at nogle i den anden ende af verden opdager, at vi har en bestemt bog, siger Marianne Alenius.
Det europæiske sidestykke til Google Books er Europeana, men ifølge Erik Nicolaisen Høy går det sløvt med digitaliseringen af de europæiske bøger.
- Det drejer sig måske om 1.000 titler mod Google Books millioner af bøger.
I Europeana er det måske en ukendt forfatter fra Chile eller en gammel japansk bog, der bliver digitaliseret, men det der rykker er, hvis man kan søge i bøger, der udkom i går, siger han.
Han sammenligner Google Books med biblioteket i Alexandria.
- De laver nogenlunde det samme ved at prøve at samle alt, selv om det selvfølgelig er med penge for øje, men de har vist, at de kan indscanne en masse bøger i en fart, siger Erik Nicolaisen Høy. n