Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Fra studerende til superbrugere

Navn: Lisbeth Fog
Nyt job: 1. juni, fra Silkeborg Handelsskole til ESDH-koordinator, Mariagerfjord Kommune. (ESDH - Elektronisk Sags- og Dokument Håndtering - er it-teknologi med fokus på journalisering, dokumentstyring og arkivstyring.)
Karriereforløb: Uddannet cand.scient.bibl., Aalborg 2003. Fra 2003 Silkeborg Handelsskole. Fik 1. oktober 2008 orlov fra handelsskolen til et 11 måneders vikariat i byrådssekretariatet i Hobro i Mariagerfjord Kommune. Ansættelsen blev pr. 1. juni ændret til en fast stilling.

Var du træt af jobbet på handelsskolen i Silkeborg?
Nej, på ingen måde. Jeg stod for driftsudviklingen og indkøbte nyt bibliotekssystem. Jeg underviste elever, vedligeholdt samlingen, katalogiserede - alle de gode bibliotekarting. Biblioteket er et samlingspunkt og et læringssted. Jeg var enebibliotekar, men havde masser af sparring fra andre handelsskoler.

Hvorfor så skifte til Mariagerfjord Kommune?
En tidligere studiekammerat spurgte, om jeg ikke havde lyst til at prøve. Hun var blevet opfordret til at søge, men ville ikke selv. Jeg tænkte, at det lød rigtig spændende. Hobro er også tættere på min bopæl end Silkeborg, og så koster det jo ikke noget at søge et job.
 
Hvad laver en ESDH-koordinator i Mariagerfjord Kommune?

Det handler først og fremmest om systemer og systemudvikling. Desuden mere praktiske ting som undervisning i systemet. Der er superbrugere, der hele tiden skal opdateres, og jeg står for en hotline, hvor brugerne kan få hjælp dagen igennem. Arkivering af selve systemet er også min opgave, for arkivloven skal overholdes sammen med persondataloven og forvaltningsloven. Det betyder, at vi skal aflevere alt i elektronisk form til arkiv. Og så forbereder vi os på de kommende års digitalisering og alle de krav, det stiller kommunen over for. 

En noget anden verden end handelsskolen. Hvordan er skiftet forløbet?
Fint - det har været meget positivt. Systemet har jeg skullet lære fra bunden, men det er egentlig gået ret hurtigt. Sammen med fire andre kommuner og Region Midtjylland driver og udvikler Mariagerfjord Kommune systemet SBSYS i samarbejde med it-virksomheden Ditmer i Århus. SBSYS giver sagsbehandlerne mulighed for at køre alle sager og journaler elektronisk. Vi har en brugerklub og et forretningsudvalg, der beslutter, hvordan systemet skal udvikle sig, og det sidder jeg i. Jeg har stor indflydelse på udviklingen af systemet, og det er rigtig, rigtig spændende at være så tæt på og få lov til at præge forløbet så meget. Det føler jeg er ret unikt i den her verden.

Kan alle opgaverne klares på 37,5 timer om ugen?
Ja. Der er knald på, men det er et spørgsmål om at prioritere sin tid. Jobbet er udfordrende, og heldigvis er det langt fra rutinepræget. Den politiske opbakning til den elektroniske journalisering er stor, og vi har et godt og velfungerende system. Og så får vi udviklet det i den retning, vi gerne vil have det. 
 
Hvis du kunne få opfyldt et ønske til jobbet, hvad skulle det så være?

Jamen, altså, det ved jeg ikke....det skulle måske være tid. Der er så mange ting, man gerne vil, og når nu udviklingen på det her område går så hurtigt, kunne vi altid bruge nogle flere folk. Der er en halvtidsstilling knyttet til min funktion, men min kollega er på barsel til februar 2010. Heldigvis får jeg god hjælp af kolleger i byrådssekretariatet og af superbrugerne.

Savner du det mere bibliotekariske?
Hmmm....nej. Jeg synes, jeg får det på en anden måde, fordi der er så meget udvikling i jobbet, og fordi der hele tiden sker så mange ting. Som sådan savner jeg ikke de bibliotekariske discipliner.

Stod det skrevet på dit cv, at du skulle have et job som dette – eller er du overrasket?
Jeg har altid gerne villet arbejde med it og systemudvikling, så det er naturligt nok, at jeg nu arbejder her. På den anden side havde jeg ikke nået at tænke, at det skulle være lige her og lige nu. Jeg har jo ikke haft fingrene i det her før, så jo...lidt overrasket er jeg. Men jeg synes, at den her jobfunktion er oplagt for bibliotekarer. Vi er vant til omstillingsprocesser og til hele tiden at få prøvet nye systemer. Vi er gode til at tilpasse os, og rent uddannelsesmæssigt synes jeg også, vi er godt klædt på til at arbejde med ESDH.


Skrevet af freelancejournalist Mads Clausager.