Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Formidler med fighterhjerte

Med klassiske dyder som troværdighed, ærlighed og hårdt arbejde har den netop pensionerede bibliotekar Per Hofman Hansen udviklet bibliotekernes digitale formidling.  

»Går man ikke til yderligheder, er der ingen grund til at gå.«
Netop pensionerede webredaktør og bibliotekar Per Hofman Hansen, 62, har altid været inspireret af kunstneren Asger Jorns kompromisløse citat.
Siden sin afgang fra Danmarks Biblioteksskole i 1972 og sin ansættelse på Silkeborg Bibliotek i 1973 har han, med nærmest manisk appetit, viet sit liv til den brede kulturformidling. Hele Per Hofman Hansens karriere har været gennemsyret af en ambition om at gøre en personlig og faglig forskel.
Det kom blandt andet til udtryk i starten af 90’erne, da han var primus motor i skabelsen af det windows-baserede fingertouch system Basille. Anledningen var de mange problemer, der opstod, da flere hundrede tusinde kartotekskort blev udskiftet med »de grønne terminaler«.
- Jeg syntes, det var krænkende overfor lånerne, at de nye søgemaskiner var sådan noget skrammel. De var umådeligt svære at bruge. Det skulle f.g.m. (fanden galeme, red.) ikke hedde sig, at vi i det offentlige ikke kunne tilbyde noget lige så professionelt, som i det private erhvervsliv, siger Per Hofman Hansen.

Flot førstepræmie
Per Hofman Hansens indignation og ukuelige pionerånd fik derefter sat gang i udviklingen af et mere brugbart interface mellem bruger og elektronisk søgning, hvilket også smittede af på andre af landets biblioteker i 90’erne. Han blev mere og mere interesseret i den teknologiske formidling og begyndte at følge fjernkurser i produktion af hjemmesider. Da Silkeborg Bibliotek oprettede en ny udviklingsafdeling, fik han i 1999 stillingen som webredaktør, hvorefter han straks gik i gang med at kreere en ny brugervenlig hjemmeside, der blev præsenteret på Silkeborg Biblioteks 100 års dag 6. februar 2000.
 Året efter vandt hjemmesiden den eftertragtede Guldpris »Bedst på nettet« foran alle andre offentlige institutioner i landet. Den levede flot op til IT/telestyrelsen og Videnskabsministeriets krav om tilgængelighed, nytteværdi og relevans.
- Mit udgangspunkt har altid været brugeren. Det har ligget mig meget på sinde, at vi i biblioteksverdenen lavede noget ordentligt – og at vi gik til yderligheder. Kan vi ikke yde en professionel service, kan vi lige så godt lade være.
- I dag kan vi ikke helt være vores indsats bekendt. På mange af landets biblioteker går webudviklingen alt for langsomt. Flere steder sidder man stadig med noget ufuldstændigt bras i form af nogle søgesystemer, som folk har svært ved at forstå.

Hader sjusk
Tidligere kolleger på biblioteket i Silkeborg og ansatte på Danmarks Biblioteksskole, hvor Per Hofman Hansen også har været censor gennem 15 år, betegner ham som en god kollega og en fantastisk pædagog. De beskriver ham som en stærk personlighed, der altid har været flere hestehoveder foran andre. Han bliver kaldt en stærkt engageret, men også noget selviscenesættende personlighed, der ikke er meget jysk af sind. Han betegner sig selv som kreativ, stærkt kunstinteresseret og meget ærekær på bibliotekets vegne.
 Per Hofman Hansen har brugt fire år på at lave en registrant over Asger Jorns publicerede skrifter. Samtidig har han, både grafisk og indholdsmæssigt, tilrettelagt 25 udgivelser på Silkeborg Biblioteksforlag. En af dem, »Langs Gudenåen for 100 år siden,« har han selv skrevet. Den blev præmieret af »Foreningen for boghåndværk« i 1986.
- Jeg er meget perfektionistisk og hader sjusk. Når jeg minutiøst retter kommaer og gennemgår artikler for sprogfejl, bliver jeg da også kaldt for PerDante, siger han.
 Udover Silkeborg Biblioteks hjemmeside har Per Hofman Hansen lavet en række andre sites som www.e-poke.dk, der er en guide på nettet til danske romaner før 1900. Guiden har han lavet i samarbejde med forfatteren Iben Holk. Her kan man læse biografier af forfatterne og finde grundige analyser af deres romaner.
 Pensionisttilværelsen vil Per Hofman Hansen bruge på sit bestyrelsesarbejde for Silkeborg Kunstmuseum og på at være sammen med sin kone Jette i sommerhuset på Fanø. Her vil han fortsætte med at skrive kulturhistoriske artikler i den lokale avis, pleje sin hjemmeside om fuglekøjer og sejle i havkajak i Vadehavet.   n

Henrik Broch-Lips er freelancejournalist.
bibliotekspressen@bf.dk