Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Våbenhvile i Greve

Efter massive konflikter med drengebander får Greve bibliotek nu endelig en politisk håndsrækning. Biblioteket har fået sikkerhedsvagter og er inviteret med til det månedlige møde med politi og forvaltning. 

af SABRINE MØSNTED

Antallet af besøgende på Greve Bibliotek ser ud til at stige. Det samme gør håbet hos personalet om, at de daglige konfrontationer med drengebander bliver færre inden længe.
Politikerne i Greve Kommune har endelig indset, at der skal en omfattende indsats til for at komme konflikterne til livs.
Bibliotekspressen skrev i februar 2009, hvordan personalet i Greve var ved at give op, da de daglige sammenstød fyldte mere og mere. De efterlyste politisk handling, og den har de fået lovning på nu.
Konkret har biblioteket fået egen vagt. Før delte det en vagt med Hundige Storcenter, og bibliotekarerne skulle holde de unge hen, til vagten kom.
- Det har forbedret det psykiske arbejdsmiljø fordi det giver mere ro og tryghed, siger formidlingschef Berit Sandholdt.
Vagten er i første omgang finansieret af biblioteket, men håbet er, at kommunen fremover vil betale udgifterne.

Bliver hørt
Det virkelige fremskridt er dog, at biblioteket er kommet på den politiske dagsorden i Børn- og Unge Udvalget. Resultatet er, at biblioteket er blevet en del af det såkaldte Krimteam, hvor bibliotekets ledelse én gang om måneden mødes med politi, gademedarbejdere og forvaltning.
- Vi kan fortælle om konkrete erfaringer og oplevelser og få et tæt forhold til for eksempel gademedarbejderne, siger Berit Sandholdt.
Tidligere var biblioteket kun med til et  møde hver tredje måned, hvor fokus var på skole og fritidsklubber.
- Vi kom aldrig ind til kernen, fordi det var et større forum, og skoleområdet dominerede, siger hun.
I februar talte Bibliotekspressen også med formanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Greve Kommune, Lone Rytter, der ikke på det tidspunkt, ville sætte sagen på den politiske dagsorden og var skeptisk i forhold til at inddrage biblioteket i de faste møder med politi og myndigheder. Men nu har holdningen altså ændret sig.
Alt er dog ikke rosenrødt, selv om der er sat en masse initiativer i gang.
-  Vi håber, at der også er handling bag ordene, siger Berit Sandholdt. For på biblioteket er de voldsomme episoder stadig en del af hverdagen.
Det er ikke længe siden, at en gruppe unge kastede bøger ud over en balkon, så en besøgende nær var blevet ramt i hovedet.
- Det gør indtryk, for der kunne være sket noget alvorligt, siger hun.

Pædagogiske vagter
Avedøre og Hasle Biblioteker er to andre steder i landet, der sidste efterår og vinter oplevede et alarmerende konfliktniveau. Men her ser udviklingen også ud til at være vendt særligt på grund af kompetente vagter.
I Hasle er kulturhusets nye vagt fra lokalområdet og har ifølge biblioteksleder Lone Hedelund stor social og pædagogisk indsigt. En del af løsningen har også været at aktivere de unge. Antallet af timer til lektiehjælp er sat op til 12 timer om ugen, der er ved at blive etableret en pigeklub og idræts- og integrationskonsulenter kommer jævnligt i huset for at få de unge i gang med forskellige fritidstilbud.
- Det er stadig hårdt arbejde at få de voksne lånere tilbage i huset, men vi er fortrøstningsfulde, siger Lone Hedelund.
I Avedøre er det i høj grad også en nyansat biblioteksbetjentens fortjeneste, at både hærværk og trusler er klinget af.
- Han er god til at håndtere de unge, og det har betydet ro, siger bibliotekets leder Joan Müldorf. Siden betjenten blev ansat i april har der ikke været nogle alvorlige episoder.
- Hans hovedopgave er at hindre, at konflikterne opstår, så han taler med de unge og hjælper dem med praktiske ting på biblioteket. De administrative opgaver som før hørte til biblioteksbetjenten har resten af personalet i stedet fordelt mellem sig, siger hun.   n

moensted@bf.dk