Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Nysgerrige børn med notesblok

Junior 2791 er en børneavis med syv journalister under 14 år, to bibliotekarer og redaktionslokale på bibliotekschefens kontor

Dårlige undskyldninger, skilsmisse, filmanmeldelser, hvordan du bliver kendt eller designer dit værelse – det er emner, børn vælger, når de får lov til at skrive om det, der optager dem.  
Og det gør de i børneavisen Junior 2791, der kom på gaden i Dragør første gang i 2007.
Børnebibliotekarerne Marianne Kristensen og Gerd Ehlers er redaktører på avisen, og understreger, at de ikke bestemmer, hverken hvad børnene skal skrive, eller hvordan de skriver det.
- Vi redigerer stor set ikke i deres artikler, kun grumme stavefejl. Generelt gør stavefejl ikke noget, det skal ikke være perfekt, det er børn, der skriver til børn i deres eget sprog, siger Marianne Kristensen.
Ideen kom oprindeligt fra Dragør kommune, der ville give kommunens børn en mulighed for at sige deres mening i en børneavis, og den greb biblioteket. Biblioteket fik et tilskud på cirka 30.000 kroner til projektet de to første år, men fra 2009 skal de selv finde pengene.
Og det kan lade sig gøre, især fordi avisen ikke længere kommer på papir, men er blevet digital. Det har skåret ned på udgifterne, og ifølge Marianne Kristensen handler det nu om 80 bibliotekartimer om året fordelt med 20 timer til hvert af årets fire nummer og forplejning til journalisterne på redaktionsmøderne. 

Ikke skolelæreragtig
At få børnene til at skrive til avisen har været en let sag. Bibliotekarerne satte en annonce i lokalavisen og fik 40 henvendelser fra håbefulde journalistspirer.
- Alle børnene kom til en samtale, hvor vi spurgte til deres ideer, og hvorfor de ville være med, siger Marianne Kristensen. Og de 40 blev kogt ned til 9 journalister. Resten kom på venteliste. Børnene må være mellem 10 og 13 år, så der sker en naturlig udskiftning hen ad vejen.
Til hvert nummer holder redaktionen tre til fire redaktionsmøder, hvor børnene får ideer til det, de vil skrive om, hvilke billeder de vil tage, og hvem de vil interviewe.
I starten havde de to redaktører allieret sig med en »ægte« journalist fra lokalavisen.
- Han fortalte, hvordan de kunne lave vox pop og for eksempel spørge folk på gaden om, hvorfor de ikke brugte cykelhjelm, og at der skal være en cliffhanger i slutningen af hvert afsnit, når man skriver en novelle, siger Marianne Kristensen, der er blevet overrasket over de små journalisters energi og produktivitet.
- De sprøjter ideer ud også om alvorlige emner. For eksempel lavede de et interview med en SSP-konsulent efter, at en elev fra deres skole var blevet smidt ud, siger hun.
- Det kan også være om skilsmisse eller mobning. Og så gør de bare tingene, siger Marianne Kristensen, der ellers havde overvejet, om det som redaktør blev nødvendigt at være lidt »skolelæreragtig«.
Kommunens politikere er glade for avisen, hvor 800 indtil videre har klikket sig ind på det sidste nummer, der udkom i marts 2009 og 1.500 har læst med på det nummer, der udkom i december 2008.
- Når et nyt nummer udkommer gør vi meget ud af at reklamere i lokalavisen og hænge plakater op på skoler og i institutioner, siger Marianne Kristensen, der opfordrer andre til at lave en børneavis.  n

Læs avisen på www.2791junior.dk
moensted@bf.dk