Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Den ansvarlige bibliotekar

I en klumme i Berlingske 1. maj påstod litteraturredaktør Jens Andersen, at »bibliotekarer ikke længere er LitteraturFormidlere med stort L og F« og spørger: »Føler bibliotekarer ikke længere noget som helst ansvar for den gode bog«. Bibliotekar Vibeke Johansen, Horsens skriver i dette synspunkt blandt andet: Hertil kan meget kort råbes svarene: Jo vi er! Jo vi gør!

I de danske biblioteker formidler vi nemlig den gode litteratur som aldrig før. Men det ved Jens Andersen tilsyneladende ikke.
Litteratursiden.dk modtog for nyligt prisen for Årets Bibliotek, og man kan jo kun gætte på, at Danmarks Biblioteksforening valgte Litteratursiden, fordi sitet er blevet stedet, hvor inspiration til læsning af god litteratur kan findes.

Fundamentet i Litteratursiden har i alle årene været anbefalingerne. Et stort korps – Formidlere med stort F – anbefaler her gode bøger og god Litteratur til glæde og inspiration for en masse læsere. Et kik på de seneste anbefalinger viser at kolleger har skrevet om Café Karnak af Naguib Mahfouz, Svalerne i Kabul af Yasmina Khadra og Verden og Varvara af Simon Fruelund

Dårlig Litteratur? Efter sommeren bliver det litterære tema den minimalistiske prosa under overskriften: ‘Helle Helle og nogle, der ligner’.

Ny teknologi skaber til stadighed nye formidlingsformer, så da Litteratursiden for nogle år siden etablerede de elektroniske læseklubber, stod en masse læsere på spring til at diskutere de gode romaner. Her er både Lyrik Læseklubben, Klassiker Klubben og Romanklubben – de to sidste i et samarbejde med DR. Yderligere 20 klubber lokker med snak om gode romaner.
På Horsens Bibliotek arangerer vi som så mange andre biblioteker hvert år »Sæsonens gode romaner.« I løbet af et par timer fortæller vi om ca. 50 titler – gode bøger og god litteratur. På listen fra sidste sæson var blandt andet Fåresyge af Ina Merete Schmidt, Valdemarsdag af Kim Leine, Men bedste Hr. Hund af Hanne Richardt Beck og Aske i munden af Per Petterson. God eller dårlig Litteratur? En del af titlerne bliver desuden anbefalet og præsenteret på bibliotekets bogtips-blog og i vores lokale avis. Præcis på samme måde som man gør det på mange andre af landets biblioteker.

Der er kolleger, der i samarbejde med Litteratursiden laver Litteratur-TV, og jeg har endnu ikke hørt at Kirsten Hamman, Trisse Gejl og Jens Christian Grøndahl skulle skrive decideret dårlig litteratur. De tre er sammen med mange andre forfattere blevet interviewet og hermed formidlet de seneste år.
Vi er faktisk mange bibliotekarer, der synes at formidling af god litteratur er en af bibliotekernes fornemste opgaver. Mankell og Marklund skriver glimrende og underholdende bøger. De »sælger” sig selv. Men det gør Mendoza og Murakami ikke, så dem formidler vi, og vi er vilde med det.

Til sommer vil jeg læse nogle krimier, blandt andet En fortælling om Hr. Roos af Håkan Nesser, og han skriver god litteratur. Men jeg har også planer om at genlæse Tom Kristensens Hærværk og når jeg så har været i selskab med Jastrau og co. kan det hænde, at jeg ikke kan holde begejstringen for mig selv. Mon det er ansvarligt nok for Jens Andersen ?
Lad os fortsat fortælle og skrive og blogge om de gode bøger, altså Formidle med stort F. Jeg synes, vi har masser af grunde til at være stolte af vores arbejde, og så er ordet frit her i bladet og på bibliotekspressen.dk.

Vibeke Johansen er bibliotekar på Horsens Bibliotek og initiativtager til Krimimessen.