Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Bibliotekar med fokus på formidling

Nyt job

Navn: Lis Holtegaard
Nyt job: Skiftede pr. 27. april fra et vikariat ved Odense Centralbibliotek til et barselsvikariat på biblioteket i Sæddig, Nordvestbibliotekerne (Esbjerg Kommune).
Karriereforløb: Uddannet fra Biblioteksskolen i Aalborg i 1977. Arbejdede kortvarigt i Aalborg, og fik dernæst fast job som børnebibliotekar i Frederikshavn. Flyttede midt i 1980’erne med sin familie til Fredericia, og har siden haft vikariater i blandt andet Fredericia, Middelfart, Vojens og i flere omgange Haderslev.

Hvad har det betydet for dig, at du har haft mange vikariater?
Det er ikke noget, jeg har valgt aktivt, at jeg gerne ville have mange vikariater. Sådan er det blevet, fordi det har været svært at få fast job, siden jeg kom til Fredericia. Så i perioder har jeg lavet noget andet, for at der skulle ske noget. Jeg har været sagsbehandler i en a-kasse, jeg har taget en uddannelse som voksenunderviser og undervist i litteratur på aftenskole, og jeg har været guide i vores lokale turistbureau. Jeg fortæller om Fredericias specielle historie som planlagt by, og det bijob har jeg stadigvæk.

Får vikarer altid det kedeligste arbejde?
Nogle steder får man lov, og så er der andre steder, hvor de helst vil det hele selv. Men det afhænger også af vikariatets varighed. I et længere forløb er det lettere at lave ting, du selv synes er sjovt. Og generelt er det lettere at få indflydelse på et lille sted.

Er der derfor, du er skiftet fra Odense til Sædding?
Nej. I Odense løb vikariatet ud, og jeg skulle starte i et nyt efter sommeren, hvor jeg kun var garanteret 20 timer om ugen. Så valgte jeg Sædding, som jeg kendte fra et vikariat sidste år. I hele Nordvest er vi 18 ansatte, heraf 12 i Sædding, og vi betjener også nogle mindre filialer samt bogbus. Her deltager jeg i alle bibliotekets opgaver og har også ansvaret for noget bogpleje og børnebiblioteket. Biblioteket har Borgerservice, så vi laver også kørekort og pas.
Er du blevet skarp til at mærke, hvordan arbejdsmiljøet er på et bibliotek?
Jeg synes godt, jeg kan fornemme, hvordan stemningen er. Om den er venlig og imødekommende, og om man er åben. Med årene er jeg ikke blevet mindre kritisk, men på den anden side kan jeg jo heller ikke vælge og vrage. Det har man overhovedet ikke kunnet i den tid, jeg har været i branchen.

Tager bibliotekerne godt imod vikarer?
Hvad enten det er vikarer eller fastansatte, så skal man kigge på, hvad det er for nogle personer, der kommer ind ad døren. Hvad kan de? Hvad vil de gerne? Hvilke ressourcer kommer de med, og hvordan kan biblioteket få glæde af dem. Som vikar har jeg gerne villet  være fleksibel, åben og samarbejdsvillig, og det synes jeg skal gælde begge veje.

Som vikar – er det så muligt at specialisere sig eller skal man kunne mange forskellige ting?
Jeg kan ikke alting til bunds, men jeg kan gå ind som børnebibliotekar og som voksenbibliotekar på alle slags biblioteker. Jeg har lært noget alle steder, og det har jeg taget med mig. Og så har jeg brugt mine arbejdsløshedsperioder på at lære noget, jeg kan bruge som bibliotekar. Jeg har lært at formidle, og jeg synes, det er noget, der er for lidt af på uddannelsen. At kunne alt det tekniske og kende bøgerne og materialerne er fint nok, men man skal også kunne kommunikere.

Hvad drømmer du om for de kommende år?
Jeg tager tingene, som de kommer. Lige nu synes jeg, det er dejligt, at jeg har ro på den kommende tid, og så må vi se, hvad der dukker op. Jeg er åben over for det meste i faget, men jeg vil helst arbejde som almindelig folkebibliotekar. Det er det, jeg altid gerne har villet.


Skrevet af freelancejournalist Mads Clausager