Hvad sker der, når 11-12-årige elever får lov til at arbejde kreativt med en kendt forfatters fortælling – og ovenikøbet får lov at lege med virtual reality?
Jo, så stiger elevernes læselyst, fordi de får en anderledes vinkel på litteratur og selv prøver kræfter med at arbejde kreativt med den. Det er i hvert fald tesen i projektet »Fokus på fortællingen«. Og den 13. oktober blev tesen testet, da der var fernisering på Ribe Bibliotek, hvor eleverne på Vittenbergskolens 6. årgang udstillede de produkter, de har lavet i forbindelse med projektet.
Produkterne tager udgangspunkt i en novelle, som forfatter Camilla Wandahl har skrevet specielt til projektet. Novellen foregår i et postapokalyptisk Danmark, hvor der både er zombielignende væsener, intelligente parasitter og gadebander, der truer hovedpersonerne på livet. Novellen slutter brat i en åben scene, som er blevet optaget i virtual reality, og som både byder på tekster, billeder og lydspor.
Ved at sanse og opleve scenen i virtual reality har eleverne fået inspiration til at udarbejde deres egen slutning på novellen. Eleverne bestemmer selv, hvordan novellen slutter, og hvilken udtryksform de vil bruge til slutningen. Og for 6. årgang blev det både til tekster, malerier, podcasts og videoer – og endda en samling lerfigurer.
Jonas Bennedsen fra 6.a valgte at lave sin slutning på en anderledes måde, end han er vant til i skolen.
»Jeg er ordblind, så jeg ville hellere tale om, hvad der skulle ske, i stedet for at skrive det. Det har været nervepirrende og spændende at skulle digte videre, men det er også fedt at få lavet et produkt, jeg er glad for,« udtaler han til JydskeVestkysten, hvis journalist var til stede på dagen.
Som noget helt særligt deltog forfatter Camilla Wandahl til ferniseringen, hvor hun læste op af sin novelle og for første gang så alle elevernes produkter. Og hun var intet mindre end imponeret.
»Det var spændende og alsidigt. Eleverne har udtrykt sig på så forskellige måder – fra ler, dans og podcast til video, historier og billeder. Der er mange medier i spil. Det er dejligt, at børn kan være kreative, som de selv har lyst til, og at de kan prøve forskellige udtryksformer af,« udtaler forfatteren.
Efter efterårsferien vil 7. årgang på Vittenbergskolen også gennemgå forløbet. Deres produkter vil blive ferniseret den 8. november, hvor Camilla Wandahl igen deltager.
Camilla Wandahl har skrevet over 40 børne- og ungdomsbøger og har for nylig skrevet romanen Øglejægerne, hvis univers har inspireret novellen i projektet. Læs mere om Camilla Wandahl på hendes hjemmeside.
»Fokus på fortællingen« er et samarbejde mellem Vittenbergskolen i Ribe, forfatter Camilla Wandahl og Esbjerg Kommunes Biblioteker og er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje 2020. Målgruppen er elever i 6. og 7. klasse.
Projektet skal munde ud i et elevrelevant tilbud for de deltagende klasser. Ambitionen er, at tilbuddet skal kunne anvendes af biblioteker og skoler i hele landet, så alt materiale bliver tilgængeligt online.
For flere oplysninger kontakt projektleder fra biblioteket Stine Liberty Svenningsen på mail.