Gå til sidens indhold
07. juni 2021 Af Pia Nyberg, bibliotekar på Hillerød Bibliotekerne

Danmark er i vanskeligheder. Læsevanskeligheder.

Debatindlæg om børn og læselyst af Pia Nyberg, bibliotekar.

barn bladrer igennem bøger
Arkivfoto Perspektiv

Ovenstående titel var overskriften på resultatet af en undersøgelse foretaget af Magasinet Børn sidste år. Og det skal vi reagere på som samfund, for vi lever i et velfærdssamfund, hvor der er investeret i at uddanne kvalificerede bibliotekarer gennem mange år. Og vi er dem! Vi er dem, der ved, at børns læselyst er fundamentet for fremtiden, og vi er dem, der med vores dagsorden kan tage ansvar og dykke ned i flere lag for at løfte denne opgave.

For at få barn og bog til at mødes kontinuerligt skal bibliotekaren i spil sammen med de voksne i barnets hverdag. Vi skal ruste forældrene til daglig højtlæsning, vi skal fodre pædagogerne med nemt tilgængelige redskaber til den dialogiske læsning i institutionerne, og vi skal opfordre lærerne til at ælte lystlæsning ind i det travle skoleskema.

Vi skal sørge for, at denne kobling mellem aktørerne omkring barnet sker så ofte, at bogen - og dermed biblioteket - bliver en fast forankret del af barnets hverdag.

Med tæt dialog mellem bibliotekar og forældre kan vi styrke den stund, det lille nærværende pusterum mellem barn-voksen-bog, der skaber ro, dannelse og empati i barnets opvækst. Bogen kan noget, også i de yngste år, hvor dialogen omkring bogen løfter sprogtilegnelsen. Men der skal en nærværende voksen til for at bogens rejse fortsætter ind i skolealderen.

Hvis barnet vokser op med bøger og højtlæsning, så er overgangen fra »legende læsning« til »skolelæsning« lettere for barnet. Det er ikke nødvendigvis bibliotekaren, der skal dukke op i skoleelevens bevidsthed, men hvis bogen gør det, så har vi opnået noget stort!