Gå til sidens indhold

Når en Naturskattejagt bliver digital

Da vi søsatte projektet “Den digitale Naturskattejagt”, havde vi ingen anelse om, at både naturen og arrangementer med digitale dimensioner ville blive særligt relevante for 2020. Igennem årets Naturskattejagter blev vi ikke blot mere bevidste om de mange faldgruber, som tilføjelsen af digitale hjælpemidler kan tilføre udendørs arrangementer – vi fik også øjnene op for nye muligheder for at gøre børnefamiliernes oplevelse bedre. I denne artikel deler vi vores erfaring med alle interesserede – særligt jer, der arbejder med børneaktiviteter i naturen.

Indtil videre findes der syv Natureventyr-ruter i Viborg – en af dem er eventyret fra dette projekt, som stadig kan opleves i Undallslund. Foto Viborg Bibliotekerne

I 2020 var det 15 år siden, at familierne i og omkring Viborg for første gang kunne opleve Viborg Bibliotekernes traditionsrige Naturskattejagter. Et koncept, som i sin kerne er ganske enkelt – det hele udspringer af de skattejagter, som de fleste enten har arrangeret eller oplevet til børnefødselsdage, hvor et hjemmelavet skattekort leder børnene fra post til post og til sidst hen til skattekisten.

Viborg Bibliotekernes Naturskattejagter har udviklet sig en del gennem årene, og det samme har omfanget af tilbuddet. Det første år deltog et par hundreder mennesker, mens tilbuddet i 2020, hvor coronaen ellers holdt mange hjemme, »samlede« over 7000 skattejægere. Men bare rolig - de 7000 var fordelt ud over fem skove og syv døgn, så alle afstandskrav blev overholdt.

Indholdsmæssigt har skattejagterne ligeledes undergået en markant forvandling i årenes løb, og det er her, fortællingen rigtigt begynder. For i dag handler Naturskattejagterne ikke blot om at finde frem til den skjulte skat, men i høj grad også om rejsen derhen. Når familierne begiver sig ind i skoven, så træder de på bogstavelig vis ind i en fortælling.

Ræv af pap ude i en skov
På ruten blev familierne blandt andet hjulpet på vej af Ræv Ingolf. Foto Viborg Bibliotekerne

Den traditionelle Naturskattejagt nytænkes

På en af ruterne til Naturskattejagterne 2020 – ruten i Undallslund Skov – tog vi helt nye midler i brug i håb om at skabe en inddragende oplevelse for børnefamilierne. Her forenede vi for første gang analoge skattejagtsmarkører med et digitalt historielag målrettet de 3-9-årige. I stedet for et papirskattekort kunne familierne hente appen Natureventyr, som efter eget udsagn har »taget den udskældte smartphone og gjort den til et redskab for leg, bevægelse og læring. […] Resultatet er en dialogisk læseoplevelse, der gør naturen endnu mere magisk, end den allerede er.« (Natureventyr)

Ved at introducere appen ville vi som noget nyt overlade en stor del af vejvisningen og formidlingen af historien til de voksne eller ældre børn i familien. Målet var at give de yngste børn frie hænder til at udforske naturen og skattejagtens analoge markører – helt i tråd med Natureventyrs filosofi om, at det ikke er appen, der skal tage opmærksomheden.

Små vindmøller der agerer dansende feer på skattejagten
Undervejs stødte familierne på dansende feer i form af vindmøller. Foto Viborg Bibliotekerne

Indsamling af feedback

Vi indsamlede feedback i Natureventyr-appen og gennem korte interviews ude på ruterne. Målet var dels at få et overordnet indtryk af, hvordan den nye skattejagtoplevelse blev modtaget, og dels at indsamle mere detaljeret feedback fra udvalgte familier. Det var ikke alle deltagere, der bidrog med digital feedback, men svarene giver alligevel et indtryk af, hvordan oplevelsen blev modtaget.

SPØRGSMÅL

ANTAL SVAR

Det var nemt at finde vej

93

Børnene syntes, det var sjovt

91

De analoge markører gjorde ruten sjovere

84

Højtlæsningen fungerede godt

75

Eventyret var godt

13

Appen stjal opmærksomheden

11

Vi savnede et analogt skattekort

11

Aktiviteterne var sjove

7

Ruten var for kort

6

Ingen af ovenstående

2

Ruten var for lang

1

Den digitale feedback-funktion inkluderede et multiple-choice-spørgsmål, hvor hver familie kunne markere de udsagn, der passede på oplevelsen.

Hvad lærte vi?

Vi var spændte på, hvordan børnefamilierne ville reagere på, at det analoge skattekort var skiftet ud med et digitalt kort. Heldigvis vurderede mange af deltagerne, at det var nemt at finde vej. Kommentarerne i appen afslørede dog, at en del familier alligevel savnede det analoge skattekort.

Rigtig fin tur og fint planlagt👍👍 Vi er mere til en gammeldags skattejagt - uden app. Man fokuserer meget på appen i stedet for at bruge sin fornuft og øjne. Men alt i alt en fed oplevelse. Igen i år!!! 😊😊
Fint at prøve en app, men der er noget godt ved et gammeldags skattekort😊 Tak for turen.

Udpluk af deltagernes kommentarer til Den digitale Naturskattejagt 2020

Som vi havde frygtet, opstod der konkurrence mellem appen og sanseoplevelsen i skoven. Ifølge de interviews, vi foretog på ruten, opstod der også konkurrence mellem appen og skattejagtens analoge markører. En del af familierne med børn i målgruppen oplevede, at børnene var utålmodige efter at komme videre til den næste post. Dette er normalt ikke et problem for Natureventyrs koncept, som ikke indeholder analoge markører. Men for vores yngste deltagere distraherede markørerne somme tider fra højtlæsningen og aktiviteterne i historien.

Hvad vi ikke havde forudset var, at det digitale element appellerede særligt til de ældre børn. Selv om tilbuddet henvender sig til mindre børn, og appen primært er tiltænkt forældrene, så afslørede vores interviews, at det ofte var børn i 8-12-års alderen, der levede sig mest ind i oplevelsen, fordi de kunne agere vejvisere og læse de digitale poster højt.

Et af de store fokusområder for projektet var at sikre, at appen ikke stjal opmærksomheden fra naturoplevelsen. I vores iver overvejede vi ikke, at de analoge markører kunne risikere at trække opmærksomheden væk fra højtlæsningen. Af samme grund vil vi anbefale alle, der arbejder med lignende tilbud, ikke at lade sig begrænse for meget af en snæver aldersmæssig målgruppe. Hold fast i nysgerrigheden og muligheden for at lære nyt. Efter at have hørt fra vores deltagere er vi i hvert fald blevet mere bevidste om både potentiale og faldgruber, når det gælder arbejdet med digitale Naturskattejagter.

Tak til Natureventyr, Naturskolen i Undallslund, Lone Bjerre Josefsen og Mette Nørgaard for et spændende projektforløb.