Gå til sidens indhold
21. december 2020 Af Mette Sahl, børnebibliotekar og historiefortæller, Ballerup Bibliotekerne

Lyt, leg og lær om livets træ

I 2020, hvor skoleklasserne ikke har kunnet besøge bibliotekerne på sædvanlig vis, er Ballerup Bibliotek gået nye veje for at nå skolerne med gode fortællinger og faglige input via podcasts og digitale undervisningsmaterialer. Et eksempel er online-undervisningsmaterialet »Livets træ«.

Livets træ – en musikfortælling. Foto Ballerup Bibliotekerne

I disse tider oplever vi, hvor forbundne og afhængige mennesker er af hinanden, naturen og den kollektive bevidsthed, som vi er en del af. Fortællingerne om livets træ Yggdrasil handler netop om denne forbundethed med andre levende væsener.

Materialet er blevet til i samarbejde mellem børnebibliotekar og historiefortæller Mette Sahl og musikeren Søren Hammerlund. Det er gratis og til brug for 2.-5. klasse og er oplagt til tværfagligt samarbejde mellem dansk, religion, historie, idræt, musik og/eller naturfag. Omdrejningspunktet er livets træ i nordisk mytologi.

Skoleklasserne og andre interesserede kan lytte til musikfortællinger med historiske instrumenter og hente inspiration i det tilhørende undervisningsmateriale. Materialerne kan bruges til tværfaglige samarbejder om et eller flere af 5 temaer; ’træer’, ’hjorte’, ’ørne og høge’, ’slanger’ og ’egern’. Her er facts om temaernes symbolske, historiske, biologiske og naturvidenskabelige lag samt kropslige øvelser, lege og links.

Materialet er udarbejdet med inspiration fra DR’s tema Vores natur og FN’s Verdensmål 15 Livet på jorden

Det kan downloades her.