Gå til sidens indhold

Hvordan driver man FabLab under en pandemi?

På Guldborgsund-bibliotekerne måtte FabLab-teamet tænke i nye baner efter en nedlukning, der fortsat gør det umuligt at åbne fabrikationslaboratoriet op på normal vis. Trods en ellers altoverskyggende Covid-19 lykkedes det dog blandt andet at få brugere igennem med servicen 'book en fablabster', succes med corona-relaterede workshops samt at blive godkendt som certificeret FabLab og få prioriteret et samarbejde med erhvervslivet.

Anders Michael Helms (tv.) og Anders Peetz-Schou Nielsen (th.) er to af de seks medarbejdere, der udgør FabLab-teamet. Når nu man arbejder i et FabLab, sørger man naturligvis selv for at printe det nye logo i farver, som er kendetegnet for et certificeret FabLab. Foto Guldborgsund-bibliotekerne

Fredag den 13. marts var en skæbnesvanger dag i Danmarks historie. Det var den første officielle nedlukningsdag af et Danmark, der i den grad var i knæ efter udbredelsen af Covid-19. Nedlukningen gjaldt blandt andet biblioteker og med det også Guldborgsund-bibliotekernes FabLab, der har til huse i Hovedbiblioteket i Nykøbing Falster.

Længe stod lab’et øde hen, og selv da bibliotekerne lukkede op igen, var FabLab fortsat lukket – for hvordan sikrer man at overholde alle restriktioner i forholdsvis små lokaler med masser af overflader, knapper og materialer, der hele tiden skal sprittes af? FabLab-teamet, der tæller seks af bibliotekets medarbejdere, blev sendt i tænkeboks af ledelsen. Der skulle nemlig tænkes ud af boksen for at kunne tilbyde brugerne adgang til fabrikationslaboratoriet igen.

Nøglebrugere fik atter adgang

Første skridt på vejen var at åbne op for FabLabs nøglebrugere, så de igen kunne lukke sig ind i lab’et i bibliotekets betjente åbningstid. Kort fortalt er nøglebrugere brugere, der har deltaget i et undervisningsforløb og derved tilegnet sig viden om maskinerne og FabLabs regler. Forløbet afsluttes med en teoretisk og praktisk prøve og udløser en nøglebrik til FabLab, så brugerne selv kan lukke sig ind og arbejde i lab’et.

- Åbningen for nøglebrugerne satte liv i maskinerne igen, men vi ville selvfølgelig rigtig gerne åbne endnu mere op, så flere kunne benytte FabLab igen, siger Anders Peetz-Schou Nielsen, der er en del af FabLab-teamet.

Teamet begyndte at tænke i arrangementer som små intime workshops, og flere og flere workshops begyndte at poppe op. Et tilbagevendende forløb var blandt andet netop Nøglebrugerforløbet, så flere kunne blive uddannet til selv at benytte faciliteterne og få adgang til lab’et. Derudover blev der tænkt i mere undervisning af de forskellige maskiner, men også mere corona-relevante workshops, som »Sy dit eget mundbind« blev sat i værk. Workshoppen var en succes, og den bliver derfor både gentaget i december og januar med en ekstra workshop henvendt til unge. 

To nøglebrugere i FabLab

FabLab er flittigt besøg af de såkaldte nøglebrugere, der som titlen indikerer har egen nøgle til FabLab og derfor kan lukke sig ind i hele bibliotekets betjente åbningstid. Foto Ingrid Riis

En-til-en-undervisning med ny service

Som noget helt nyt og med afsæt i rådgivningen fra kommunens hygiejnesygeplejerske, indførte FabLab servicen: Book en fabLabster. Idéen udsprang af servicen book en bibliotekar, som er en mulighed for at få hjælp til biblioteksrelaterede spørgsmål. En service, som lå lige til højrebenet at duplikere og forme, så den passede ind i FabLab:

- Når nu vi endnu ikke kan holde åbent i FabLab, som vi plejer, ville vi rigtig gerne tilbyde vores brugere en anden og måske endnu bedre løsning. Det får de med book en fablabster, da de på den måde kan få en-til-en-undervisning og alligevel komme i mål med deres projekter, fortæller Anders Michael Helms, der også er en del af FabLab-teamet.

Book en fablabster blev etableret i midt september og kører i bedste velgående, hvor FabLab løbende modtager henvendelser:

- Vi har fået en del henvendelser, og det fungerer rigtig godt ved, at man i kontaktformularen beskriver det, man gerne vil have hjælp til, og eventuelt hvilke maskiner man tænker, at man skal bruge. Ud fra de input bliver forespørgslen koblet på en af os i FabLab-teamet, der tager kontakt til brugeren og tilbyder dem en tid, hvor de kan komme forbi og arbejde videre på og få hjælp til deres idéer og projekter, fortæller Anders Michael Helms.

I den tid, servicen har kørt, har FabLab modtaget henvendelser flere gange om ugen fra både garvede og helt nye brugere i maker-verdenen – heraf sågar fra en skolelærer, der gerne ville have sine klasser med forbi FabLab. Det er da også et tiltag, der umiddelbart er der for at blive, så på den måde har corona åbnet op for nytænkning.    

Samarbejde med erhvervslivet

Trods corona-nedlukningen er det også lykkedes FabLab Guldborgsund at arbejde videre på et samarbejde med erhvervslivet, der opstod i december 2019. Samarbejdet er en kollaboration mellem FabLab og Business LF, der via deres Startup Lab tilbyder gratis iværksætterhjælp til studerende og unge på Lolland-Falster. Samarbejdet med FabLab indebærer blandt andet at give de unge iværksættere en introduktion til teknologien og mulighederne i FabLab, hvis deres idé for eksempel skal omsættes til noget håndgribeligt i form af en prototype. I uge 44 havde FabLab de første gæster, som var fire friske skoleelever fra udskolingen, der gerne ville blive klogere på tilværelsen som iværksætter. De havde derfor valgt Startup Lab som ugens praktikplads. Business LF ser da også samarbejdet med FabLab som en win-win-situation:     

- Vi er meget glade for samarbejdet med Fablab Guldborgsund, da det giver vores unge iværksættere mulighed for at tage deres idé på papir ud i virkeligheden. Dette øger chancen for den videre virksomhed, da det gør det nemmere at sælge til kunder, få partnere og ikke mindst motivation til de unge studerende, ved at de kan se deres idé blive formet på for eksempel en 3D-printer, laserskærer eller en rollup. Dette er både gældende for vores iværksættere, som har en idé på papiret, men ligeledes håber vi også, at nuværende brugere hos FabLab vil benytte muligheden til at tage deres vision videre hos os, hvor vi kan hjælpe med forretningen. En rigtig win-win, siger Nicolaj Sand, forretningsudvikler hos Business LF, Startup & Iværksætteri.  

Det sorte logo på døren, er det logo et FabLab må bruge, hvis ikke det er certificeret. Eneste forskel rent æstetisk er farverne, hvor certificererede FabLabs må bruge logoet med farverne grøn, rød og blå. Foto Gudborgsund-bibliotekerne

Nu en del af et internationalt samarbejde

Ud over et samarbejde med erhvervslivet er der andet stort i gærde hos FabLab. I kølvandet på den nye virkelighed, som vi alle har måttet lære at navigere i, og som har budt på både udfordringer og nytænkning, har en uventet, længe ønsket mulighed nemlig budt sig. Grundet ny procedure for certificeringer af FabLabs, er FabLab Guldborgsund endelig blevet godkendt som certificeret FabLab. Det vil med andre ord sige, at FabLab’et lever op til det såkaldte internationale charter, som er et sæt regler og et mindset for FabLabs i hele verden, og lab’et indgår derfor fremover i et internationalt samarbejde som en del af FabLab Nordic. 

- Det er jo en superfed nyhed, at vi er blevet certificeret, og at vi fremover derfor indgår i brede fællesskaber på internationalt plan, siger Anders Peetz-Schou Nielsen, der glæder sig over nyheden.

Med den nye certificering følger et internationalt samarbejde, som FabLab ser som en kærkommen mulighed for at videndele, drage brug af hinandens erfaringer og inspirere hinanden på tværs af landegrænser. På Guldborgsund-bibliotekerne så de dog gerne, at netop videndeling og samarbejde på tværs ligeledes blev etableret på national plan.

- Rigtig mange af de danske biblioteker har etableret FabLabs eller MakerSpaces. Det optimale ville være, hvis vi også inden for landegrænserne kunne etablere et netværk for de biblioteker. Vi samarbejder naturligvis med andre biblioteker med kreative værksteder – gerne med vores nabobiblioteker eller gennem netværk, som oftest er opstået på basis af noget helt andet, men som vi så har kontaktet, da vi for eksempel har set en mulighed for et samarbejde omkring et specifikt projekt. Men det er svært at få oprettet et bredt samarbejde på tværs af bibliotekerne, da vi i den grad mangler en central koordinering. Kunne vi få det etableret, ville vi meget lettere kunne dele vores erfaringer, som for eksempel hvordan man driver FabLab under en pandemi, siger Anders Peetz-Schou Nielsen, der drømmer om et netværk på tværs af landet mellem samtlige af bibliotekernes FabLabs og MakerSpaces.
- Bare sådan noget helt lavpraktisk som for eksempel en fælles indkøbsaftale ville være fantastisk at kunne få etableret i fællesskab, tilføjer han.   

Selvom FabLab Guldborgsund først lige har fået certificeringen, byder de allerede ind i det internationale samarbejde; de har for eksempel allerede deltaget i en online Q&A, hvor de har hjulpet designstuderende i Finland, og de ser frem til at nyde godt af fællesskabet. Forhåbentlig vil der også blive mulighed for at sparre og mødes fysisk med partnere i en nær fremtid, når coronaen en dag kommer under kontrol. Indtil da holder FabLab sig til at mødes med partnere online, byde et fåtal af brugere ind ad gangen, uddanne flere til selv at bruge lab’et og tilbyde en-til-en-undervisning i det spændende univers, som er FabLab.