Gå til sidens indhold

Biblioteket som et musikvæksthus for børn?

”Lyt lige - den musikalske kuffert” – et musikformidlingsprojekt for børn. Den digitale udvikling udfordrer bibliotekerne til at nytænke musikformidlingen. Hvordan formidler bibliotekerne musik, når det ikke længere kun er musik i fast form, der er omdrejningspunktet?

Musik er først og fremmest kunst og kultur, men det er også er en vigtig katalysator for fællesskab, inklusion, læring, sproglig tilegnelse, empati, koncentration og glæde.

Baggrunden for projekt ”Lyt lige – den musikalske kuffert” er, at nutidens musikformidling for børn tager afsæt i forsamling om musikken, videndeling, kuratering og kun i mindre grad formidling af fysiske og digitale materialer. Bibliotekernes opgave er at tilbyde små og store borgere musikalske oplevelser. Vi skal formidle viden om musik, der også meget gerne må indeholde elementer af ”musikalsk dannelse”. Kan bibliotekerne fungere som et kreativt musisk væksthus fra børnene er helt små til de som unge spiller et instrument, interesserer sig for en bestemt genre eller bare for musik generelt?

Musik er først og fremmest kunst og kultur, men det er også er en vigtig katalysator for fællesskab, inklusion, læring, sproglig tilegnelse, empati, koncentration og glæde. Børn forholder sig umiddelbart kritisk til, hvilken musik de kan lide, og hvad de ikke har lyst til at lytte til. Vi har i projektet præsenteret børnene for mange forskellige genrer, og vist dem en bid af musikkens mangfoldige verden. Vi oplevede for eksempel efter en fortællekoncert med spillemandsmusik, at et barn fra 4. klasse sagde: ”Jeg vidste slet ikke, at sådan noget gammelt musik kunne lyde SÅ godt…” eller ”Det lyder jo som noget fra ”Vikings”?”.

Projektgruppen (Odense, Sønderborg og Vejle Biblioteker) har ønsket at sætte bibliotekernes musiktilbud og viden om musik på dagsordenen hos børn og børnefamilier. Vi har forsøgt at få børn til at tænke over og tale om, hvad musik er, hvor det kommer fra, og hvad det gør ved os. Et andet formål har været, at åbne skolernes øjne for et samarbejde med bibliotekerne i forbindelse med faget musik.

Inspirationshæfte

Vi har samlet en række eksempler på projektets musiske aktiviteter i et inspirationshæfte, som vi kalder ”Den musikalske kuffert”. Her kan I finde beskrivelser af, hvordan man laver workshops med Field Recording og Soundwalks, instrumentcaféer, musik og mindfulness for børn, klassisk fortællekoncert med musik fra computerspil og film, spillemandsmusik/kulturarv, musiske fortælleworkshops, familielytteklubber med mere. Materialet er tænkt som en ”værktøjskasse”, fyldt med inspiration til biblioteksansatte og samarbejdspartnere, der ønsker at arbejde med musikformidling og musiske fortællinger for børn i bibliotekerne og i ”Åben skole” samarbejdet med folkeskolen.

Materialet er tilgængeligt i Slots –og Kulturstyrelsens projektbank: projektbank.dk/lyt-lige-den-musikalske-kuffert. Vi sender også gerne det trykte hæfte til jer. Skriv til projektleder Kirsten Husted, Vejle Bibliotekerne: kh@vejlebib.dk.

Fold de små ører ud - rytmer i stedet for algoritmer?

Adgangen til at lytte til musik har aldrig været lettere. Børn møder musik over alt hvor de færdes i dagligdagen, men de lytter helst til musik, som de kender i forvejen, og de deler gerne deres yndlingsmusik med kammeraterne. I projekt ”Lyt lige – den musikalske kuffert”, har vi undersøgt, om professionelle samarbejdspartnere kan udfordre og inspirere bibliotekernes medarbejdere med henblik på at højne og udvikle kvaliteten af musikformidlingen og samtidig sikre en lokal forankring i et samarbejde mellem biblioteker, skoler, musikere, konservatorier og de kommunale musikskoler. Projektet har givet os mulighed for afprøve forskellige former for musikformidling for målgruppen, som var børn i alderen 6-12 år, i ”Åben skole”-samarbejdet og gennem målrettede musikarrangementer for børn og deres familier.

Projektet er støttet af Slots- & Kulturstyrelsens ”Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre” og ”Edvard Pedersens Biblioteksfond”.