For 25 år siden blev der afholdt Nordisk Bogbusfestival i Skallerup Klit Feriecenter ved Hjørring i Nordjylland, der havde formået at tiltrække 67 bogbusser og omkring 550 deltagere fra 13 lande.
For 25 år siden blev der afholdt Nordisk Bogbusfestival i Skallerup Klit Feriecenter ved Hjørring i Nordjylland, der havde formået at tiltrække 67 bogbusser og omkring 550 deltagere fra 13 lande.
I denne anledning gik FILIBUSSEN - Bibliotekarforbundets faggruppe for Filial- og Bogbusbibliotekarer - i arkiverne og så tilbage på det, der blev et stort internationalt bogbustræf. Denne bogbusfestival er gået over i historien som en væsentlig begivenhed, der har haft signifikant betydning for bogbusserne i de nordiske lande.
Den 27.- 28. maj 1994 samledes omkring 550 bibliotekarer, bogbuschauffører og andre bogbusinteressenter fra 13 europæiske lande som eksempelvis Frankrig, Slovenien, Estland og Grækenland, og nabolande som eksempelvis Tyskland og Norge var også repræsenterede. Fra vest deltog en bogbus fra England, fra syd deltog to bogbusser fra Drome i Frankrig, fra nord deltog en børnebogbus fra Tromsø i Norge og bogbussen Mathilde fra Vase / Vaase i Finland.
Det var tidligere statsminister Anker Jørgensen, der holdt åbningstalen omhandlende vores nordiske kulturarv, hvorefter der var indlæg med blandt andre forfatteren Knud Sørensen. Et af de emner, der blev taget op, var bogbusudviklingen frem mod år 2000. Der var, også dette år mulighed for at komme rundt og opleve de forskelligartede bogbusser. Andre lande havde eksempelvis en vis interesse for brugen af EDB i de danske bogbusser dette år. Lørdag var der kortegekørsel med bogbusserne de 4-5 km ind til Hjørring, hvor der var åbne busser og Inger Skamris, daværende kasserer i Filibussen, holdt ”farvel” talen på torvet i Hjørring.
Ikke ofte har så mange bibliotekskøretøjer med medarbejdere repræsenterende en stor andel af Europa været samlet til en enkelt begivenhed for at videndele, netværke i arbejdet på, i fællesskab at udvikle det decentrale rullende bibliotekstilbud. Med så stor opbakning fra så mange lande og at det, alle havde det fælles faglige fundament, gjorde at der blev et helt særligt fællesskab om arbejdet med udviklingen af bogbusserne og både gøre op og se frem. De faglige oplæg er med til at danne rammen om de faglige snakke, der er gennem en sådan bogbusfestival.
Den ene del af en bogbusfestival eller et bogbustræf er de faglige indlæg, den anden del er muligheden for at komme rundt for at opleve hinandens bogbusser og hvordan hver enkelt bogbus er indrettet og her ligeledes muligheden for at netværke med ligesindede kolleger. Med hele 67 bogbusser fra 13 lande samlet i Danmark kunne man mærke historiens vingesus. En særlig oplevelse var at høre hvordan eksempelvis de 2 bogbusser fra Frankrig blev beundret og hvordan bogbussen fra England adskilte sig fra de andre.
Både DR TV-Avisen og TV2 Nyhederne havde en reportage på over 2 minutter herfra i bedste sendetid. Naturligvis fulgte lokalaviserne også denne begivenhed både før, under og efter.
Skallerup Seaside Resort har, som en del af deres museumssamling, materiale, der beskriver det historiske bogbustræf 1994.
På FILIBUSSENs blog er der lavet et indlæg omkring dette og artikler der blev bragt omkring Bogbusfestivallen kan ligeledes læses her:
Hen mod slutningen af den ene film, kan opleves begge TV- reportager – både fra DR og TV2: