Gå til sidens indhold

Sommerskriveskole på Randers Bibliotek

Randers Bibliotek afholdt Sommerskriveskole i uge 27 med stor succes. 11 skriveglade piger brugte en uge i skrivningens tegn og blev beriget med masser af sjove oplevelser. De var på museum og lavede skrivejobs for dem. De var i Randers Regnskov, i biografen, og de fik love at overnatte på biblioteket. Derudover fik de knyttet nye venskaber. Alle pigerne (incl. de to voksne bibliotekarer) glæder sig allerede nu til næste års sommerskriveskole

Randers Bibliotek inviterede til Sommerskriveskole i uge 27. Vi havde kigget rundt på de forskellige sommerskoler og syntes, der manglede noget for de skriveglade. Vi besluttede derfor i samarbejde med Herning Bibliotekerne at lave en sommerskriveskole, hvor der var fokus på at have det sjovt med at skrive. På Randers Bibliotek er vi så heldige, at vi har en stor sal tilknyttet vores hus. Den bookede vi og gjorde rigtig hyggelig med pavilloner, kulørte lamper, lænestole, krea–bord, sækkestole og andre små finesser. Derudover bor vi i kulturhusfællesskab med både Museum Østjylland og Randers Kunstmuseum, så det var oplagt at samarbejde med dem.

Da pigerne ankom den første dag, fik de udleveret en notesbog og en masse klistermærker og andet kreativt, så de kunne pynte bogen og gøre til deres helt egen. Hele ugen var det frivilligt, om de ville skrive i notesbogen eller på PC. Det viste sig hurtigt, at de fleste foretrak at skrive i notesbogen. Hver morgen, når pigerne ankom, startede de med at hurtigskrive til 5 minutters musik. Det var en god måde at komme i gang med at skrive på. Samtidigt blev pigerne introduceret for forskellig former for musik, da vi havde fået vores musikkyndige kollega til at finde udfordrende musik.

Ugens aktiviteter

Mandag havde vi fokus på at lære hinanden at kende. Vi lavede blandt andet vennebøger, hvor pigerne interviewede hinanden og derefter skrev det ned i store vennebøger, som vi hang på opslagstavler, så alle kunne se dem. Pigerne havde medbragt en personlig ting, der betød meget for dem. Tingen skulle de skrive et haiku digt om. Tirsdag var der fokus på karakterer. Vi var på Museum Østjylland, hvor en museumsansat viste os forskellige historiske karakterer, som pigerne derefter skulle skrive om. Det var frit, om de ville skrive fakta eller fiktion. Vi har blandt andet fået en fin fantasy-historie om museets moselig. Om onsdagen arbejdede vi med forskellige genrer. Vi afholdt ’genre banko’ og introducerede forskellige litteraturgenrer på en sjov måde. Vi havde pigerne med på Randers Kunstmuseum, hvor de fik fremvist og fortalt om tre ret forskellige værker. Derefter skulle pigerne skrive om et af værkerne indenfor en selvvalgt genre. Det kom der ret gode historier ud af. Der var blandt andet nogle vilde gyserhistorier om en makaber Christian Lemmerz skulptur.

Besøg fra Herning

Torsdag hentede vi skriveskolevennerne fra Herning Biblioteks skriveskole på Banegården i Randers. Hver af vores piger havde valgt en buddy fra Herning, de skulle være vært for. Vi startede med at gå i Randers Regnskov, hvor vi fik fortalt om tre sære dyr i regnskoven. Pigerne fik til skriveopgave at beskrive dyrene, som om dyrene kunne reflektere og kommunikere. Det kom der nogle helt fantastiske eventyr ud af. Tilbage på Randers Bibliotek lavede vi forskellige ”ryst-sammen-øvelser” og satte gang i forskellige skriveworkshops. De unge forfatterspirer fik pizza, og så gik vi i biografen. Efter biografturen skulle alle piger fra Herning og Randers overnatte på biblioteket. Det synes alle var megasjovt. Der blev skrevet, snacket, snakket – men der blev da også sovet lidt. Fredag morgen var alle lidt matte i sokkerne. Pigerne fra Herning tog toget hjem. Skrivepigerne fra Randers lavede ugens skriverier færdige samt lavede illustrationer. Alle deres historier skal nemlig samles i en e-bog, som de får sendt.

Forrygende fem dag

Det har været forrygende fem dage sammen med en flok glade og megaengagerede piger. De vil rigtig gerne komme igen næste år, og vi vil rigtig gerne afholde skriveskole igen. Vi har fået nogle gode ambassadører for biblioteket som en sidegevinst. En af pigerne beskriver ugen i hendes evaluering således: ”Jeg synes, det hele har været godt. Alle dage var hyggelige. Vi måtte skrive, hvor vi ville, og man får gode venner. ” Hvis I har fået blod på tanden til at lave noget tilsvarende på jeres bibliotek, så stiller vi gerne alle vores skriveøvelser, erfaringer og andet materiale til rådighed.