Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
03. april 2019 Af Louise Rex Iversen

Bøger fra Baghaven – Nordsjælland læser lokale forfattere

I februar 2018 startede der i otte nordsjællandske kommuner otte læsekredse – én i hver kommune. Læsekredsene gik under navnet Bøger fra Baghaven, og de skulle igennem det næste år udelukkende læse lokale forfattere fra de deltagende kommuner. Lokale forfattere defineres som en, der enten bor eller er født og opvokset i kommunen. Én forfatter fra hver deltagerkommune var på læselisten.

Der er to grundideer bag læsekredsene. Dels at der er en meget stor interesse for det lokale, hvorfor vi var ret sikre på, at det var let at sælge læsekredsen til borgerne på denne baggrund. Dels at sammen kan vi mere – så hvorfor ikke dele og udvikle en god ide sammen med dine naboer?

Lokalt netværk om litteraturformidling

Læsekredsen Bøger fra Baghaven udspringer af et nyt netværkssamarbejde mellem 10 nordsjællandske kommuner. Netværket arbejder sammen omkring litteraturformidling og litteraturformidlingsprojekter med de lokale forfattere og den lokale litteratur i centrum. Der er stor enighed i gruppen om, at det er det lokale, der binder os sammen, og derfor skal alt, hvad vi laver have dette udgangspunkt. Alle ideer, der udvikles i netværket, bliver trykprøvet i forhold til netværkets dogme, som lyder: Vi udvikler og samarbejder om litteraturformidling, der tager udgangspunkt i forfattere eller litteratur, der stammer fra eller er knyttet til Nordsjælland.

Netværket havde brug for et pilotprojekt, som skulle være realiserbart på kort sigt. Derfor blev ideen om Bøger fra Baghaven født.

Hvad kræver det at være med i Bøger fra Baghaven?

Fra ideens fødsel til start på læsekredsene rundt i kommunerne gik der ½ år. En arbejdsgruppe på tværs af biblioteker lavede spilleregler for læsekredsen, og de enkelte biblioteker meldte sig så aktivt til deltagelse i Bøger fra Baghaven. Som deltager forpligtede man sig til købe et sæt på 13 eksemplarer af den bog, der skulle læses af forfatteren fra egen kommune. Man forpligtede sig til at samle deltagere til læsekredsen. Man forpligtede sig til at sende bøgerne videre til næste kommune efter endt læsekreds, da en fordelene ved at arbejde på tværs af kommuner er, at vi kan bruges hinandens læsekredssæt. Man forpligtede sig til at melde to mulige forfattere + titler ind til arbejdsgruppen, der ville foretage den endelige udvælgelse af, hvilke titler, der skulle læses. Man forpligtede sig til at finde en lokal kontaktperson, der stod for logistikken på det enkelte bibliotek. Man forpligtede sig til at levere billede og tekst om egen forfatter til det fælles PR-materiale. Man forpligtede sig til at give 1000 kroner til PR. Og til sidst forpligtede man sig til at give 2000 kroner til et Slutevent, hvor nogle af de læste forfattere ville blive inviteret til at møde deltagerne.

Vi endte med at være otte deltagende kommuner: Allerød, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Halsnæs, Helsingør og Hillerød.

De enkelte kommuner valgte selv, hvordan de ville håndtere deres læsekreds. Der blev valgt flere forskellige modeller: med personaledeltagelse gennem hele forløbet, med personaledeltagelse de første par gange, læsekredsen skulle klare sig selv – og en enkelt læsekreds havde også en frivillige – en tidligere gymnasielærer – til at stå for læsekredsen.

De forfattere, der skulle læse, blev informeret om initiativet, og de fik at vide, at hvis de havde lyst, var de velkommen til at besøge de enkelte læsekredse, når de læste deres bøger. En enkelt forfatter tog imod det og besøgte en tre-fire af læsekredsene. Ved den senere evaluering blev det af deltagerne fremhævet som noget ekstra godt.

Bøger fra Baghaven har netop afsluttet sin første sæson med et slutevent på det smukke Kulturværft i Helsingør. Her var tre af de læste forfattere – Dy Plambeck, Simon Fruelund og Carsten Müller Nielsen til stede, og læsekredsdeltagerne fik denne eftermiddag lagt et ekstra lag på deres læseoplevelse i mødet med forfatterne.

Fremtiden

Vi planlægger netop nu en sæson 2 af Bøger fra Baghaven, der skal gå i gang efter sommerferien 2019. Vi sidder netop nu med overvejelser omkring, hvad der skal laves om i forhold til sæson 1. Der er specielt tre diskussionsemner, der er kommet op i evalueringerne, som både er lavet med deltagerne og med det personale, der har stået for læsekredsene.

Det drejer sig om:

  • Hvor tydeligt skal det nordsjællandske komme til udtryk i handlingen i det læste?
  • Må man vælge afdøde forfattere, eller skal det være nulevende, så har vi har mulighed for at lave en relation med de læste forfattere?
  • Kan vi blive ved med at finde nok titler med litterær kvalitet, når vi kun læser lokale forfattere?

Svaret på disse spørgsmål er endnu ikke fundet, men vi har dem, inden sæson 2 skydes i gang.