Gå til sidens indhold
25. september 2017 Af Mette Rygaard Poulsen, Guldborgsund-bibliotekerne

FabLab på skoleskemaet

I løbet af efteråret får Guldborgsund-bibliotekernes FabLab besøg af samtlige 5. klasser i Guldborgsund Kommune. Eleverne skal alle gennem et forløb om design, innovation og entreprenørskab, og her spiller FabLab Guldborgsund en stor rolle.

I løbet af efteråret får Guldborgsund-bibliotekernes FabLab besøg af samtlige 5. klasser i Guldborgsund Kommune.  Eleverne skal alle gennem et forløb om design, innovation og entreprenørskab, og her spiller FabLab Guldborgsund en stor rolle.


Forløbet er blevet udtænkt, udarbejdet og endda testet på to pilotklasser med stor succes. Den 19. september oprandt den store dag, hvor projektet for alvor gik i gang. De næste tre måneders tid skal samtlige 5. klasser i Guldborgsund Kommune gennem et skræddersyet forløb med fokus på design, innovation og entreprenørskab. Forløbet starter ude på skolerne, hvor eleverne forbereder sig, inden de skal prøve kræfter med den nyeste teknologi i FabLab Guldborgsund, beliggende på Hovedbiblioteket i Nykøbing. FabLab’et åbnede i foråret 2017, og det giver god mening, at fabrikationslaboratoriet er placeret på netop biblioteket.

- Biblioteket har altid sikret ligelig adgang til information. Da internettet var nyt, tilbød biblioteket netadgang og undervisning i it. Nu er det 3D printere, laserskærere og CNC fræsere, der udgør den nyeste teknologi, og derfor er det en naturlig del af vores kerneopgave at stille disse teknologier til rådighed, forklarer Stine Kjær Schmidt, som er bibliotekar og koordinator i FabLab Guldborgsund. 

I efteråret 2016 blev det besluttet, at alle 5. klasser i kommunen skal prøve kræfter med det nye fabrikationslaboratorium, FabLab Guldborgsund. Siden da er der blevet arbejdet indgående med forløbet, som er et samarbejde med Guldborgsund-bibliotekerne, Center for Børn & Læring og Rasmus Fangel Vestergaard, som er koordinator for Københavns FabLab.

Elever bliver til skakbrikker
Kort fortalt går forløbet ud på, at alle 5. klasserne skal lave deres eget skakspil. Simpelt lyder det, men det er ikke et hvilket som helst skakspil. Alle dele er nemlig fabrikeret i FabLab’et, hvor eleverne hver især skal lave deres egen brik med deres eget ansigt på. Om man bliver bonde, konge eller tårn er nu ikke så afgørende. Det er mere processen og samspillet mellem idé, tanke og handling frem til et færdigt produkt, der er i fokus, samt evnen til at anvende ny teknologi.

- Eleverne stifter i forløbet bekendtskab med en hel del teknologier. Blandt andet skal de lære flere forskellige open source programmer, som de skal bruge undervejs i designprocessen, fortæller Stine Kjær Schmidt.

En af øvelserne er blandt andet, at eleverne skal scanne hinandens ansigter. Eleverne arbejder derefter videre med filerne, som bliver en del af skakbrikken. Når brikken er designet færdig, printer eleverne brikkerne på 3D printere i skolernes egne makerspaces. Slutresultatet bliver et fuldendt skakspil med brikker af alle elever i klassen.

Forløbene foregår resten af september, oktober og november to til tre gange om ugen i FabLab Guldborgsund, hvor 23 5. klasser allerede har tilmeldt sig forløbet, som hører under faget Håndværk og design.                  

Om FabLab Guldborgsund 


FabLab Guldborgsund åbnede i foråret 2017 og er åbent for offentligheden mandage og torsdage kl. 14 til 18. Derudover holder biblioteket arrangementer – både åbne, hvor der er tilmelding, og lukkede for skoleklasser. Det er bibliotekets personale, der driver lab’et. Teamet tæller otte medarbejdere, der sideløbende med deres andre ansvarsområder på biblioteket skiftes til at have forløb og vagter. Alle har de været på et intensivt kursus i de forskellige teknologier, og softwaren er meget selvlært. Der bruges kun open source software, så alle brugere i FabLab’et i princippet kan downloade programmerne derhjemme og arbejde videre der. FabLab Guldborgsund tæller mange forskellige teknologier. Blandt andet 3D printere, CNC fræser, laserskærer, folieskærer og varmepresser.

Du kan læse mere om FabLab’et her og på Guldborgsund-bibliotekernes hjemmeside.