Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
18. maj 2017 Af Louise Eltved Krogsgård

En verden af Skam

Bibliotekerne i Frederikshavn og Brønderslev har i 2017 fået penge fra Slots- og Kulturstyrelsen til et litterært projekt for unge i Danmark, Norge og Sverige. Projektet hedder »Ny Nordisk – Litteratur & fortælling« og har til formål at sætte fokus på litteratur og fortællinger fra unge i de tre nordiske lande.

Bibliotekerne i Frederikshavn og Brønderslev har i 2017 fået penge fra Slots- og Kulturstyrelsen til et litterært projekt for unge i Danmark, Norge og Sverige. Projektet hedder »Ny Nordisk – Litteratur & fortælling« og har til formål at sætte fokus på litteratur og fortællinger fra unge i de tre nordiske lande. Man vil samle dem og lave litterære aftryk, som viser deres livsverden – altså hvad de unge får med sig, når de går ud i verden fra deres ståsted. Projektet skal skabe debat om, hvordan vi alle, i vores litterære rødder, er knyttet til vores fortællinger; at vores identitet bliver skabt og vores liv formet gennem historiefortællingen. Dannelsesperspektivet udfolder sig gennem litteraturen, der fungerer som en prisme for, hvordan vi oplever verden og de muligheder, den giver os. Lige nu går nordisk litteratur sin sejrsgang over hele verden, og her bør unges stemmer medtages. Den norske serie Skam viser netop de unges verden, og derfor har projektet som kickoff sat fokus på universet omkring serien. 

Bibliotekerne inviterede til to aftener, hvor formålet var at komme rundt om en af tidens allermest populære serier – nemlig den norske ungdomsserie Skam. Der var lagt op til en aften, hvor serien og dens popularitet, også blandt danske unge, skulle diskuteres. Skam fungerer som et såkaldt »netdrama«, hvor handlingen kommer løbende på en blog og derefter samles sidst på ugen til det, der bliver vist her i Danmark på DR3 om søndagen.

Serien er kendt for at inddrage inputs fra fans og for hele tiden at forandre sig med den feedback, der kommer på bloggen. For eksempel blev der til arrangementet vist en tegning lavet af en fan og et billede fra sæson fire, som nærmest var identisk. I mange tilfælde vil det være en tegning, der er blevet til, efter at scenen er vist, men her forholder det sig omvendt. Den norske forfatter bag serien, Julie Andem, har nemlig brugt fankunst som inspirationskilde til serien.

Julie Nygaard, kulturformidler på Brønderslev Bibliotek, fortæller: 

»Som bibliotek vil vi gerne vise de trends, de unge bliver optaget af, men Skam er jo ikke kun en serie, der henvender sig til de unge, den har seere i alle aldre. Vi har valgt at sætte fokus på serien, fordi den netop laver et så nærværende portræt af unge i Norden og de fællesskaber, vi har på tværs. Det er jo tydeligt i serien, at unge i Norden har mere til fælles, end de for eksempel har med unge i USA, hvor mange af de gængse ungdomsserier ellers kommer fra.«

Aftenen gav, foruden en rundrejse i seriens univers, forslag til bøger, der har samme temaer som serien. De blev præsenteret af bibliotekarerne Kristine og Merete fra bibliotekerne i Frederikshavn Kommune. Her var der inspiration til at dykke yderligere ned i temaer om ungdom og de svære emner, livet kan omhandle. Skams sæson tre følger Isak og hans udfordringer med at anerkende og forstå sin egen homoseksualitet. Derfor var homoseksualitet også et omdrejningspunkt for arrangementerne på bibliotekerne. 

Udviklingskonsulent Louise Eltved Krogsgård (på billedet ovenfor, red.) uddyber:

»Homoseksualitet er ofte et presset emne i film og serier, og ofte bliver det ikke taget seriøst. I Skam-serien kommer vi som seere helt tæt på Isak, der springer ud som bøsse. Serien er helt unik, fordi den netop har det nordiske billede og ikke er præget af moraliserende amerikanske tolkninger, men stadig viser det mod, det kræver at stå ved ikke at være som alle andre. Serien viser, hvordan Isaks venner åbent tager imod hans valg og bakker ham og hans kæreste op. På biblioteket oplever vi jo mange unge, som søger bøger om deres identitet i ungdommen, og vi vil med denne snak gerne vise, at biblioteket også kan hjælpe med at finde materialer om livets udfordringer.«

Arrangementer som dette skal gerne vise biblioteket som en god arena for væsentlige og nærværende debatter. At biblioteket netop er en platform, hvor man kan diskutere og debattere emner, som er svære, og et sted, der kan være en støtte i alle dele af livet. Debatten blev vel modtaget af de unge, som lyttede og tog temaet alvorligt.

Marianne Holst Hundebøl, lærer på Søndergade Skole, havde nogle af sine elever med til arrangementet og fortæller om aftenens arrangement:

»Skam-aftenen var helt perfekt timet set med mine øjne, da vi til september skal arbejde med netop Skam i undervisningen. Det var en rigtig god aften med en god vekselvirkning af alvor og humor. Første del med en egentlig introduktion var i den grad givende, lige som de to booktalks var fine afbræk.«

Skoleelev Laura Hald Quittenbaum fra Søndergade Skole i Brønderslev deltog med sin klasse i arrangementet på Brønderslev Bibliotek og fortæller om aftenen:

»Skam-arrangementet var en anderledes, men stadig god oplevelse, som jeg som en af de store Skam-fans ikke ville have været foruden. Jeg vidste ikke, hvad jeg gik i møde, men blev positivt overrasket og fik en god oplevelse og en masse nye indtryk af serien. Det var spændende at lytte til de forskellige specialisters tolkninger af den populære serie, og jeg kunne pludselig se de forskellige personer fra Skam med nogle helt nye øjne.«

Arrangementet vekslede mellem indlæg om serien, et fokus på homoseksualitet som en faglig debat, en quiz og booktalks med relevante bøger, som matcher serien.

I en dialog rundede Marc Søgaard, ungdomsambassadør i foreningen Norden, og studerende Josephine Valentin fra Nordisk på Århus Universitet aftenen af med perspektiver på, hvad det nordiske fællesskab betyder, og det værdifulde i de nordiske samarbejder. Det nordiske perspektiv, som gør, at unge gennem serien får øjnene op for det særlige fællesskab, som findes i Norden. Serien viser, at de amerikanske serier ikke kan indfange, hvordan det er at være ung i Danmark. Projektet »Ny Nordisk« fortsætter sit arbejde med at belyse de særlige nordiske fællesskaber mellem unge. Det kommer blandt andet til at ske gennem flere nordiske arrangementer og derefter skriveworkshops i de nordiske lande.