Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
01. juni 2017 Af Majken Jørgensen

Det Litterære Udstillingshus – en bog om erfaringer med litterære installationer i biblioteksrummet

Bibliotekerne i Albertslund, Frederiksberg og Helsingør har gennemført det første projekt som ’Det Litterære Udstillingshus’. Resultatet blev tre store installatoriske udstillinger over tre klassiske, engelsksprogede værker: Ulysses, Utopia, Hamlet. Rekvirer bogen, som beskriver proces, resultat og metoder.

Bibliotekerne i Albertslund, Frederiksberg og Helsingør har gennemført det første projekt som ’Det Litterære Udstillingshus’. Resultatet blev tre store installatoriske udstillinger over tre klassiske, engelsksprogede værker: Ulysses, Utopia, Hamlet. Rekvirer bogen, som beskriver proces, resultater og metoder. Skriv til Majken H. Jørgensen maj65@helsbib.dk


Ung kvinde tager fotos af Utopia, vælger en bog, sætter sig på den udrullede sovepose: "Er det okay, at jeg sidder her? Det er så hyggeligt, lige som i en hule."

Ambitionen var at give publikum en ny og sanselig oplevelse af litteratur ved at udvikle og undersøge formatet ’litterære udstillinger’ og samtidig understrege biblioteket som et sted, hvor kunstarten litteratur er levende. 

Installationerne blev skabt som en del af et samskabelsesprojekt sammen med vidt forskellige kunstneriske partnere. Et af benspændene gik på, at installationerne skulle fungere lige godt i de tre biblioteker uanset lokalitet, skala og rumforhold.


"Er der nogen af jer, der kender Hamlet?" 

"Mener du privathospitalet?" 

(sagt om To Be Or Not To Be)


De særlige organisatoriske udfordringer lå i samskabelsen på tværs af institutioner, kulturer og professioner. Vi indså hurtigt, at klar kommunikation og det at finde frem til et fælles sprog i videste betydning var en af nøglerne. Og at tillid og viljen til at dele er andre grundkomponenter i fællesprojekter af lang varighed. Plus humor.


Ung nordmand passerer installation og udbryder: "Cool!" (Ulysses)

Helt konkret udarbejdede vi en række fælles værdier, vi analyserede hinandens rum, organiserede projektgrupper, kørte idegenereringsprocesser, vi valgte litterære værker sammen, vi nærlæste, lavede koncepter, kuraterede, sparrede, markedsførte, underviste, oversatte, rundviste, byggede, formidlede, turnerede hos hinanden, observerede – og reflekterede.

Refleksioner og metoder endte i en bog: Det Litterære Udstillingshus. Bogen kan rekvireres via Helsingør Kommunes Biblioteker. Max. 1 ex. pr. bibliotek.
Skriv til Majken H. Jørgensen maj65@helsbib.dk


Projektledelsen i Det Litterære Udstillingshus: Heidi Dahl og Jenni Saunte, Biblioteket Frederiksberg, Sigrid Radisch Bredkjær, Albertslund Bibliotek, Majken Jørgensen, Biblioteket Kulturværftet.

"Skulle det nu være kunst! Det ligner noget, jeg har hjemme i stuen!" (Utopia)