Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
03. marts 2017 Af Anne-Mette Kjærbye Jakobsen, Kommunikationskonsulent, Odense Bibliotekerne

Odense Bibliotekerne udlåner bæredygtighed med succes

At bibliotekerne går nye veje og udvikler sig, er ingen i biblioteksverdenen i tvivl om. Det gør vi hver dag – og det skal vi blive ved med. Nye typer materialer og medier finder vej til udlånet. Også de mere »særprægede«. I Odense nærmer projektet Lån bæredygtighed på biblioteket sig sin afslutning, men projektets grundsten, 34 såkaldte bæredygtighedskits, indgår fremadrettet i Odense Bibliotekernes samling, og flere kommer fortsat til. Læs mere om Odenses grønne projekt, som også tilbyder et færdigt koncept – klar til at implementere på andre biblioteker.

At bibliotekerne går nye veje og udvikler sig, er ingen i biblioteksverdenen i tvivl om. Det gør vi hver dag – og det skal vi blive ved med. Nye typer materialer og medier finder vej til udlånet. Også de mere »særprægede«. I Odense nærmer projektet Lån bæredygtighed på biblioteket sig sin afslutning, men projektets grundsten, 34 såkaldte bæredygtighedskits, indgår fremadrettet i Odense Bibliotekernes samling, og flere kommer fortsat til. Læs mere om Odenses grønne projekt, som også tilbyder et færdigt koncept – klar til at implementere på andre biblioteker.


»Try before you buy,« hedder det i den digitale verden. I Odense har det siden sommeren 2016 heddet »Hvorfor købe og eje, når du kan låne og dele?«. Bibliotekerne har praktiseret deleøkonomi, længe før ordet overhovedet blev optaget i det danske sprog, og begrebet har stadig rum for gentænkning. Med dette udgangspunkt modtog Odense Bibliotekerne støtte fra Puljen for Grønne Ildsjæle under Miljøstyrelsen til at udvikle et bæredygtigt bibliotekskoncept – herunder en lang række bæredygtighedskits, som indeholder både boglig viden, linkhenvisninger og de helt rette redskaber til at afprøve viden i praksis i hjemmet og fritiden.

Med projektet kunne alle Odense Bibliotekernes brugere fra og med den 15. juni 2016 blandt andet låne gør-det-selv-bøger med tilhørende værktøjskasse, hvis de gerne ville være lidt mere fikse på fingrene, eller et helt konditorkit med udstyr og kogebøger, som kunne understøtte drømmen om at komme med i Den Store Bagedyst eller blot imponere svigermor til søndagskaffen.

- Vi vil gerne udfordre, hvad man kan låne på et folkebibliotek, samtidig med at vi sætter viden og kreativitet sammen. Det er en ny vinkel på deleøkonomien, hvor man ikke bare køber og smider væk, men prøver kræfter med for eksempel en fisketur, før man investerer i grejet selv. Skulle fiskeri vise sig slet ikke at fange interessen, kan kittet afleveres på biblioteket igen efter 30 dage. Vi aktiverer bibliotekernes fremmeste opgave – at formidle viden – og samtidig er det godt for både pengepungen og miljøet, udtaler Nina Thorsted Petersen, udviklingskonsulent ved Odense Bibliotekerne.

Projektet bygger i høj grad på samarbejde. Såvel socialøkonomiske virksomheder som en række kunstnere og lokale aktører støttede op om både projektet og Bæredygtighedsbazaren. Samarbejde og opsøgende arbejde blandt lokale skoler resulterede i workshops for cirka 350 elever fra tre skoler i Odense. Her blev eleverne introduceret til begrebet bæredygtighed og prøvede selv kræfter med at opfinde egne konstruktioner af genbrugsmaterialer.

Altid med udgangspunkt i brugernes ønsker

Idéen til projektet opstod, efter Odense Bibliotekernes interne udviklingsforum besøgte Garaget i Malmø og undrede sig over et skab med alt fra en cykelpumpe til boremaskine og megafon. Skabets indhold var til udlån og byggede på de behov, brugerne havde i hverdagen. Punkterede cyklen, eller skulle billedet af tante Anna hænges op, fandt flere på at spørge i Garaget. Udviklingsforummet tog idéen med hjem og formede den til en model tilrettet Odense Bibliotekernes brugere. Men hvad ville odenseanerne egentlig gerne låne?

Med hjemmebesøg, interviews hos forskellige brugergrupper samt Facebook-dialog tegnede der sig et billede af de ting, odenseanerne kunne tænke sig – både »need to have« og »nice to have«. Brugernes inputs var både inspirerende og nødvendige for at gøre projektet til en succes:

- Vi har på flere måder involveret borgerne i udarbejdelse af kittene. Både ved hjælp af interviews hjemme hos dem selv og ved at tage fat i dem i udlånet. Vores hæklekit og strikkekit er for eksempel udarbejdet med hjælp fra en låner, som selv kommer til strikkecafe på biblioteket. Vi har også brugt vores samarbejdspartnere. Karsten Juncher fra Upfind.dk har udarbejdet tre store innovationskit med genbrugsmaterialer til de tre involverede skoler og to innovationkits med genbrugsmaterialer til udlån, fortæller Nina Thorsted Petersen.

Udfordringerne

At etablere 34 kits og dubletter med alverdens udstyr, som ligger udover bibliotekets traditionelle materialesamling, er en opgave, som kræver ekstra hensyn i forhold til materialehåndtering og logistik. Når der er tale om elektronik, som for eksempel en slow-juicer, er det både et spørgsmål om, hvordan brugerne behandler genstanden, og om at sørge for, at rengøringsstandarden er i orden. Og i for eksempel sy- og værktøjskits er der mange mindre dele, som skal tjekkes efter af en ansat med autorisation til el.

Sikkerhed er en anden ting. Hver kit følges selvfølgelig af en grundig instruktion i brug og rengøring, og udover de almindelige låneregler ligger der en vigtig formidlingsopgave i at gøre brugerne opmærksomme på, at det er deres eget ansvar at tjekke kittet for eventuelle mangler samt at læse og følge alle vejledninger grundigt før brug, blandt andet for at undgå personskade. 

Fremtidsperspektiver

Projektet afsluttes officielt den 31. marts 2017. Kittene lever videre i samlingen, og samtidig er Lån bæredygtighed-konceptet klar til at blive udbredt på andre folkebiblioteker, som ønsker at lege videre med det og udvikle nye tiltag.

Du kan møde projektlederen og fagreferenten for projekt Lån bæredygtighed på biblioteket ved DB’s Bibliotekspolitiske Topmøde 2017 den 30. og 31. marts i Korsør og se et udvalg af bæredygtige kits.


Fakta

De forskellige kits har en lånetid på 30 dage og kan ikke fornys.

Udleveringen sker fra ét sted ved Odense Bibliotekerne af hensyn til logistik, da de forskellige kits har et omfang og en vægt, der gør dem mere vanskelige at opbevare og håndtere. Det ville kræve en særlig aftale ved PostNord, hvis kittene frit skulle kunne transporteres rundt som andre materialer, hvilket her er fravalgt.

Hvert kit gennemgås, når det returneres til Odense Bibliotekerne, og der medfølger alt fra vaskeanvisninger og grundig instruktion i brug til de forskellige dele eller apparater. Herudover er det op til den enkelte bruger at overholde disse.

Det er kun lånere ved Odense Bibliotekerne, som kan låne kits.

Vil du vide mere, eller skal bæredygtighedskonceptet være en del af jeres bibliotek?

Kontakt Nina Thorsted Petersen, ntp@odense.dk, eller Lene Jonassen, lejo@odense.dk.  

Læs mere om indholdet af de forskellige kits på Odense Bibliotekernes hjemmeside.