Biblioteket var så heldige at blive inviteret med til Innovation Event 2015 på Tradium – byens HHX-uddannelse. Studerende arbejdede en hel dag innovativt med bibliotekets udfordring: "Hvordan bliver bibliotekets digitale tilbud til en del af den studerendes hverdag?", og hvor fik vi mange gode, skæve, sjove og vilde ideer. De unge forstår ikke, hvorfor alle bøger ikke er online, og hvorfor der ikke kan ordsøges på bibliotekets hjemmeside. Hvorfor kan bøgerne ikke sendes pr. post, og hvorfor er man ikke oprettet som låner ved studiestart? Hvorfor hedder I noget så kedeligt som bibliotek og bibliotekarer? Det er da støvet? Hvorfor er I ikke på Lectio? Få en masse ideer gratis forærende ved at deltage i Innovation Events på ungdomsuddannelserne. Bare lige et tip til jer fra Randers Bibliotek.
Onsdag den 18. november var der Innovation Event 2015 på Tradium i Randers – og biblioteket var med. Biblioteket var så heldige at blive inviteret med som en af de tre virksomheder og institutioner, som de 150 2.g-unge på byens HHX-uddannelse skulle arbejde med på Innovation Event 2015. Vi skyndte os at sige ja tak.
Hvad er Innovation Event?
De studerende har i tre måneder op til Innovation-dagen fået undervisning i metode og proces, idegenerering og innovative redskaber. Nu var det blevet tid til at afprøve teorierne i praksis. Jeg – bibliotekar Gitte Hansen – deltog hele dagen til oplæg og vejledningssessioner, og mine kollegaer teamkoordinator Birthe Hvid Iversen og udviklingschef Hans Nielsen stødte til om eftermiddagen – til præsentation og udvælgelse af den mest innovative ide.
Randers Bibliotek prioriterede dagen højt. Det var et godt signal at sende til de unge mennesker og godt for os, at vi var flere om at lytte til og vurdere ideerne. Det blev en helt forrygende dag, og vi fik mere end indfriet vores forventninger.
Biblioteket i godt selskab
De øvrige virksomheder var Danske Bank og Innovation A/S, der producerer sovesofaer. Vi har gode kontakter på Tradium, hvor vi underviser op til større skriftlige opgaver. Måske var det derfor, de også tænkte på os i denne sammenhæng? Vi krævede ikke lang betænkningstid, før vi sagde ja. Vi har studerende som fokusområde på Randers Bibliotek og funderer stadigvæk over, hvordan vi fanger og rammer målgruppen bedst. Hvordan råber vi dem op? Hvordan ved vi, om vores service til dem er god nok og rammer plet? Burde vi gøre noget helt andet?
Innovation Event 2015 var en appelsin i bibliotekets turban
Brugerundersøgelser er dyre. De unge gider ikke besvare spørgeskemaer, og hvor finder vi nogen – og de rigtige – at spørge? På Innovation Event’en deltog 150 studerende fra 2. g på HHX. 50 af dem havde fået til opgave at arbejde med innovative forslag til biblioteket. Det var jo helt perfekt for os! Netop den slags vi har arbejdet på at opnå, og nu ville vi pludselig kunne få ideerne foræret gratis fra oven?
I auditoriet var der fuldt hus. Vi tre inviterede virksomheder startede ud med korte ti-minutters oplæg, hvor vi præsenterede vores virksomheder, vores ”produkter” og tilbud. Bibliotekets præsentation skilte sig ud – for vi havde valgt en gennemgående figur, ”Magnus”. Magnus skal skrive DHO-opgave og er presset på tid. Hvor og hvordan vil Magnus kunne bruge bibliotekets digitale tilbud til sin opgave? De studerende har for 14 dage siden selv fået undervisning i informationssøgning, og casen blev derfor ekstra aktuel og vedkommende for dem. Lynhurtigt blev de sporet ind på bibliotekets – og dagens innovative – udfordring: ”Hvordan gør vi bibliotekets digitale tilbud til en del af Magnus’ og de studerendes hverdag?”. En bred opgave og et bredt spørgsmål – men det var helt bevidst. Ved for mange underspørgsmål ville vi styre de studerende i en særlig retning, og det ønskede vi ikke. Vi ønskede de vilde ideer, de unges og ikke ”vi voksnes” ideer.
Flokken på 150 blev delt i tre, så 50 studerende skulle arbejde med én virksomhed/institution. De 50 blev inddelt i ti grupper à fem studerende, der fik to og en halv time til at arbejde med dagens udfordring. En del af opgaven var, at præsentationen skulle afleveres efter Pecha Kucha-princippet. Otte slides med max. altså 20 sekunders præsentation pr. slide, dvs. oplæg på max. 2 minutter i alt. Grupperne arbejdede flittigt, og flere havde brug for vejledningssnakke undervejs: ”I gør jo allerede det rigtige, hvad kan vi så finde på ekstra?”; ”Hvor finder man statistikker, så man kan se hvor mange der bruger bibliotekets hjemmeside?”; ”Jeres hjemmeside er træls – man får 700 resultater, og hvad gør man så?”.
Ti gruppepræsentationer à to minutter – sved på panden! Over middag præsenterede de studerende deres ideer, og Hans, Birthe og jeg griflede løs. Efter præsentationerne skulle vi udvælge en vindergruppe – vi havde syv minutter til nomineringen, og der kom sved på panden! Der kom mange gode ideer, vilde ideer, skæve ideer. Spændende ideer – lavthængende frugter og ting, der kan og skal arbejdes mere langsigtet med.
Ét er sikkert: De unge mennesker tænker helt anderledes end os ”bibliotekar-voksne”, og hvor er det befriende, udfordrende, vigtigt og lærerigt at blive mindet om! Her kommer lidt ideer i udpluk:
Biblioteket skal (og vil!) være synlige der, hvor de studerende er!
Vi skulle vælge en vinder, og hvor var det svært! Vi valgte en gruppe, der havde arbejdet med en ide om at integrere bibliotekets hjemmeside med studieportalen Lectio – altså så der popper link op til biblioteket på Lectio’s forside. De studerende logger på Lectio mange gange om dagen for at tjekke lektier, aflyste timer eller underviserens litteraturforslag. Hvorfor ikke præsentere biblioteket i den sammenhæng – altså når man netop har brug for biblioteket for at få fat i den bog, man skal læse? Som bibliotek vil vi gerne være mere synlige der, hvor de studerende er. Det er nemlig lige dér, hvor de er, at vi skal formidle vores tilbud. Det heldige udfald på dagen var, at de studerende netop også ønsker, at vi skal være synlige der, hvor de er:
Ordet ”bibliotekar” eksisterer ikke i de unges optik
Tankevækkende, at de studerende under alle præsentationerne kaldte bibliotekarerne for ”vejledere” eller ”rådgivere”. Det var som om, de slet ikke kunne få ordet bibliotekar i deres mund? Måske det gammeldags bibliotekarbegreb slet ikke eksisterer i deres optik. Interessant! Skulle vi skifte gear og selv også springe væk fra det? Det var en helt forrygende innovativ dag at deltage i. Vi fortæller gerne mere om den, hvis du skulle have lyst til at vide mere.
Vi har allerede meldt os under fanerne, når der skal laves Innovation Event næste år på Tradium. Det kunne da være genialt, hvis vi allerede til den tid har fået indført nogle af de studerendes innovative ideer. Det skal vi da! Godt at holde os oppe på, at vi konstant skal flytte os – det gør vi nu i forvejen, men aktiv brugerinddragelse i innovativ sammenhæng er bare det allerbedste!
Vindergruppen blev inviteret på frokost i biblioteket og vil fremover blive betragtet som ”ressourcepersoner” for os/sparringspartnere, når vi finder på nyt. Tænk at kunne få en klar melding – virker det, virker det ikke, fra den målgruppe det handler om?! Sikke en fin og fornem sidegevinst for os!
Innovation er en del af undervisningen på alle ungdoms- og videregående uddannelser, og vi tænker, at der er potentiale i for biblioteket – og for andre biblioteker – at melde sig under fanerne på flere ungdomsuddannelser. Vi har allerede en forhåndsaftale med et af byens større STX-gymnasier. Spændende! Om det bliver studerende, der kommer fokus på her, ved vi ikke endnu, men det er en GAVE, når biblioteket inviteres med i innovative sammenhænge – sådan tænker vi.
Bare lige et tip til jer om at være opmærksomme på Innovation Events derude – spark gerne døre ind og invitér jer selv, hvis I ikke skulle være så heldige at blive inviteret. Vi er sikre på, at I er velkomne. Måske de bare ikke lige har tænkt på jer? Her fra Randers Bibliotek kan vi kun anbefale det. Vi var flyvende og høje på de gode ideer efter dagen i godt innovativt selskab. Det er et meget stort udbytte i forhold til de faktiske ressourcer, der skal bruges. Skriv gerne til undertegnede, hvis du vil vide mere. Dagens oplæg med Magnus kan I sagtens låne og genbruge. Der er også mulighed for at kigge på gruppernes slutpræsentationer.
Glade og innovative hilsner fra Randers Bibliotek
Birthe Hvid Iversen, teamkoordinator
Hans Nielsen, udviklingschef
Gitte Hansen, bibliotekar
Team VIDEN - gh@randersbib.dk – 87106842