Urafstemning

Valg til Forbundet Kultur og Informations hovedbestyrelse

Gå til sidens indhold
08. august 2014 Af Dorthe Svendsen

Sprogfitness – leg, samarbejde og læring

Solens første stråler bader Kildeparken i et blødt lys, som brydes af de hundrede år gamle bøgetræer. Ikke en vind rører sig og duggen fordamper stille fra de store græsplæner. Stiens grus knaser under fødderne som den eneste lyd og det kan være svært at forestille sig, at parken om ganske få timer er fyldt til bristepunktet med 2600 entusiastiske børn og pædagoger. Den smukke, gamle park i centrum af Aalborg danner denne solbeskinnede majdag ramme om det første Sprogfitness-arrangement – og det er en flok spændte medarbejdere fra Aalborg Bibliotekerne, der tropper op denne tidlige morgen for at pynte parken med flag, bannere og godt humør.Hvad får man, når man tager 2600 børn og pædagoger, lærere, engagerede studerende og en god flok bibliotekspersonale iklædt parykker? Navnet er Sprogfitness og selvom konceptet er nyt, så er idéen en videreudvikling af bibliotekets arbejde med sprog, leg og læring.


Solens første stråler bader Kildeparken i et blødt lys, som brydes af de hundrede år gamle bøgetræer. Ikke en vind rører sig og duggen fordamper stille fra de store græsplæner. Stiens grus knaser under fødderne som den eneste lyd og det kan være svært at forestille sig, at parken om ganske få timer er fyldt til bristepunktet med 2600 entusiastiske børn og pædagoger. Den smukke, gamle park i centrum af Aalborg danner denne solbeskinnede majdag ramme om det første Sprogfitness-arrangement – og det er en flok spændte medarbejdere fra Aalborg Bibliotekerne, der tropper op denne tidlige morgen for at pynte parken med flag, bannere og godt humør. 

Et sælsomt syn møder de første børn og pædagoger, der tropper op. De bliver mødt af en række storsmilende værter fra Aalborg Bibliotekerne i grønne skjorter og med en afrokrøllet, regnbuefarvet paryk på hovedet. Specielt vil nogen måske sige, men denne dag tjener parykkerne deres formål og skaber både synlighed og smil. Parken er pyntet med flag i tre forskellige farver, som på festlig vis danner tre store områder. På hvert område står en flok unge studerende fra University College Nordjylland (UCN) klar til at tage imod børnene. Med røde, grønne og blå parykker på hovederne, står de studerende og småhopper på stedet i spænding over det store arrangement, der kun er få minutter fra sin start.

En vild idé
Skruer vi tiden 1½ år tilbage befinder vi os i et mødelokale på Hovedbiblioteket i Aalborg, hvor repræsentanter fra skole, børnehave og mediefolk er i fuld gang med en idégenereringsdag. Ét bestemt ord bed sig fast den dag – Sprogfitness! Det fælles udgangspunkt var leg og bevægelse på biblioteket for skolegrupperne i børnehaver og 0. klasser på skolerne i Aalborg Kommune. Denne dag mundede ud i en projektansøgning til Kulturstyrelsen og både Børnehaven Fyrtårnet, Herningvej Skole og UCN ville lege med.

Formålet var at skabe glæde ved sprog, bevægelse og læsning og til det formål skulle der udarbejdes et idékatalog og en afsluttende Sprogfitness-dag. Alt sammen i tæt samarbejde med forskellige fagligheder. I januar 2013 kom der så besked fra Kulturstyrelsen – og svaret var positivt. Det spændende arbejde kunne begynde med at omsætte den lidt vilde og løsslupne idé til helt konkrete handlinger.

Fagligheder i spil
Når man sætter lærere, pædagoger og bibliotekarer sammen omkring et fælles projekt, sker der to ting. For det første bliver hver især mere bevidste om, hvad deres egen faglighed rummer og for det andet spredes synergien i idéudviklingen. For biblioteket var det vigtigt, at understrege at vi vil give børnene glæde ved og lyst til sproget – ikke nødvendigvis lære dem noget bestemt og så blev vi bevidste om, hvor professionelle vi er ift projektledelse, formidling og planlægning. Resten af projektgruppen, som kom fra hhv skole og børnehave, fik ligeledes sat deres fagligheder i spil, bare det at skulle sætte ord på var nyt – og så fik de frem for alt udfordret deres noget traditionelle syn på biblioteket.

Samarbejdet der udviklede sig
UCN kom ind i billedet i efteråret 2013, hvor de skulle hjælpe med at udvikle og teste idékataloget, fyldt med sjove og lærerige lege. UCN kastede sig over opgaven med stort engagement og resultatet blev 32 sjove lege, med formålet at sætte fokus på sprog, bogstaver og læreprocesser. Legene blev forklaret på skrift og sat professionelt op af grafikerne på Aalborg Bibliotekerne. Da kataloget kom tilbage fra tryk blev det sendt ud til alle tilmeldte institutioner.

Ret hurtigt stod det klart at de kompetencer og fagligheder som de studerende på UCN har, spiller enormt godt sammen med de fagligheder biblioteket har. Derfor blev det besluttet at de ivrige studerende skulle hjælpe til på selve dagen ved at bemande de tre områder og styre legene med de mange børn. En opgave de viste sig mere end almindeligt gode til. Med et utroligt engagement som kan gøre selv en børnebibliotekar misundelig, kastede de sig ud i legene. For de studerende var selve Sprogfitness-dagen en oplagt mulighed for at få praksis ind i deres uddannelse. De fik lov til at omsætte en stor del af deres viden til konkret praksis og de fik en sjov og anderledes oplevelse med i bagagen.Sprogfitnessdagen
Det gav både politisk og mediemæssig synlighed at skabe en så fantastisk ramme med SÅ mange børn. At vi rent faktisk fik inddraget det fysiske aspekt i læring og ordlege. Logistikken klappede bare og ingen børn blev væk. Evalueringen viser tydeligt, det vi også selv kunne se: Deltagerne havde en fantastisk dag, som sluttede med et diplom til hvert barn, en boggave fra Carlsen og ikke mindst et USB stik med materiale til legene, som kunne genbruges hjemme i institutionerne. De børn, som fik mest ud af dagen, var dem med de engagerede voksne, som havde arbejdet med kataloget inden – de voksne, som smed sig ned i græsset og legede med og de voksne, som havde overskud til at synge en sang med børnene, når der ind imellem opstod kø.

Fremtiden
Ja det kan være svært at få armene ned efter så stor en succes, men hvem siger også at de skal det? Sprogfitness 2015 er naturligvis i støbeskeen og bliver endnu større end i år.  UCN har tilbudt at hjælpe til med både idékatalog og på selve dagen og samarbejdet kommer til at strække sig over endnu mere i år. De studerende skal nemlig hjælpe med at udvikle helt nye lege og supplere legene i kataloget.  En ny samarbejdsrelation er dannet og biblioteket kan helt sikkert drage nytte af at inddrage den pædagogiske faglighed i andre aspekter af børnebiblioteksarbejdet.

Der er flere kommuner der allerede nu har vist interesse for Sprogfitness konceptet. Aalborg Bibliotekerne har sat den årlige dag i drift og kan allerede nu se en række udviklingspotentialer fx at inddrage det musiske, det fabulerende eller simpelthen arbejde med specifikke målgrupper (fx tosprogede).

Kig endelig forbi den 8. maj 2015, hvor vi igen leger sprogfitness i Kildeparken i Aalborg.

Fakta
Projektet er støttet af Kulturstyrelsen

Hvis du vil vide mere om projektet kan du kontakte Anine Sander Kaas anine.kaas@aalborg.dk eller projektleder Dorthe Svendsen dorthe.svendsen@aalborg.dk

Idékatalog kan købes på aalborgbibliotekerne.dk, hvor man også kan se en lille video med indtryk fra Sprogfitnessdagen.

Citat fra sprogfitness dagen
Vi syntes det var en super god dag. Det var dejligt at blive mødt af to friske piger som kunne guide os ned til hvor vi skulle være. Undervejs bliver vi spurgt om vi ved hvor vi skulle være og bliver guidet videre helt fantastisk. Da vi kommer ned til vores område mødes vi igen af en der forklarer konceptet med de farvet parykker. Rigtig god ide da det bliver meget overskueligt for både børn og voksne i hvilket område de skal være. Legene er super og børnene er med fra start til slut i dem alle. Det var en god ide at dele parken i område for så skulle vi ikke forholde os til hele parken og det var nemt at finde rundt og det var dejligt at der var nogle til at forklare legene så de var nemme at gå til også nemmere for os at tage med hjem og lege her hjemme. Vi vil bare sige tak for en helt igennem god dag hvor både børn og voksne hyggede sig.
Janne Kristensen/Pædagog i Børnehaven Dannerhøj.